Ekologiška virtuvė ir vonia – patarimai šeimininkėms

Ekologija / „Fotolia“ nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-11-19 09:00
Kiekviena svajojame gyventi švariuose ir jaukiuose namuose. O kaip juose elgtis, kad ir Žemėje būtų švaru bei jauku, deja, žinome ne visos.

Virtuvė

  • Naudokite elektrinį virdulį – vanduo jame užverda dvigubai greičiau nei ant viryklės. Vandens virkite tik tiek, kiek reikia.
  • Maisto produktų pirkite tiek, kiek suvalgote. Šiandien Lietuvoje daugiau nei 1/4 pagaminto maisto, ypač pieno produktų, patenka į sąvartynus.
  • Rinkitės lietuviškas, ekologiniuose ūkiuose užaugintas gėrybes (apskaičiuota, kad gabenant prekes lėktuvu iš vieno pasaulio krašto į kitą išmetama 1700 kartų daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei vežant prekes sunkvežimiu netolimus atstumus) iš vietinių gamintojų.
  • Virdama valgį, uždenkite puodus – energijos sąnaudas sumažinsite net 60 proc.
  • Rinkitės sertifikuotus, ekologinius ženklus turinčius ir energiją taupančius virtuvės prietaisus ir priemones.
  • Šaldytuvai ir šaldikliai sunaudoja apie 25 proc. visos namų ūkio energijos. Todėl juos būtina reguliariai atšildyti. Įrodyta, kad maždaug 3 mm storio šerkšnu padengto šaldytuvo sunaudojamos energijos kiekis padidėja maždaug 30 proc.
  • Plaunant indus indaplovėje, sunaudojama 37 proc. mažiau vandens nei plaunant rankomis po tekančia srove.

Vonia

  • Rinkitės ekologišką kosmetiką, higienos ir buitinės chemijos prekes.
  • Valydamasi dantis, muilindamasi kūną ar galvą, užsukite čiaupą – per minutę iš atsukto čiaupo išteka apie 2 litrai vandens.
  • Maudykitės po dušu, o ne vonioje – maudantis joje sunaudojama nuo 120 iki 350 litrų vandens, o po dušu – apie 60 litrų vandens. Jei prausitės duše dviem minutėmis trumpiau nei įprastai, per metus į aplinką šiltnamio dujų pateks 35 kg mažiau.
  • Sutvarkykite vandens čiaupus – iš lašančio per metus išbėga 9 tūkst. litrų vandens. Iš nesandaraus unitazo per parą gali nutekėti net 200 litrų vandens.

Plačiau apie tai, kaip šeimininkauti protingai, skaitykite 46-ajame „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr.
Redakcijos archyvo nuotr.

Naujausi straipsniai