Dienos valgiaraštis: gaminame iš kruopų

Ryžių, vištienos ir žirnelių apkepas / Astos Černės nuotr.
Ryžių, vištienos ir žirnelių apkepas / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-11-19 09:00
AA

Paspaudus šaltukui, maistą norisi rinktis sotesnį, šiltesnį ir žiemiškesnį.

Tam puikiai tinka įvairūs kruopų patiekalai. Nebrangu, sotu, maistinga. Tuo pačiu įvairios kruopos suteikia taip mums reikiamos energijos.

Norime paneigti mitą, kad iš kruopų paruošti patiekalai dažnai būna nuobodūs. Tikrai ne. Idėjų, kaip puikiai galima paruošti įvairias kruopas (ryžius, grikius, manų kruopas, kuskusą ar kitas)  – begalės! Pristatome jums keletą iš jų, tiksliau – tas, kurias išmėginome savo virtuvėse, tas, kurias aukščiausiais balais įvertinome ir pačios, ir mūsų šeimos nariai.

► PUSRYČIAMS – šokoladinė granola

Granola, arba traškūs dribsniai su medumi, – tai puiki alternatyva pirktiniams sausiems pusryčiams. Naminė granola sveikesnė, maistingesnė. Be to, ruošdamos ją namuose, kiekvieną kartą galite koreguoti sudėtį pagal savo skonį ar norus: daugiau riešutų ar kokosų drožlių, su moliūgų sėklomis ar  saulėgrąžų branduoliais, su cinamonu ar be jo... Erdvė interpretacijoms čia išties didelė, o bandymai visiškai nepavojingi – bet kuriuo atveju tikrai pavyks, tikrai bus trašku ir gardu.

Nors populiariausiame tradiciniame granolos recepte nėra nei kakavos, nei šokolado gabalėlių, šįkart siūlome išmėginti kiek saldesnį variantą. Paruoštus traškius dribsnius su medumi pagardinkite jogurtu, uogomis ar vaisių gabalėliais. Skanių sveikuoliškų pusryčių!

{recipe|3787}

► UŽKANDŽIUI – žalios salotos su kuskusu

Alkio „kirminui“ prieš pietus nugalėti siūlome rinktis gaivias, lengvas ir sveikas žalių daržovių salotas su kuskusu. Salotų pasiruoškite daugiau – laikyti jas sandariame indelyje šaldytuve galite ir kelias dienas. Nuo to jų skonis tikrai nenukentės. Nors salotos lengvos, sotumo joms suteikia kuskusas – tam, kad vėl būtumėte energingi, žvalūs ir netektų laukti pietų urzgiančiu pilvu!

{recipe|3788}

► PIETUMS – ryžių, vištienos ir žirnelių apkepas (casserole)

Įvairūs apkepai turi ne vieną pliusą. Pavyzdžiui, dažnai jie greitai ir paprastai paruošiami; vėliau tereikia šiek tiek kantrybės, kol galėsite jį, kvepiantį, skaniai apskrudusį, ištraukti iš orkaitės. Angliškai tokį maistą drąsiai vadintume comfort food – tai neabejotinai labai patogus patiekalas. Be to, apkepus galite ruošti iš visko, ką tik randate šaldytuve: įvairių mėsos, daržovių, sūrio ir kitų produktų likučių. O rezultatas – visada geresnis nei galėjote tikėtis!

Šįkart siūlome išmėginti apkepą su ryžiais. Jis tvirtas, sotus, skanus. Idealus pietų patiekalas šaltoms rudens dienoms, kai norisi jaukumo ir šilumos. Pirmyn! Išmėginkite, pagaminkite ir kvieskite prie stalo šeimos narius.

{recipe|3789}

► DESERTUI – citrininis manų kruopų pyragas

Iš manų kruopų galima ne tik manų košę virti ar varškės apkepus kepti. Citrininis manų kruopų pyragas, tik ištrauktas iš orkaitės, gali pasirodyti niekuo neypatingas ar net kiek sausokas. Bet viską akimirksniu pakeičia citrinų sultimis pagardintas sirupas! Susigėręs į pyragą, jis suteikia jam drėgnumo, o skonis tampa dar sodresnis: maloniai citrininis ir saldžiarūgštis.

{recipe|3791}

► VAKARIENEI – grikių kruopų ir varškės blyneliai

Tai, kad blynus galime kepti iš įvairių rūšių miltų (kvietinių, ruginių, ryžių, grikių ar kitokių) – jokia paslaptis. Tačiau lygiai taip pat blynus galime kepti ir iš pačių kruopų. Jie bus maistingesni ir sveikesni.

Grikių blyneliai su varške – labai skanūs. Tvirti, lengvai išlaikantys formą, bet dėl sudėtyje esančios varškės išlieka minkšti, purūs. Jei grikių blynelius kepate vakarienei ir norite lengvesnio patiekalo, patiekite juos su žaliomis salotomis. Norėdamos kažko sotesnio, galite paruošti vištienos ar grybų padažą su grietinėle. Nors blyneliai skanūs ir šalti, vakarienei rekomenduojame patiekti juos nedelsiant, dar karštus. Skanaus!

{recipe|3793}

Tekstas ir receptai Astos Černės