E.Skrolytė: jaukių namų kvapas man asocijuojasi su kepinių kvapais

Eglė Skrolytė su vaikais / Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
AA

Televizijos laidos „Mamyčių klubas“ vedėja ir dviejų vaikų mama Eglė Skrolytė sako, kad jų namuose maisto kultas neegzistuoja. Šeima vertina sveiką subalansuotą mitybą, kokybiškus produktus, o pats maisto gaminimo procesas – veikiau pramoga ir malonumas nei įsipareigojimas prieš šeimos narius. „Electrolux“ kepinių konkurso finalo teisėja mielai pasidalijo savo sukaupta patirtimi ir kulinariniais atradimais.

Maisto gaminimu susidomėjo prieš kelerius metus

Moteris pasakoja, kad maisto ruošimas nebuvo jos viso gyvenimo pomėgis, tačiau prieš keletą metų pradėjus domėtis sveika mityba poreikis gaminti kilo savaime. „Gaminti man patinka tada, kai patiekalo ruošimas nėra labai sudėtingas ir neužima pusę dienos. Rezultatas turi būti ir sveikas, ir skanus. Nuo tada, kai pradėjau gaminti, namai man tapo geriausiu restoranu. Mėgstu išbandyti naujas vietas, bet namų atradimai džiugina labiausiai“, – šypsosi pašnekovė.

Paprašyta įvardinti savo firminį patiekalą, TV laidų vedėja greitai randa atsakymą – tai košės. Rytinės, sveikos ir būtinai su įvairiais pagardais. Nors košes įprasta valgyti su uogomis, gardinti cinamonu ar medumi, tačiau E. Skrolytė visuomet renkasi nesaldžius pagardus.

„Košę mes įsivaizduojame kaip gličią masę, kurią valgydavome vaikystėje. Mano dideliam atradimui – tai gali būti neįtikėtinai skanūs patiekalai, kai juos gamini turėdamas žinių. Saldžios košės man neskanios, o pagardintos daržovėmis, džiovintais reikalais – absoliuti rytinė palaima“, – vienam sveikiausių, tačiau dažnai nepelnytai pamirštam patiekalui gerų žodžių negaili pašnekovė ir priduria, kad dėl sveikų ir gardžių pusryčių moteris kasdien keliasi pusvalandžiu anksčiau.

Dviejų vaikų mama atskleidžia, kad savaitgaliai jų namuose retai įsivaizduojami be keksiukų kepimo. „Tai labiau daroma dėl vaikų, dėl kvapo namuose, dėl atmosferos. Juos kepame ne tiek dėl rezultato, o dėl proceso. Bet ir juos gaminu sveikesnius. Pavyzdžiui, baltus miltus keičiu pilno grūdo miltais – taip daug skaniau. Daviau paragauti draugams, artimiesiems ir visų atsakymas buvo toks pat – skaniau už įprastus. Nors dažnai klaidingai įsivaizduojame, kad maistas būna arba tik sveikas, arba tik skanus“, – pasakoja žinoma moteris. Eglė sako, kad jaukių namų kvapas jai visada asocijuojasi su kepinių kvapais – mama namuose kepdavo bandeles su cinamonu, įvairius sausainius.

Orkaitėje – sveikiau, skaniau, greičiau

Eglė Skrolytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pokalbiui pasisukus apie mėgstamiausią maisto ruošimo būdą, E. Skrolytė save iš karto įvardija „orkaičių gamintoja“. Jos teigimu, toks maisto ruošimo būdas pats paprasčiausias. „Tai greita, skanu ir daug sveikiau nei galima pagalvoti. Tai mane labai vilioja, o šiuolaikinių orkaičių galimybės neribotos“, – patirtimi dalijasi moteris.

Anot E. Skrolytės, maistas jų šeimoje – vienas iš bendravimo būdų. Šeima mėgsta leisti laiką kartu gaminant, juokaujant, dalinantis, uodžiant kvapus. „Vaikus visada pakviečiu pažiūrėti, kaip atrodo patiekalas – aptariame spalvas, kvapus ir visuomet prašau paragauti, nebūtinai valgyti. Noriu jiems ugdyti bandymo, ragavimo įprotį. Maisto pasaulyje leisti sau atrasti naujus skonius yra svarbu“, – šeimos įpročius vardija mama.

Dėl šios priežasties ji nėra prisirišusi ir nė prie vienos pasaulio šalies virtuvės. „Kaip galima išskirti vieną, kai yra tiek daug nuostabių patiekalų skirtingose virtuvėse?“, – klausia pašnekovė.

Virtuvėje ji eksperimentuoja atsargiai. Saugiausiai pašnekovė jaučiasi gamindama pagal tų žmonių receptus, kuriais pasitiki. Internete receptų ieško retai ir pati savų nekuria. „Stengiuosi turėti visas naujausias knygas apie sveiką mitybą ir kažką bandyti. Labai nekenčiu to jausmo, kai eksperimentai nepavyksta“, – juokiasi moteris. Sako, kad anksčiau taip nutikdavo dažniau, tačiau su kulinarine patirtimi atsirado daugiau gebėjimo matyti į priekį ir išvengti galimų nesėkmių.

Be kokių dviejų produktų TV laidų vedėja neįsivaizduoja maisto gamybos? Žinoma, kad meilės! Tiesa, turi ir keletą virtuvinėse spintelėse slepiamų ingredientų. „Turiu savo mėgiamą prieskonį – persiladą. Tai mano pastarųjų metų atradimas, kuris labai patinka. Dar labai mėgstu ekologišką balzamiko kremą. Labai tinka ant salotų. Jei keliaudama į turistinį žygį galėčiau pasiimti tik du dalykus, tikrai pasiimčiau šituos“, – atskleidžia E. Skrolytė.

Skaitykite daugiau