Džiovinti imbierai, datulės ir slyvos: kokias sveikatos problemas jie išspręs?

Džiovinti vaisiai / „Fotolia“ nuotr.
Džiovinti vaisiai / „Fotolia“ nuotr.
2015-12-14 15:00
AA

Žiemą, jei nesukaupėte sodo ir daržo atsargų, nenorite valgyti chemikalais apipurkštų importinių vaisių ar daržovių, puiki alternatyva – džiovinti vaisiai.

Cukruoti ir džiovinti imbierai

Cukruoti imbierai / „Fotolia“ nuotr.

Ištirta, kad imbieruose yra medžiagų, padedančių reguliuoti kraujospūdį, gerinančių atmintį ir regėjimą. Imbieruose esančios karčiosios medžiagos ir eteriniai aliejai šildo organizmą iš vidaus, gerina virškinimą, dezinfekuoja ir ramina žarnyną.

Taip pat slopina pykinimą, žarnyno spazmus ir mažina dujų kaupimąsi, gerina šlapimtakių veiklą, malšina spazminį ir neuralginį skausmą, padeda nuo migrenos, reumatinių ir sąnarių ligų, kurios paūmėja šaltuoju metų laiku.

Pajutę pirmuosius peršalimo simptomus, pakramtykite cukruotų ar džiovintų imbierų – jie naikina mikrobus ir dezinfekuoja gleivinę. Jais galite skaninti arbatą, kavą, vartoti kaip desertą. 100 g yra 1,1 g maistinių skaidulų.

Slyvos

Cukruoti imbierai / „Fotolia“ nuotr.

Turi daug maistinių skaidulų, kurios valo žarnyną ir gerina jo veiklą. Tai – puiki profilaktinė priemonė nuo vidurių užkietėjimo. Taip pat suteikia vitaminų C, A, PP, B1, pektinų, kalio, cinko, nuo ankstyvo žilimo saugančio vario.

Šiuose vaisiuose esantys flavonoidai gerina kraujotaką ir šalina laisvuosius radikalus. Slyvų valgykite, jei turite didelį kraujospūdį, organizmas linkęs kaupti skysčius.

Pasak mitybos specialistų, slyvos puikus užkandis. Suvalgius saujelę, cukraus kiekis kraujyje ilgiau išlieka pastovus, ne taip greitai išalkstama ir nekamuoja alkio priepuoliai.

Datulės

Cukruoti imbierai / „Fotolia“ nuotr.

Jos suteikia geležies, kalio, taip pat vitamino B5, kuris padeda palaikyti gerą nuotaiką ir deginti riebalus. Datulėse yra medžiagų, kurios poveikiu panašios į aspiriną – malšina skausmą. Jų valgykite, jei trūksta magnio ir raumenis traukia mėšlungis, esate pervargę, įsiskaudo galva.  

Plačiau apie džiovintų vaisių naudą skaitykite 50-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Cukruoti imbierai / „Fotolia“ nuotr.