Desertai grilyje: 5 kulinarės receptai smaguriams

Kepti persikai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
AA

Iškylų sezonas jau prasidėjo, ir turbūt ne vienas jau spėjome prisiminti gardų šašlykų ar kepsnių skonį. Tačiau ar kada bandėte gamtoje ne pietauti, o išsikepti desertą?

Prekybos tinklo „IKI“ Panevėžio kulinarijos centro vadovė kulinarė Aistė Rasmussen siūlo penkis gardžius desertų grilyje receptus, kuriuos nesunkiai pasigaminsite.

Ananasai

Nors ananasas skanus ir vienas, tačiau jei norite greitai ir lengvai paruošiamo bei neįprasto deserto, tuomet išmėginkite ananasą, keptą ant grotelių.

Reikės: 2 šaukštų tamsaus medaus, 1 šaukštelio alyvuogių aliejaus, šviežių žaliųjų citrinų sulčių, 1 šaukštelio cinamono ir, žinoma, ananaso.

Gaminimas. Mažame dubenėlyje kartu išmaišykite medų, aliejų, citrinų sultis ir cinamoną. Grilį gerai įkaitinkite. Ananasą aptepkite pagamintu medaus padažu ir kepkite kepsninėje apie 3–5 minutes iš kiekvienos pusės. Galite patiekti su ledais.

Ananasai ant grotelių / Shutterstock nuotr.

Keksai

Ar kada pagalvotumėte, jog grilyje galima kepti keksą? Iš tiesų, tai puikus desertas, kepamas supjaustytas riekelėmis arba kubeliais ant iešmelių.

Reikės: naminio kekso, uogų (braškių, mėlynių) ir vanilinių ledų.

Gaminimas. Supjaustykite keksą riekelėmis ir ant grilio grotelių kepkite apie 2–3 minutes iš kiekvienos pusės arba kol pamatysite grotelių žymes. Patiekite su ledais ir šviežiomis uogomis.

Taip pat skaitykite: Grilio patarimai: kokie ingredientai minkština mėsą?

Bananai su šokoladu

Turbūt daugelis žino, jog kepsninėje keptas bananas yra puikus desertas, tačiau siūloma jį dar šiek tiek patobulinti.

Reikės: nulupto banano, mažų zefyriukų (arba smulkiai pjaustytų zefyrų), šokolado ir sausų pusryčių su cinamonu.

Gaminimas. Grilį įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Įpjaukite bananą išilgai, įdėkite smulkinto šokolado ir zefyrų. Bananus suvyniokite į foliją ir kepkite grilyje apie apie 5–6 minutes. Kai bananas iškeps, išvyniokite ir pabarstykite smulkintais sausais pusryčiais. Valgykite kiek pravėsusį.

Arbūzai

Vienas dažniausių ir labiausiai pamėgtų vaisių, kepamų ant grilio, yra arbūzas.

Reikės: arbūzo, 2 šaukštų aliejaus, jūros druskos ir šviežiai malto pipiro.

Gaminimas. Arbūzą supjaustykite trikampiais apie 3–4 cm storio griežinėliais. Išimkite sėklas. Gabalėlius iš abiejų pusių šiek tiek pabarstykite druska. Tuomet juos sustatykite ant žievelės ir palikite išsausėti maždaug valandai. Įkaitinkite grilių.

Ananasai ant grotelių / Shutterstock nuotr.

Kai arbūzo gabalėliai išsausės – nuplaukite juos po tekančiu šaltu vandeniu ir nusausinkite. Iš abiejų pusių patepkite arbūzo skilteles alyvuogių aliejumi ir kepkite gerai įkaitintoje kepsninėje apie 5 minutes, kol išryškės grotelių žymės, o arbūzas suminkštės. Apibarstykite druska ir pipirais.

Persikai

Norintys gamtoje pasigaminti desertą privalo išmėginti grilyje keptus persikus – tai kažkas ypatingo!

Reikės: 2 šaukštų rudojo cukraus, 0,5 šaukštelio cinamono, šviežių persikų ir vynuogių kauliukų aliejaus.

Gaminimas. Persikus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Atskirame dubenėlyje sumaišykite cukrų su cinamonu, tuomet suberkite jį ant aliejumi iš visų pusių apteptų persikų ir leiskite valandai viskam susigerti. Pirmiausia kepsninėje persikus kepkite ta puse, kuri buvo pjauta, apie 5 minutes, kol pasimatys grilio žymės. Apvertę kepkite juos dar apie 10–15 minučių. Karštis suminkština persikus, o cukrus gardžiai karamelizuojasi, paversdamas juos mažyčiais pyragėliais.

Taip pat skaitykite: Kaip taisyklingai kepti ant grotelių ir iešmų? Kuriuo atveju kokią mėsą kepti?

Ananasai ant grotelių / Shutterstock nuotr.

„Grilyje galima iškepti beveik viską, todėl nebijokite eksperimentuoti ir atrasite puikių skonių ne tik pietums, bet ir desertui. Svarbiausia, jog šių skanėstų kepimo procesas – įdomus, o rezultatas – abejingų nepaliekantis“, – teigia kulinarė A. Rasmussen.

Skaitykite daugiau