Gaminame su žalumynais

Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos / Mariaus Žičiaus nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-05-16 17:00
Gaivi pavasario žaluma diktuoja ir valgiaraščio pokyčius – norisi lengvesnio, spalvingesnio maisto. Tad gamindama negailėkite įberti sveikatai naudingų žalumynų, kurių žiemą taip trūko.

Makaronai su žaliaisiais žirneliais ir feta

Jums reikės: 300 g rievėtų vamzdelių (it. penne), 200 g brokolių žiedynėlių, stiklinės žaliųjų žirnelių, saujelės bazilikų lapelių, 200 g fetos, 2 šaukštų sviesto, 200 ml grietinėlės, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Makaronus suberkite į verdantį vandenį, išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir padėkite šiltai.
  • Žirnelius nuplaukite, nusausinkite. Jei naudosite šaldytus, atšildykite ir nusausinkite.
  • Fetą sutrupinkite šakute, kad išeitų nedideli gabalėliai.
  • Brokolio žiedynėlius nuplaukite, nusausinkite ir pasmulkinkite, kad nebūtų per dideli.
  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite brokolius ir troškinkite ant mažos ugnies, kol suminkštės, bet nepakeis spalvos.
  • Juos pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite grietinėlę ir užkaitinkite. Sukrėskite traiškytą česnaką, ne ilgiau nei minutę pakaitinkite ir nukelkite keptuvę.
  • Sukrėskite makaronus, viską gerai išmaišykite ir išdalykite į kelias lėkštes.
  • Tiekite gausiai apibarstę kelias minutes garuose blanširuotais žirneliais, užbėrę fetos ir bazilikų lapelių.

Žaliosios salotos

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: po gerą saują šviežių špinatų ir kitokių mažų salotų lapelių, po pusę stiklinės šviežių arba šaldytų žirnelių ir moliūgų sėklų, 100 g parmezano, 3 šaukštų aliejaus, šaukšto citrinos sulčių, šaukštelio medaus, žalios saldžiosios paprikos, gabalėlio žalios aitriosios paprikos ankšties, skiltelės česnako, 100 g konservuotų sojų.

  • Visus žalumynus labai gerai nuplaukite, nusausinkite salotų džiovyklėje arba popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į sandariai uždaromą indą ir kelias valandas palaikykite šaldytuve – bus traškesni.
  • Paruoštus lapelius išdalykite į kelias salotų lėkštes.
  • Žirnelius atšildykite ir, nupylę vandenį, berkite ant salotų lapelių.
  • Kelias valandas mirkytas moliūgų sėklas (tokios maistingesnės) gerai nusausinkite ir taip pat berkite ant salotų lapelių.
  • Sojas nukoškite, išdalykite į lėkštes.
  • Saldžiąją papriką perpjaukite, išvalykite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant salotų.
  • Užsukamame stiklainyje suplakite aliejų, citrinos sultis, vonelėje virš garų lydytą medų, kapotą aitriąją papriką, traiškytuvu išspaustą česnaką. Paruoštą užpilą palaikykite apie 15 min., kad susimaišytų skoniai, ir pilkite ant salotų.
  • Galiausiai užberkite sūrio ir patiekite.
  • Gardu valgyti su skrudintos baltos itališkos duonos riekele.

    Pyragas su bulvėmis ir špinatais

    Fotolia nuotr.
    Fotolia nuotr.

    Jums reikės: pakuotės mielinės tešlos, didelės bulvės, 4 kiaušinių, 2 šaukštų sviesto, 300 g šviežių špinatų, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, kelių šaukštų smulkiai pjaustytų žalumynų (petražolių, krapų, svogūnų laiškų), pusės stiklinės parmezano.

    • Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, padalykite į dvi dalis, vieną klokite į kepimo formą, užlenkite aukštus kraštus, kad neišbėgtų įdaras.
    • Didelę bulvę (arba kelias mažas) išvirkite su lupenomis, kad liktų kietoka. Nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
    • Česnaką nulupkite, sukapokite.
    • Špinatus nuplaukite, kotelius nuskabykite, didesnius lapelius suplėšykite.
    • Keptuvėje svieste pakepinkite česnakus, kai gardžiai pakvips, suberkite špinatus ir, uždengusi keptuvę dangčiu, pakaitinkite, kol lapeliai subliukš.
    • Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
    • Kiaušinius iki vientisumo išplakite su feta, įmaišykite kapotus žalumynus, pagal skonį berkite druskos.
    • Ant tešlos lakšto krėskite špinatų, išdėliokite dalį pjaustytų bulvių, pilkite truputį kiaušinių plakinio, vėl krėskite špinatų, išdėliokite likusias bulves, galiausiai supilkite likusį plakinį, užberkite parmezaną.
    • Užkloję antrą tešlos lakštą, pašaukite pyragą į orkaitę.
    • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie12–14 min., kol paviršius apskrus.

    Daigintų pupuolių ir žirnelių sriuba

    Fotolia nuotr.
    Fotolia nuotr.

    Jums reikės: po pusę stiklinės daigintų pupuolių ir šviežių arba šaldytų žirnelių, svogūno, skiltelės česnako, 300 ml daržovių sultinio, 2 šaukštų sviesto, 6 pievagrybių, indelio graikiško jogurto, 6 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, pagal skonį cukraus, druskos, pipirų, kvapiųjų pipirų žirnelių ir laurų lapelių.

    • Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite ir pakepinkite svieste su traiškytu česnaku.
    • Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite žiupsneliu cukraus.
    • Kepintus svogūnus ir česnakus krėskite į puodą, užpilkite sultiniu, įmeskite kelis laurų lapelius, kvapiuosius pipirus, suberkite daigintus avinžirnius, žirnelius, gerai nuvarvintus saulėje džiovintus pomidorus
    • Pavirę apie 4–5 min., pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Nukaitę puodą ir išgriebę kvapiuosius pipirus bei laurų lapelius, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
    • Sriubą atvėsinkite kambario temperatūroje, tada – šaldytuve.
    • Įmaišykite jogurtą ir tiekite su traškia orkaitėje keptos itališkos duonos riekele.

    Saldžiosios riekelės

    Jums reikės: nemažo prancūziško ragelio, po saujelę šaldytų arba šviežių šilauogių, špinatų lapelių, anakardžių riešutų, kelių saulėje džiovintų abrikosų, 2 šaukštų agavų sirupo, didelio gerai prinokusio avokado, žaliosios citrinos.

    • Prancūzišką ragelį supjaustykite pailgomis riekelėmis, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, kelias minutes padžiovinkite karštoje orkaitėje ir atvėsinkite.
    • Žaliąją citriną pamirkykite vandenyje su soda, gerai nuplaukite, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.
    • Į virtuvinį kombainą sumeskite smulkintą avokadą, berkite špinatus, nuplautus abrikosus, mirkytus anakardžius, pagal skonį žaliosios citrinos žievelių, supilkite sirupą, pagal skonį įlašinkite žaliosios citrinos sulčių.
    • Viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, gerai atvėsinkite šaldytuve ir sukrėskite į konditerinį švirkštą storu antgaliu.
    • Ant kiekvienos riekelės negailėdami spauskite paruošto kremo, berkite šilauogių.
    • Puoškite špinatų lapeliais ir sezamų sėklomis.
    {recipe|2628}{recipe|2802}{recipe|3147}{recipe|3362}{recipe|3367}{recipe|3477}{recipe|3690}{recipe|4430}

    Ji24.lt

    Naujausi straipsniai