Gamina visa šeima: Velykoms kepame mielinį avinėlį – smagu gaminti, gera dalintis

Mielinis avinėlis / Gamybos procesas / Shutterstock nuotr.
Mielinis avinėlis / Gamybos procesas / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2022-04-09 13:20
AA

Neskubėkite šioms šv. Velykoms pirkti pyrago – iškepkite jį pati. Tokio tikrai niekur nerasite, o ir gamybos procesas įtrauks: tinkamai užminkyti tešlą, kuo tikroviškiau suformuoti avinėlį, šauti į orkaitę ir kantriai laukti rezultato.

Tešlai reikės:

  • 500 g miltų,
  • pakelis (7 g) sausų mielių,
  • 100 g cukraus,
  • pagal skonį vanilinio cukraus,
  • žiupsnelis druskos,
  • kiaušinis,
  • 100 g sviesto,
  • 200 ml pieno.

Papuošimui:

  • trynys,
  • šaukštelis pieno,
  • razina, kavos pupelė, migdolų ar lazdynų riešutas – akytei,
  • miltelinio cukraus apibarstyti.
Mielinis avinėlis / Shutterstock nuotr.

1. Mieles sumaišykite su cukrumi ir 3 šaukštais pieno.

2. Palaikykite 10 min. Iš likusių produktų užminkykite tešlą ir įmaišykite suputojusias mieles.

3. Dar kartą užminkykite tešlą ir palikite pastovėti, kol padvigubės – apie dvi valandas.

4. Perminkykite pakilusią tešlą ir iškočiokite maždaug 1 cm storio pailgą blyną. Dėkite ant jo avinėlio trafaretą ir išpjaukite pagrindą.

5. Pagrindą ištepkite plaktu kiaušinio baltymu. Iš likusios tešlos formuokite rankomis rutuliukus ir lipdykite prie pagrindo. Akies vietoje įspauskite raziną, kavos pupelę ar pasirinktą riešutą.

6. Trynį išplakite su pienu ir aptepkite avinėlio paviršių. Palaukite apie pusvalandį, kad pakiltų.

7. Kiškite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 20–25 min.

8. Iškepusį pyragą apibarstykite milteliniu cukrumi.

Mielinis avinėlis / Shutterstock nuotr.

Kaip užminkyti tešlą

Mielinę tešlą tenka ruošti ilgai, todėl verta pasistengti, kad, sugaišus tiek brangaus
laiko, netektų nusivilti.

  •  Visi produktai, iš kurių bus minkoma tešla, turi būti vienodos temperatūros. Antraip ji itin ilgai kyla.
  • Pirmiausia reikia paruošti vadinamąjį įmaišalą – mieles užberti cukrumi ir įpilti šlakelį šilto pieno arba vandens. Tada palaukite, kol mielės išsileis ir suputos. Dabar jas reikia sumaišyti su dešimtadaliu kepiniui skirtų miltų, uždengti ir palikti, kad pakiltų. Labai svarbu pagauti akimirką, kai įmaišalas pakyla. Jei pakilęs jis tuoj pat neįmaišomas į tešlą, kepinys įgauna rūgštų prieskonį.
  • Pakilusį įmaišalą sumaišykite su pasirinktame recepte nurodytais produktais ir užminkykite tešlą. Ji turi būti vienalytė, blizganti, nelipti prie rankų ar indo. Palikite tešlą pakilti – tai užtrunka apie dvi valandas. Virtuvėje turi būti šilta – 22–24 oC. Pakilusią tešlą reikia vėl suminkyti, formuoti kepinį, sudėti į skardą ir palikti dar kartą pakilti.
  • Mielinės bandelės kepamos 200 laipsnių temperatūroje apie 20 min., plokštainiai –
    200 temperatūroje 30–40 min., aukšti pyragai – 180 temperatūroje 50–60 min.

Kokias mieles rinktis?

  • Presuotos šviežios mielės yra malonaus kvapo, šviesiai pilkos spalvos, trapios (nega-
    li būti tąsios). Reikėtų žinoti, kad jos greitai genda – šaldytuve gali stovėti tik 2 dienas.
  •  Džiovintos mielės tešlą išpurena ne prasčiau už šviežias. Be to, ilgai negenda,
    todėl galima turėti jų atsargų.
  • Pakelis džiovintų mielių – 7 g atstoja 25 g šviežių.
Mielinis avinėlis / Shutterstock nuotr.