Gaminame mėsainius

Naminis mėsainis / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-07-22 17:00
Mėsainiai – puikus patiekalas valgyti tiek namuose, tiek iškyloje. Ruošiant su skirtingomis bandelėmis ir garnyrais įtiks net išrankiausiems, o ir gaminti juos paprasta bei smagu.

Vegetariškas

Jums reikės: 1 nedidelio batato, 6 šaukštų aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį, 1 didelio pievagrybio „portobello“, 0,5 mažos cukinijos, mažo valgomojo svogūnėlio, žiupsnelio aitriosios paprikos, 1 puodelio išvirtų bolivinių balandų (arba apie 0,5 puodelio nevirtų), 180 ml džiūvėsėlių, 1,5 šaukštelio citrinų sulčių, 4 bandelių, 1 juodojo pomidoro, pagal skonį mėgstamo padažo pagal skonį, sultenių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Subadykite bulvę šakute, užpilkite 1 šaukštu aliejaus, pabarstykite druska bei pipirais ir kepkite 30–45 minutes. Nulupkite ir sutrinkite šakute.
  • Nulupkite grybą ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Stambiai sutarkuokite cukiniją ir paskleiskite ant popierinio rankšluosčio drėgmei sugerti.
  • Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus ir apie 2 minutes pakepinkite smulkintą svogūną su aitriąja paprika. Sukrėskite pievagrybio tyrę ir cukiniją, išmaišykite ir kepkite dar 2 minutes. Sumaišykite su bolivinėmis balandomis, pagardinkite druska ir pipirais. Kiek atvėsinkite ir suberkite džiūvėsėlius, supilkite citrinos sultis ir ¼ trintos bulvės. Išmaišykite.
  • Jei masė skysta, dėkite dar trintos bulvės ir išmaišykite. Padalykite į 4 dalis, suformuokite maltinius. Įkaitinkite aliejaus ir kepkite maždaug po 2 minutes iš kiekvienos pusės.
  • Dėkite ant bandelės puselės sultenių, maltinį, kelis griežinėlius pomidoro, mėgstamo padažo ir užvožkite antra bandelės pusele.

Žuvainis

g-blogas.lt nuotr.
g-blogas.lt nuotr.

Jums reikės: 250 g lašišos (ar kitos mėgstamos žuvies), 2 valgomųjų svogūnėlių, 1 citrinos, 1 kiaušinio, 1 šaukšto kaparėlių, saujelės petražolių, kelių šakelių krapų, druskos ir pipirų pagal skonį, 2 bandelių, 1 pomidoro, 1 nedidelio raudonojo svogūno, salotų pagal skonį, saujelės krapų, 3 šaukštų džiūvėsėlių, 3 šaukštų aliejaus, mėgstamo padažo pagal skonį, druskos ir pipirų.

  • Pomidorą supjaustykite griežiniais, raudonąjį svogūną – žiedais. Svogūnėlį padalykite į kelias dalis, lašišą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis. Žalumynus sukapokite.
  • Elektriniu trintuvu labai trumpai (kad liktų stambesni gabaliukai) sutrinkite lašišą, svogūną, kaparėlius ir žalumynus. Pagardinkite druska ir pipirais, įmuškite kiaušinį, įpilkite 1–2 šaukštus citrinos sulčių bei įdėkite 0,5 šaukštelio tarkuotos žievelės. Gerai išmaišykite.
  • Į lėkštę suberkite džiūvėsėlius, šaukštu krėskite žuvies masės ir formuokite maltinius. Keptuvėje įkaitinkite 1–2 šaukštus aliejaus ir apkepkite juos iš abiejų pusių maždaug po 3–4 minutes.
  • Bandelės puselę pašlakstykite aliejumi, dėkite salotų, kelis griežinėlius pomidoro, maltinuką, keletą svogūno žiedų ir mėgstamo padažo. Užvožkite antra bandelės pusele.

Su plėšyta kiauliena

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 1350 g kiaulienos mentės be kaulo, 8 bandelių, 8 skiltelių česnako, po 2 šaukštelius maltos kalendros, malto kumino ir džiovinto raudonėlio, 1 šaukštelio džiovintų svogūnų miltelių, druskos ir pipirų pagal skonį, 0,5 šaukštelio maltos Kajeno paprikos, 2 šaukštų aliejaus, 1 puodelio jautienos sultinio, mėgstamo padažo pagal skonį, majonezo pagal skonį.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 165 laipsnių. Nupjaustykite nuo mėsos riebalus.
  • Dubenėlyje sumaišykite česnakus, kalendrą, kuminą, raudonėlį, svogūnus, druską, pipirus ir Kajeno papriką. Pabarstykite prieskonių mišinių mėsą ir gerai įtrinkite.
  • Orkaitėms tinkančiame keptuve įkaitinkite aliejų, dėkite mėsą ir apkepkite iš visų pusių iki rudumo. Užpilkite sultiniu, uždenkite, šaukite į orkaitę ir troškinkite apie 2,5–3 valandas.
  • Bandelių puseles pakepinkite sausoje keptuvėje.
  • Išimkite mėsą iš orkaitės, dėkite ant pjaustymo lentelės ir palikite atvėsti. Nugriebkite riebalus nuo sultinio, supilkite į stiklinę.
  • Mėsą nedideliais gabaliukais suplėšykite šakute ir sudėkite atgal į keptuvą. Supilkite atgal sultinį, statykite ant ugnies ir maišydami pakaitinkite iki virimo.
  • Ant bandelės puselės dėkite mėsos ir pagardinkite trupučiu majonezo bei mėgstamu padažu. Užvožkite antra bandelės pusele.

Klasikinis su sūriu

„Fotolia“ nuotr.
„Fotolia“ nuotr.

Jums reikės: 500 g maltos jautienos, 1–1,5 šaukštelio prieskonių mišinio kepsniams, 4 mėsainių bandelių, 4 gabaliukų lydyto čederio sūrio, 4 salotų lapų, 2 raugintų agurkų, 2 nedidelių raudonųjų svogūnų, mėgstamo padažo pagal skonį.

  • Dideliame dubenyje sumaišykite jautieną su prieskoniais. Padalykite į 4 dalis ir suformuokite plokščius maltinius. Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, dėkite maltinius ir kepkite 12–15 minučių. Baigiant kepti ant kiekvieno uždėkite po sūrio gabaliuką, kad kiek pasilydytų. Kitoje sausoje keptuvėje arba orkaitėje paskrudinkite bandelių puseles.
  • Ant bandelės dėkite salotą, svogūno žiedų, maltinuką su pasilydžiusiu sūriu ir keletą griežinėlių agurkų. Pagardinkite mėgstamu padažu ir užvožkite antra bandelės pusele.

Su vištiena

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 3 viščiukų krūtinėlių puselių, 3 šaukštų aliejaus, 2 skiltelių česnako, po 0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių ir tarkuotų citrinos žievelių, po žiupsnelį džiovinto čiobrelio, druskos ir pipirų, 6 bandelių, 2 pomidorų, 6 griežinėlių čederio sūrio, saujos šviežių bazilikų lapelių, mėgstamo padažo pagal skonį.

  • Viščiukų krūtinėlių puseles padalykite horizontaliai pusiau. Dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir lengvai pamuškite.
  • Dubenyje sumaišykite aliejų, traiškytus česnakus, raudonėlius, citrinos žieveles, čiobrelį, druską ir pipirus. Sudėkite vištienos gabaliukus ir gerai išmaišykite, kad pasidengtų prieskoniais. Uždenkite dubenį plėvele ir valandą marinuokite šaldytuve.
  • Įkaitinkite sausą keptuvę ir paskrudinkite bandelių puseles. Įpilkite aliejaus, pakaitinkite, klokite vištienos gabaliukus ir kepkite iš abiejų pusių po maždaug 3–4 minutes. Prieš baigiant kepti uždėkite po griežinėlį sūrio, kad šiek tiek pasilydytų.
  • Ant bandelės puselės dėkite šiek tiek padažo, vištienos gabaliuką su sūriu, pomidorų griežinėlių, kelis bazilikų lapelius ir užtepkite mėgstamo padažo. Užvožkite antra bandelės pusele.
{recipe|884}{recipe|2546}{recipe|2709}{recipe|2994}{recipe|3144}{recipe|4324}{recipe|4528}{recipe|5117}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai