Energijos ir vitaminų gaukite iš daigų

Daigai / „PantherMedia“/„Scanpix“ nuotr.
Daigai / „PantherMedia“/„Scanpix“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-03-28 10:00
AA

Dabar labai populiarūs įvairių augalų daigai nėra tik mados klyksmas. Iš tikrųjų juose vitaminų yra daugiau nei pačioje sėkloje. Todėl verta pasidaiginti įvairių daigelių: kviečių, rugių, ridikėlių ir kitų. Be to, tai padaryti paprasčiau, nei jums atrodo.

Pasirinkimo įvairovė

Daiginti galite įvairius augalus: kviečius, rugius, sojas, linų sėklas, lapinius ridikėlius, pipirnes. Kuo jie vertingi šių augalų daigai?

Daigų galima dėti į daugelį patiekalų: į sriubas, salotas, berti ant picos ar sumuštinių, maišyti į žaliuosius kokteilius ar daržovių patiekalus.

Pipirnės. Sudygsta per maždaug 6 dienas. Iš pradžių galima valgyti visus, vėliau, kai sutvirtėja, – tik stiebelį su lapeliais. Pipirnės gerina medžiagų apykaitą, mažina cukraus kiekį kraujyje.

Kviečiai sudygsta per 3 dienas. Jie stiprina organizmą, didina atsparumą ligoms, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Rugiai sudygsta maždaug per 4–5 dienas. Jie tinka sergant cukriniu diabetu, mažina alergijų riziką, gerina žarnyno darbą.

TAIP PAT SKAITYKITE Mirkyti sėklas ir riešutus – naudinga

Ridikėliai sudygsta per maždaug 3–4 dienas. Ridikėlių daigeliai gerina virškinimą, padeda mažakraujystės išsekintiems žmonėms.

Sojų daigai sudygsta per maždaug 4–5 dienas. Sojų daigai – kalcio ir geležies šaltinis.

Daigai. / Fotolia nuotr.

Daiginti nesudėtinga – tai pavyks kiekvienam

Mirkymas. Pirmiausiai, sėklas nuplaukite ir užpilkite drungnu vandeniu ir palikite pamirkti. Sojas, lęšius ir kviečius mirkykite per naktį, ridikėlius maždaug 4–6 val. O pipirnėms ir garstyčioms pakanka ir pusvalandžio.

Indelio paruošimas. Pasirinktą dėžutę ar indelį išklokite storesniu marlės sluoksniu ar vata. Tada pagrindą sudrėkinkite ir berdami paskleiskite išmirkusias sėklas. Tada uždenkite sudrėkintu marlės gabalėliu.

Tinka daugeliui patiekalų gardinti. Daigų galima dėti į daugelį patiekalų: gardinti mišraines, omletus, apibarstyti sriubas, berti ant picos ar sumuštinių, maišyti į žaliuosius kokteilius ar daržovių patiekalus. O daiginti kviečiai su medumi ar jogurtu pakeis desertą – išmėginkite. Tik nepamirškite prieš ruošdami patiekalus, daigus perplauti (tik ne karštu vandeniu) ir nuvarvinkite.

Žinokite, kaip išsirinkti

Patariama sėklų nepirkti ten, kur jos parduodamos augalams auginti. Dažniausiai jos būna apdorotos beicu. Norėdami patikrinti, ar sėklos neapdorotos, suberkite žiupsnelį sėklų į verdantį vandenį ir šiek tiek pavirkite. Jei sėklos apdorotos beicu, vanduo parausta, tad žinokite, kad tokių geriau nedaiginti.

TAIP PAT SKAITYKITE Kasryt gerkite vandens su citrina – nauda akivaizdi

Nenorėdami suklysti, rinkitės sveiko maisto parduotuvėles – jose rasite įvairių sėklų mišinių, skirtų daiginti. Taip pat galėsite įsigyti ir kitų naudingų daiginimui daiktų, pavyzdžiui, indelių. Ir, kas svarbiausia, konsultantai suteiks reikiamos informacijos.