Gaminame pienių medų

Pienių medus / Fotolia nuotr.
Pienių medus / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-05-13 14:07
AA

Apie kiaulpienių naudą galima parašyti visą romaną. Tad jei jau paskanavote ką tik sudygusių jų lapelių, laikas tinkamai panaudoti ir žiedus.

Virkime pienių medų (arba dar vadinamąją uogienę). Gintaro spalvos pienių žiedų skanėstas, sakoma, niekuo nenusileidžia bičių suneštam medui. Be to, ruošimas nereikalauja nei ypatingų įgūdžių, nei išlaidų.

KLASIKINIS PIENIŲ MEDUS

♦ 400 vnt. pienių žiedų,

♦ 1 kg miltelinio cukraus,

♦ 1 l vandens,

♦ 1–2 citrinos (galima naudoti ir citrinų rūgštį).

Patarimai kaip gaminti:

1. Pienių žiedus rinkite sausu oru, saulėtą dieną, geriausia ryte. Išsirinkite ekologiškai švarią vietą miške ar pievoje. Surinktus žiedelius užmerkite šaltame vandenyje vienai parai.

2. Praėjus nurodytam laikui, nuo kiaulpienių nuspauskite vandenį, perdėkite jas į puodą, o likusį vandenį išpilkite.

3. Ant pienių žiedų supilkite 1 l vandens, 1 citrinos sultis ir viską užvirkite. Virkite apie 15 minučių, pasku palikite viską atvėsti.

4. Atvėsusį nuovirą perkoškite, ypač gerai nuspauskite pienių žiedus. Į nuovirą supilkite 1 kg miltelinio cukraus ir virkite maždaug valandą, kol medus taps gintaro spalvos ir vidutinio tirštumo konsistencijos. Atminkite, kad jeigu medus bus per skystas, tuomet gali pasidaryti rūgštus, o jei per daug tirštas – kristalizuotis!

5. Iš šių produktų turėtumėte gauti 1 l pienių žiedų medaus. Supilkite jį į stiklainėlį, atvėsinkite ir skanaukite! Tai ir vaistas, ir maistas, stiprinantis imunitetą, tinkamas vartoti vietoj cukraus ir kitų saldėsių, saugantis nuo peršalimo, kosulio, anginos, astmos ir bronchito profilaktikai.

PIENIŲ MEDUS SU VYŠNIŲ LAPAIS

♦ 500 kiaulpienių žiedų,

♦ 2 citrinos,

♦ 12 vyšnių lapų,

♦ 6 stiklinės vandens,

♦ 1, 6 kg miltelinio cukraus.

Kaip gaminti:

1. Žiedus nuplaukite šaltu vandeniu, apdžiovinkite ir sumaišykite kartu su žievele sutrinta citrina ir vyšnių lapais.

2. Užpilkite vandens ir virkite ant silpnos ugnies 10-15 minučių.

3. Praėjus nurodytam laikui gautą nuovirą nuimkite nuo ugnies ir palikite pastovėti vieną parą.

4. Vėliau jį nukoškite, sudėkite cukrų ir virkite apie 1 valandą vis pamaišydamos.

5. Atvėsinkite ir išpilstykite į stiklainius.

PIENIŲ MEDUS SU APELSINAIS IR CITRINOMIS

♦ 250 vnt. pienių žiedų,

♦ 1,5 l vandens,

♦ 1 citrina,

♦ 2 apelsinai,

♦ 1 kg miltelinio cukraus.

Kaip gaminti:

1. Apelsinus kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite smulkiais gabalėliais. Pienes perskalaukite šaltu vandeniu ir apdžiovinkite.

2. Kiaulpienių žiedus sumaišykite su smulkintais apelsinais ir virkite 1 valandą. Gautą nuovirą perkoškite, supilkite į jį cukrų, 1 citrinos sultis ir dar kartą virkite apie valandą vis pamaišydamos.

3. Atvėsinkite ir išpilstykite į stiklainius.

P. S. Cukraus kiekį galite reguliuoti ir pagal skonį, ir atsižvelgdamos į medaus konsistenciją.