Desertui – saldūs pyragai iš daržovių

Avokadų ir citrinų pyragas / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-07-19 17:00
Nustebote, kad iš daržovių gaminami ir saldūs pyragai? Patikėkite, jie nepaprastai skanūs. Išbandykite – šokoladiniai kepiniai su burokėliais ar moliūgais, bulviniai riestainiai, morkų vyniotinis, avokadų ir citrinų pyragas... Labai gardu.

Avokadų ir citrinų pyragas

Jums reikės: 1,5 puodelio avižinių sausainių trupinių, 260 ml cukraus, 85 g sviesto, 1,5 puodelio plakamosios grietinėlės, 1,5 prinokusio avokado, 175 g tepamojo sūrelio, 0,5 puodelio citrinos sulčių, žiupsnio druskos, aviečių papuošti.

  • Elektriniu plakikliu ištrinkite sausainių trupinius, 80 ml cukraus ir sviestą. Sukrėskite ant išardomos torto formos, prispauskite ir suformuokite pagrindą.
  • Grietinėlę supilkite į puodą ir kaitinkite, bet neužvirkite. Suberkite likusį cukrų ir maišykite, iki ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir laikykite vėsiai.
  • Elektriniu plakikliu išplakite avokado minkštimą ir tepamąjį sūrelį. Supilkite citrinos sultis, įberkite žiupsnį druskos ir dar kelis kartus pulsuojamai paplakite. Supilkite atvėsusią grietinėlę ir plakite iki vientisumo.
  • Sukrėskite masę ant sausainių pagrindo, išlyginkite ir statykite nakčiai į šaldytuvą. Puoškite šviežiomis avietėmis.

Šokoladinis burokėlių keksas

saulėtavirtuvė.lt nuotr.
saulėtavirtuvė.lt nuotr.

Jums reikės: 200 g virtų burokėlių, 200 g juodojo šokolado (70 % ar daugiau kakavos), 60 ml karštos espreso kavos, 200 g kambario temperatūros sviesto ir dar gabaliuko formai ištepti, 135 g miltų, 3 šaukštų nesaldintos kakavos miltelių, šaukštelio su kaupu kepimo miltelių, 5 didelių kiaušinių, 200 g cukraus, saujos šokolado lašelių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo formą ištepkite sviestu.
  • Šokoladą ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Nukaiskite, bet palikite karštame vandenyje. Supilkite espreso kavą ir išmaišykite. Sudėkite smulkintą sviestą ir leiskite jam ištirpti, nemaišydami ir neplakdami. Jei reikia, dar dėkite ant mažos ugnies.
  • Persijokite į dubenį miltus, kakavos miltelius ir sumaišykite su kepimo milteliais. Elektriniu trintuvu sutrinkite burokėlius.
  • Atskirtus kiaušinių baltymus iki purumo išplakite su cukrumi, trynius – iki vientisos masės.
  • Dar šiltą šokolado masę perpilkite į didelį pašildytą dubenį, sukrėskite trynius ir greitai išmaišykite. Tuomet į masę atsargiai dalimis įmaišykite plaktus baltymus. Dėkite burokėlių tyrės, berkite miltų ir kakavos mišinį. Užmaišykite tešlą. Suberkite miltuose apvoliotus šokolado lašelius ir išmaišykite.
  • Tešlą sukrėskite į kepimo formą, šaukite į orkaitę ir kepkite apie 1 val. Visiškai atvėsinkite ir išimkite iš formos.

Morkų vyniotinis su sūrelio įdaru

Mariaus Žičiaus nuotr.
Mariaus Žičiaus nuotr.

Jums reikės: 3 didelių kiaušinių, 160 ml cukraus, 2 šaukštų aliejaus, šaukštelio vanilės ekstrakto, 0,5 šaukštelio druskos, šaukštelio kepimo miltelių, šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero, žiupsnelio muskato, šaukštelio cinamono, 180 ml miltų, 2 puodelių smulkiai tarkuotų morkų, miltelinio cukraus pabarstyti, purškiamo kepimo aliejaus.

Įdarui: 175 g tepamojo sūrelio, 60 g kambario temperatūros sviesto, 2 puodelių miltelinio cukraus, šaukštelio vanilės ekstrakto, pagal skonį apelsinų džemo.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir apipurkškite kepimo aliejumi.
  • Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinį ir trynį. Suberkite cukrų ir plakite dar 3–4 minutes. Supilkite vanilę ir aliejų, išmaišykite.
  • Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius, imbierą, muskatą ir cinamoną. Suberkite miltų mišinį į kiaušinių plakinį ir išmaišykite iki vientisos masės. Sudėkite morkas. Jei labai sultingos, prieš tai nuspauskite skystį. Išmaišykite.
  • Sukrėskite masę į kepimo skardą, tolygiai paskleiskite ir apipurkškite kepimo aliejumi. Kepkite 15–16 minučių.
  • Ant stalo patieskite drobinį rankšluostėlį ir pabarstykite milteliniu cukrumi. Išimkite kepimo skardą ir staigiu judesiu apverskite ant audinio. Susukite biskvitą su rankšluostėliu ir palikite atvėsti keletą valandų.
  • Elektriniu plaktuvu išplakite sūrelį su sviestu. Supilkite vanilę, suberkite miltelinį cukrų ir gerai išmaišykite. Pašildykite apelsinų džemą.
  • Atsargiai išvyniokite visiškai atvėsusį biskvitą, vietomis patepkite apelsinų džemu, ant jo tolygiai paskleiskite sūrelio kremą ir susukite vyniotinį. Dėkite valandai į šaldytuvą. Pabarstykite milteliniu cukrumi ir pjaustykite.

Šokoladainis su moliūgais

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: apie 700 g moliūgo, 0,5 puodelio maltų migdolų, 0,5 puodelio grikių miltų, 15–20 datulių, 4 šaukštų kakavos miltelių, 3 šaukštų klevų sirupo, žiupsnelio druskos.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
  • Moliūgą supjaustykite kubeliais ir išvirkite arba iškepkite (190 laipsnių orkaitėje paskleidę ant kepimo popieriaus kepkite apie 25 minutes).
  • Minkštus moliūgo kubelius su smulkintomis datulėmis elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Suberkite migdolus, miltus, kakavos miltelius, supilkite sirupą ir viską gerai išmaišykite.
  • Masę sukrėskite į kepimo formą, išlyginkite ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių. Išėmę vėsinkite mažiausiai 15 minučių. Supjaustykite kvadratėliais.

Saldūs bulvių riestainiai

Jums reikės: 140 g geltonų bulvių, 60 ml alyvuogių aliejaus ir dar trupučio indui ištepti, 3 šaukštų medaus, 4,5 puodelio miltų, 7 g sausų mielių, 2 šaukštelių druskos, kiaušinio, saujos moliūgų sėklų.

  • Užkaiskite 2,5 l vandens, nuplautas neluptas bulves virkite apie 20–25 minutes. Išgriebkite, nuoviro neišpilkite. Atvėsusias nulupkite ir sutrinkite, jei reikia, pilkite truputį nuoviro. Įsukite medų ir aliejų.
  • Kitame inde sumaišykite miltus, druską ir mieles, sukrėskite bulvių tyrę ir įpilkite puodelį bulvių nuoviro. Vidutiniu greičiu plakite apie 10 minučių, kol masė taps tampri. Jei reikia, įpilkite kelis šaukštus bulvių nuoviro.
  • Stalą pabarstykite miltais ir sukrėskite tešlą. Minkykite apie 5 minutes. Tešla turi būti vientisa ir tampri. Dubenį patepkite aliejumi, dėkite tešlą, aptepkite ją aliejumi, uždenkite drobiniu rankšluosčiu ir palikite šiltai 1,5–2 valandoms.
  • Suformuokite tešlos dešrelę ir supjaustykite į 12 dalių. Iš kiekvieno gabalėlio suformuokite rutuliuką, dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite 30 minučių pakilti.
  • Kiekvieno rutuliuko viduryje pirštu padarykite skylę. Gautą riestainį ištampykite, kol skylė bus apie 5 cm skersmens. Dėkite atgal ant skardos, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite dar 20 minučių.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 230 laipsnių. Užvirkite likusį bulvių nuovirą, atsargiai sudėkite riestainius į verdantį vandenį (po kelis per kartą) ir virkite 30 sekundžių, apverskite ir virkite dar 30 sekundžių. Sudėkite ant grotelių, kad nuvarvėtų, ir grąžinkite ant kepimo skardos. Šaukite į orkaitę ir kepkite 10 minučių, iki pagels.
  • Išplakite kiaušinį ir aptepkite juo riestainius, pabarstykite moliūgų sėklomis ir šaukite atgal dar 10–15 minučių. Vėsinkite 15 minučių.
{recipe|343}{recipe|355}{recipe|817}{recipe|1215}{recipe|1390}{recipe|3781}{recipe|4165}{recipe|4179}{recipe|4410}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai