Festivalis „Open Books“ surengs unikalią literatūrinę vakarienę su žinomais inteligentais

Unikalaus formato gurmanišką vakarienę „prisiMENU“/Organizatorių nuotr.
Unikalaus formato gurmanišką vakarienę „prisiMENU“/Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2019-09-06 11:10
AA

Rugsėjo 21 d. pirmą kartą įvyksiantis literatūros festivalis „Open Books“ (liet. „Atviros knygos“) pakvies ne tik susipažinti su atrinktais, naujausias knygas išleidusiais autoriais, bet ir surengs unikalaus formato gurmanišką vakarienę „prisiMENU“, kurioje bus patiektas ne tik maisto, bet ir literatūros pokalbių meniu.

Organizatoriai pasakoja, kad didžiausia vakarienės intriga ta, jog iki pat atėjimo nebus žinoma, su kuo teks sėdėti prie vieno stalo, tačiau bet kuriam tikrai pasiseks, nes paklius į kompaniją su vienu iš vakarienės pokalbių gidų: Algirdu Kaušpėdu, Aidu Puklevičium, Dovile Filmanavičiūte, Eva Tombak, Linu Kojala, Valdu Papieviu, Erika Umbrasaite, Algirdu Kumža arba Ignu Staškevičiumi.

Gera vakarienė neįsivaizduojama be gero pokalbio prie jos. Bendravimas, idėjos, įspūdžiai – tai svarbesnės ir įdomesnės patirtys nei vien maisto ir vyno derinimas. Todėl nutarėme išbandyti Lietuvoje dar nepatirtą dalyką – pokalbių vakarienę, kurios metu iki tol nepažįstami žmonės galės ne tik numalšinti alkį, bet ir intelektualaus bendravimo troškulį“, – sakė vienas iš festivalio „Open Books“ kūrėjų, vakarienės pokalbių gidas A. Puklevičius. 

Aidas Puklevičius / Gretos Skaraitienės/„Žmonės“ nuotr.

Vakarienė, kaip papildomas festivalio renginys, vyks Nacionalinės dailės galerijos erdvėse įsikūrusiame restorane „The Gallery“. Į ją šventiškai ir literatūriškai nusiteikę inteligentai rinksis nežinodami, kas bus jo vakarienės ir pokalbių kompanija: tik atvykę visi išsitrauks burtus, prie kurio pokalbių gido stalo įsikurs. Prie vieno stalo, kaip numatoma, literatūrinėmis temomis bus bendraujama šešiese.

„Suderinti tokius savo sielai nuostabius dalykus kaip geras maistas, gera literatūra ir geri kompanionai – mano svajonių vakaro scenarijus. Ypač dabar, kai, regis, paroje trūksta valandų, o prioritetas numeris vienas yra sūnus. Aš jau sapnuoju, kokia spalva pasidažysiu lūpas ir skubu perskaityti vieną kietą riešutėlį, kad vos prisėdusi prie stalo visų klustelėčiau Tai kaip ten tas Bergeris?“, – sakė vakarienės metu pokalbį prie vieno iš stalų vesianti D. Filmanavičiūtė.

Dovilė Filmanavičiūtė

Susirinkusieji gaus ne tik maisto, bet ir pokalbių temų meniu. Kiekvienam bus patiekta šešių patiekalų degustacinė vakarienė, o pokalbių temą pasirinks bendrą prie to paties stalo sėdintieji. Viso pokalbio esmė ir įdomumas tas, kad jis vyks moderuojamas pokalbių gido ir bus paremtas tuo, ką susirinkusieji svečiai tinkamo temai prisimena iš perskaitytų literatūros kūrinių. Būtent dėl to vakarienė pavadinta „prisiMENU“ – jos metu vakarienių gidai kvies prisiminti knygose atrastas idėjas, mintis, išsireiškimus, netgi sprendimus ar atsakymus į kiekvienam svarbius klausimus.

Gal apie tai, kad meilė turi būti tragiška, kad pakliūtų į Viljemo Šekspyro puslapius? O gal apie tai, kad geriausių romanų herojus turi būti nesuprastas? O gal apie tai, kad tikroji kelionė visuomet yra ta, kurios pabaigoje sugrįžtat namo, kaip kad nutiko Odisėjui?“, – užsiminė pokalbių temas sudarinėjantis, ir, beje, iki pat vakarienės jų neatskleisiantis A. Puklevičius. 

Tiesa, perspėjama, kad vakarienės dalyvių skaičius – ypatingai ribotas, vos apie 50 žmonių. Į bilieto kainą įskaičiuotas ir maistas, ir vakarienės programa, truksianti apie dvi valandas. Vakarienė vyks po literatūros festivalio „Open Books“ dienos programos. Bilietus jau galima įsigyti „Bilietai.lt“, daugiau informacijos „Openbooks.lt“.