Gaminame su Liutauru Čepracku: obuolių pyragas „Tarte Tatin“

Virtuvės šefas Liutauras Čeprackas / „Youtube“ stop kadras
Virtuvės šefas Liutauras Čeprackas / „Youtube“ stop kadras
Šaltinis: Ji24.lt
2013-04-22 14:00
AA

Obuolių pyragas – vienas populiariausių lietuviškos virtuvės desertų.

Jei norite praturtinti savo obuolių pyragų asorti ir sužinoti, kur panaudoti ilgą žiemą ištvėrusius antaninius obuolius, ši BTV laidos „Šeštadienio rytas“ virtuvės šefo Liutauro Čepracko kulinarinė pamokėlė skirta kaip tik jums. 

Obuolių pyragas „Tarte Tatin“

Įdarui:

• 8 obuoliai,

• 150 g cukraus,

• 100 g sviesto.

Kaip gaminti:

1. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę ir pašalinkite sėklalizdžius.

2. Į keptuvę aukštais kraštais supilkite cukrų ir lydykite jį, kol gausite tamsią karamelę.

3. Tada dėkite sviestą ir, maišydami jį, išlydykite.

4. Į keptuvę su išlydytu sviestu ir cukrumi suberkite obuolių puseles ir apie 10 min. kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies.

5. Prabėgus tiek laiko, obuolius apverskite ir troškinkite, kol susidaręs nuo obuolių skystis nugaruos perpus, o patys obuoliai suminkštės.

6. Jei visi obuoliai netelpa į keptuvę, tuomet suberkite tik dalį jų ir troškinkite, kol sukris. Tada sudėkite likusiuosius.

Tešlai:

• 200 g miltų,

• 100 g šalto sviesto,

• kiaušinis,

• 40 g miltelinio cukraus,

• druska (žiupsnelis),

• 50–80 ml šalto vandens.

Kaip gaminti:

1. Sviestą supjaustykite mažais kubeliais, miltus sumaišykite su milteliniu cukrumi ir druska.

2. Į miltus dėkite sviestą ir peiliu arba konditerine mentele smulkinkite jį su miltais, kol sviesto gabaliukai taps labai maži.

3. Suplakite kiaušinį su puse nurodyto kiekio vandens. Viską dar kartą kapokite peiliu, kol gausite granuliuotą limpančią masę. Beje, jei masė sausa ir nelimpa, įpilkite šlakelį vandens.

4. Tada sulipdykite masę į rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą (nesvarbu, kad masė nevienalytė, gali būti ir gumuliukų). 

5. Prabėgus valandai, ištraukite šaltą tešlą ir greitai išminkykite ją. Svarbu neminkyti ilgai, kad tešla nesušiltų nuo jūsų rankų.

Kaip kočioti ir pateikti tešlą:

1. Iš tešlos iškočiokite pusės centimetro storio lakštą, išpjaukite apskritimą – maždaug 2 cm didesnį už keptuvę.

2. Tada lakštą dėkite ant keptuvės, kurioje paruoštas obuolių įdaras, o tešlos kraštus mentele paspaudykite gilyn, dugno link.

3. Kepkite 20–25 min. orkaitėje, ištraukite ir apie 10 min. palaukite. Tada ant keptuvės su pyragu dėkite lėkštę ir apverskite.

4. Patiekite su ledais ar plakta grietinėle.

P. S. Maniškis „Tart Tatin“ orkaitėje išbuvo 15 min. ilgiau nei derėjo, todėl spalva šiek tiek tamsesnė nei norėtųsi. Štai kas nutinka, kai pamiršti sekti laiką! :)

Skanaus!