Dominykas Čečkauskas: „Stoties rajoną paversime Vilniaus kultūros ir gastronomijos centru“

Dominykas Čečkauskas / P. Janušonio nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2019-04-26 14:02
Kalbos apie naują Vilniaus stoties rajono veidą pagaliau ima virsti realybe – nieko nelaukę, keli vilniečiai iniciatyvos imasi patys. Nuo gegužės į geležinkelio stotyje esančią muziejaus teritoriją Dominykas Čečkauskas su gastronomijos ir kultūros entuziastų bendruomene pagaliau atveža tai, kas pasaulyje populiaru jau daugelį metų, tačiau Lietuvoje dar niekas nedrįso įgyvendinti.

„Alternatyvus kultūros ir gastronomijos centras“ – taip jis vadina savo komandos projektą po atviru dangumi, kur rasi viską – nuo estetikos standartus laužančių šokių muzikos renginių traukinio vagone, grafičio pamokų iki gastronominių kelionių po visas pasaulio šalis.

Nuo gegužės iki pat rugsėjo pabaigos stoties rajone bus tikrai ką veikti. Jau seniai visų žadėtas naujasis stoties veidas pasirodys „Platforma“ ir „Turgus 2.0“ renginiuose.

Kiekvieną ketvirtadienį-sekmadienį Vilniaus geležinkelio stoties lauko muziejus pakeis savo paskirtį – virs unikalia didele erdve, talpinančia labai daug – skirtingas virtuves, iš užsienio atvykstančius food truck’us, garsiausius atlikėjus, šokius traukinio vagone, įdomiausius gatvės meno atstovus... Bet visa tai – ne apie verslą, o apie bendruomenės kūrimą.

Gastronominė projekto programa startuoja gegužės 5-ąją. „Stoties rajono krafto festivalis“ taps pradžia į tai, kas vilniečių laukia ateinančius penkis mėnesius. Specialiai vienai dienai čia atvyks įdomiausios alaus daryklos, šefai gamins maistą, naudodami alų kaip ingredientą, visi restoranai ir barai išsineš kėdes ir stalus į lauką, taip besijungdami į vieningą bendruomenę.

Vilniaus stoties rajonas atgimsta / P. Janušonio nuotr.
Vilniaus stoties rajonas atgimsta / P. Janušonio nuotr.

„Mes norime kurti stoties rajono bendruomenę, suteikti daugiau gastronominių ir kultūrinių pasirinkimų tiems, kurie čia lankosi, o taip pat traukti ir naujas auditorijas. Čia virs kokybiškas naktinis gyvenimas, atvyks garsiausi menininkai ir atlikėjai iš užsienio. O į maisto kultūrą siūlysim pažvelgti atsakingiau – ieškoti alternatyvų šiuo metu naudojamiems vienkartiniams plastiko indams“, – apie renginio idėją pasakojo vienas organizatorių Dominykas Čečkauskas.

Kodėl stoties rajonas?

Žmones traukti į iki tol visai nepatrauklų stoties rajoną Dominykas Čečkauskas ėmė dar prieš kelerius metus, kai įkūrė restoraną „Keulė rūkė“. Net restorano patalpos buvo apipintos istorijomis, jog čia prostitutė tualete pagimdė negyvą kūdikį. Tačiau kaip sako Dominykas, jis niekada nesibaidė jokių realybės spalvų, anaiptol – kuo daugiau kontrastų ir išskirtinių patirčių, tuo geriau.

„Iš pradžių nebuvau didelis stoties rajono fanas, bet jaučiau, kad čia yra potencialo – dėl Halės turgaus, dėl to, kad čia buriasi įvairiausi žmonės – net ir prostitutės ar nusikaltėliai. Toks laukinis jausmas. Idėja pateisino – žmonės tai priėmė kaip egzotišką patirtį“, – pasakojo Dominykas Čečkauskas.

Kai žmonės ėmė rodyti susidomėjimą, Dominykas ėmė dar labiau plėsti stoties rajono galimybes – Pylimo gatvėje kartu su kolega Dariumi Kupliausku surengė maisto festivalį „Turgus“.

„Tai nebebuvo projektas tik apie save. Pradėjome orientuotis į bendruomenę, jos kūrimą. Pasitelkę Londono „Broadway market“ pavyzdį, kai vienoje gatvėje esančios kepyklos, barai, kavinės kaip bendruomeninė iniciatyva ėmė kviestis kartu prekiauti įvairius maisto gamintojus, ūkininkus, mes padarėme tą patį – pasikalbėję su visais Pylimo gatvės gyventojais – nuo barų iki vinilo parduotuvių – čia surengėme skirtingo maisto festivalį“, – sako jis.

Ne vienerius metus Berlyne praleidęs Dominykas, idėją keisti stoties rajoną, čia burti bendruomenę parsivežė ne tik iš užsienio, bet apie tai galvojo dar studijuodamas politikos istoriją.

Vilniaus stoties rajonas atgimsta / P. Janušonio nuotr.
Vilniaus stoties rajonas atgimsta / P. Janušonio nuotr.

„Man visąlaik buvo labai įdomu revoliucijos. O juk jos neįvyksta be panašiai mąstančios masės žmonių susibūrimo. Tas pats ir šiuo atveju – manau, tik subūrus bendruomenę, galima nuveikti daug didesnius dalykus ir Vilnių padaryti aktualesniu pasauliui. Būtent dėl to neseniai su keliais kolegomis įsteigėme Stoties rajono verslų asociaciją, į kurią po truputį jungiasi vis daugiau žmonių“, – pasakojo D.Čečkauskas. Šios asociacijos tikslas – kurti ir saugoti stoties rajono identitetą, kuris gali būti lengvai prarastas prasidėjus agresyviam šios vietos vystymuisi, taip pat vykdyti bendrą rajono komunikaciją ir didinti institucijų skiriamus kultūrinius biudžetus įvairiems projektams.

Pasak Dominyko, Vilniuje šiuo metu labai trūksta alternatyvaus kultūros centro, kurio poreikis tik auga. Tai matosi iš besikuriančių mažų grass root tipo kultūrinių iniciatyvų, tokių kaip „Empty brain resort“, „Studium P“, Kirtimų kultūros centras.

„Mane visada žavėjo Berlyne ir Londone matomi alternatyvūs ar neoficialūs kultūros centrai, kokių pas mus nėra. Jau daugiau nei trejus metus svajoju apie kažką panašaus Vilniuje. Todėl praėjusiais metais „Turgus“ turėjo ne tik gastronominę, bet ir kultūrinę programą, kai vyko kino peržiūros, koncertai. Bet sulaukėme daug nusiskundimų iš kaimynų, todėl ėmėme kalbėti su pokyčius stoties rajone inicijuojančiais „Lietuvos geležinkeliais“, kaip tai būtų galima išspręsti drauge. Sutarėme dėl bendros krypties – skatinti žmonių užimtumą, kūrybiškumą, bendruomeniškumą, jaunimo saviraišką“, – apie bendradarbiavimo pradžią pasakojo D.Čečkauskas.

O kas gali būti geriau už naujas kulinarines patirtis, atradimus muzikoje, pažintis su išskirtiniais menininkais, ir visa tai dar netradicinėje erdvėje – tarp traukinių vagonų.

„Mes nenorime koncentruotis tik į vietinę kultūrą, ji sudarys tik dalį mūsų programos. Didžiausią dėmesį skiriame užsienio atstovams – norime plėsti žmonių akiratį. Simboliška, kad esame būtent geležinkelio teritorijoje – per kultūrą norime kurti ryšius su užsienio menininkais ir Vilnių garsinti tarptautiniame kontekste“, – sakė Dominykas.

Vilniaus stoties rajonas atgimsta / P. Janušonio nuotr.
Vilniaus stoties rajonas atgimsta / P. Janušonio nuotr.

PLATFORMA – kokybiška muzika ir grafičiai ant traukinių

Kultūriniams renginiams bus skirtos dvi erdvės – scena lauke su milžinišku iš pastolių sukonstruotu kubu, kuris koncerto metu virs menine instaliacija. Kita erdvė – traukinio vagonas, ir dar su savo istorija.

„Vagonas, kurį pavertėme klubu, buvo jau nurašytas, atiduotas karinėms pratyboms. Kareiviai jame treniravosi atlikti įvairias užduotis, todėl vagono išorė, vidus ir langai, atrodo, visko matę. Bet mes jo tikrai nedailinsime, tokį ir paliksime“, – žada D.Čečkauskas.

Šalia klubo bus galima užsukti į savotišką muzikos mokyklą, kurioje atvykę išskirtiniai, inovatyvūs atlikėjai iš užsienio, muzikos profesionalams ar tiesiog besidomintiems skaitys pranešimus, rengs praktinius užsiėmimus. Vakare, žinoma, savo meistrystę rodys scenoje.

Kitas vagonas bus naudojamas gatvės menui – tikras šios srities meistras Ernestas Zacharevičius taps šios neįprastos galerijos kuratoriumi ir kvies užsienio gatvės meno žvaigždes.

„Menininkai pas mus atvyks mėnesiui ir kiekvieną dieną savo darbus kurs atvirose studijose, todėl žmonės galės matyti visą procesą. Meno ekspozicija bus ne tik traukinio viduje – grafičio meistrai galės piešti ir ant speciliai tam dedikuoto traukinio vagono“, – pasakojo D.Čečkauskas.

„Turgus 2.0“ – pasaulinės virtuvės ir naujokų bandymai

„Turgaus“ dalis kalbės apie kulinariją. Iš pradžių čia suksis unikalūs maisto gamintojai, pas kuriuos bus galima paragauti autentiškų įvairių šalių virtuvių patiekalų.

Be to, bus galimybė išbandyti ir užsienio šefų ruoštų šedevrų – kiekvieną mėnesį atvyks food truck’ai iš vis kitos pasaulio šalies.

O tiems, kurie nori dalintis savo kulianarinėmis idėjomis, tačiau neturi tam galimybių – bus įkurta profesionali virtuvė, kurioje pasigaminę savo patiekalus maisto entuziastai galės jais prekiauti.

Vilniaus stoties rajonas atgimsta / P. Janušonio nuotr.
Vilniaus stoties rajonas atgimsta / P. Janušonio nuotr.

Dar kažko trūksta?

Po triukšmingiausių vakarėlių traukinio vagone, savaitgalis bus skirtas ir vaikams. „Šeštadieniais darysim „workshopus“ su įdomių profesijų atstovais, o sekmadieniais „Turgus 2.0“ renginiuose panašios dirbtuvės vyks gastronimine tema – kuruojant šefams arba ūkininkams, šeimos pačios išmoks pasigaminti kad ir kimchi“, – pasakojo Dominykas.

Organizatoriai neapsiriboja tik ties gastronomija ir menu. Štai 1970-ųjų prezidentiniuose vagonuose įmonės ar freelanceriai galės ieškoti naujų kūrybinių vėjų – čia bus įkurti susitikimų kambariai ir darbo vietos.

Dar vieną vagoną užims parduotuvė, skirta ne komercinei veiklai, o bendruomenės kūrimui. „Vienoje dalyje – grafičio parduotuvė, o kitoje – vintažinių drabužių parduotuvė, kurioje kiekvienas galės savo drabužius išsikeisti į jau ten esančius. Tai ne tik kurs su mada susijusių, kūrybinių žmonių bendruomenę, bet kartu atitinka ir mūsų požiūrį į ekologiją“, – kalbėjo D.Čečkauskas.

Vilniaus geležinkelio stoties muziejuje „Turgus 2.0“ ir „Platforma“ pradės veikti

jau nuo gegužės 5 dienos. Pirmasis renginys – „Stoties rajono krafto festivalis“, vėliau teritorija veiks nuo ketvirtadienio iki sekmadienio. Būtent sekmadieniais į stoties rajoną suvažiuos dar ir ūkininkai – Pylimo gatvė virs viena didele bendruomenės turgaviete.

Žmonės.lt
Temos:
Maistas Vilnius

Naujausi straipsniai