Dietologas pataria: pavojingiausi ir naudingiausi šventinio stalo patiekalai

Moteris valgo tortą / Fotolia nuotr.
Moteris valgo tortą / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-12-31 15:00
AA

Greičiausiai sutiksite, kad mūsų figūrai šis metas tikrai pavojingas.

Juolab, kai ant stalo akis džiugina gausybė patiekalų, kurie ne tik gardūs, bet ir labai kaloringi. Po šventinės savaitės dažnas ne tik skundžiasi papilnėjusia talija, bet dargi ir prastesne savijauta. Kaip sunny7.ua teigia dietologas Dmitrijus Tolstojus, didžiausia šventinio svorio priaugimo „paslaptis“ – tai maisto kiekis ir jo kokybė.

Per šventes dažno mūsų stalai tiesiog lūžta nuo vaišių – gaminama ne tik labai daug, tačiau stengiamasi dar ir visko paragauti, kadangi perkame gurmaniškus, įdomius maisto produktus, ruošiame įvairius patiekalus, o visiems šiems išbandymams ir krūviams mūsų virškinimo sistema ne visada būna pasiruošusi – nespėja gaminti virškinimo fermentų.

Tad geriausiu atveju mes galime patirti sunkumą skrandyje, o blogiausiu – netgi susirgti ūmia liga, pavyzdžiui, pankreatitu, gali paaštrėti ir kitų ligų simptomai.

Situaciją dar labiau pablogina dideliais kiekiais geriamas alkoholis, kadangi kenkia kasai, kepenims, skrandžiui ir kitiems organams, o jo sąveika su maistu, kuris riebus, kaloringas ir ne visada sveikas, gali būti nenusakoma. Juolab, kad dėl riebaus maisto organizmas alkoholį įsisavina ne taip greitai, todėl per trumpą laiką galima jo išgerti daugiau ir taip sau labiau pakenkti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pankreatitas – kuo jis toks pavojingas? Konsultuoja gydytojas

Ką jau kalbėti apie tai, kad padauginę nesveiko maisto ir alkoholio galite tikėtis ir nemalonios savijautos ryte, o jeigu dar maišėte gėrimus, rezultatas tikėtina, bus dar prastesnis. Beje, dėl alkoholio sunkiau kontroliuoti suvalgomo maisto kiekius.

Jeigu kalbėtume apie kokybę, tai reikėtų gerai apgalvoti, kokį maistą dedate ant stalo. Pavyzdžiui, jeigu kas antras patiekalas paskanintas majonezu, kažin ar tai gera idėja. Kuo daugiau majonezo – tuo daugiau kilokalorijų, o ir naudos iš jų – jokios. Stenkitės visai įmanomais būdais vengti šio padažo ir keisti jį liesa grietine, jogurtu, kefyru, alyvuogių aliejumi. Blogiausiu atveju, jūs galite paruošti naminį majonezą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Naminis majonezas: gaminame ir skanaujame

Kitas patiekalas, kurio reikėtų vengti, – tai aliejuje kepta mėsa ir žuvis. Net labai liesos rūšys šiuo atveju tampa kur kas kaloringesnės, riebesnės, prisigeria aliejaus. Verčiau jau kepkite orkaitėje, ant grotelių, ant atviros ugnies lauke, žarijų, ruoškite garuose, troškinkite ir pan.

Trečioje vietoje – tai visi rūkyti, sūdyti ir kitaip konservuoti mėsos gaminiai, kumpiai, dešrelės, vyniotiniai ir kt., kuriuose gausu druskos ir kitų maisto priedų. Siūloma juos keisti gamintais namuose mėsos gaminiais, kurie daug sveikesni jūsų organizmui.

Beje, reikėtų pakalbėti ir apie desertus. Geriau jau atsisakykite sausainių, pyragų, riebių tortų – juose ne tik daug riebalų, bet ir greitai įsisavinamų angliavandenių. Rinkitės sūrio, varškės tortus, želė ir vaisius. Niekada neapsiriksite, jeigu gaminsite patys – taip žinosite, kas patenka ant jūsų stalo ir galėsite kontroliuoti suvalgomo maisto kiekius.

Skanaus ir sveiko šventinio stalo!