Dėmių valymas (I dalis): kavos, kakavos, arbatos, sulčių ir įvairių uogų dėmės

Išlieta kava. / Shutterstock nuotr.
Išlieta kava. / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-01-20 15:22
AA

Ji24.lt pradeda straipsnių ciklą. Pateiksime receptų, kaip išvalyti tam tikras dėmes – kraujo, sulčių, vyno, alaus, žolės, rūdžių, lūpų dažų, aviečių, rašalo, riebalų ir kitas, įsisenėjusias ar šviežias dėmes.

Bendri patarimai:

  • Dirbtinio šilko negalima iš karto, be pabandymo, valyti acetonu, vandenilio peroksidu, oksalo (rūgštynių), acto, citrinų rūgštimi.
  • Dėmių ant dirbtinės odos gaminių negalima valyti spiritu, benzinu, acetonu, o tik muilinu vandeniu.
  • Spalvotiems audiniams valyti nerekomenduojama naudoti natrio hidrosulfito, nes jis išblukina spalvą.

Kaip valyti kavos, kakavos, arbatos, sulčių bei įvairių uogų dėmes

1. Kavos, kakavos dėmes gerai pašalina amoniako tirpalas, per pusę praskiestas su vandeniu. Dar geresnį rezultatą pasieksite, jeigu prieš tai patrinsite dėmę benzinu.

2. Kavos, kakavos dėmes iš plonų šilko audinių išvalysite glicerinu: suvilgykite dėmę pašildytu glicerinu ir palikite 5–10 min, po to išskalaukite šiltame, virintame vandenyje.

3. Kavos ir kakavos dėmės išnyks, jeigu audinį išskalbsite šiltame sūriame vandenyje, o išskalausite šaltame.

Taip pat skaitykite: Kuo degtinė gali praversti buityje?

4. Kavos dėmes visiškai pašalins vandenilio peroksidas.

5. Arbatos dėmės pašalinamos glicerino ir amoniako tirpalo (santykis 4:1) mišiniu.

6. Įsisenėjusias arbatos dėmes nuo baltų audinių pašalina oksalo (rugštynių) rūgšties tirpalas (1/2 arbat. š. rūgšties vienai stiklinei vandens) arba natrio hidrosulfito tirpalas (1 arbat. š. natrio hidrosulfito 1/2 stiklinės vandens), vėliau daiktą išskalbkite: į muiliną vandenį įpilkite amoniako tirpalo (2 arbat. š. 1 litrui vandens) ir išskalaukite.

7. Arbatos dėmes nuo baltų audinių galima pašalinti su vandenilio peroksidu ar keliais lašais citrinų sulčių, po to audinį išskalbti ir išskalauti šiltame vandenyje.

Taip pat skaitykite: Uogų dėmės: kaip jas pašalinti nuo įvairių paviršių

8. Vaisių ir vaisių sulčių dėmės gali būti pašalintos glicerino ir degtinės tirpalu (lygiomis dalimis). Taip pat galima laikyti audinį virš indo su verdančiu vandeniu ir trinti dėmę actu.

9. Šviežias obuolių, aviečių, trešnių dėmes galima nuvalyti audeklo gabalėliu, suvilgytu šiltame piene ir muiluotame vandenyje.

10. Vaisių sulčių dėmes galima patrinti amoniako tirpalu per pusę sumaišytu su vandeniu, o po to drabužį išskalbti.

Taip pat skaitykite: Ko nepatartina valyti actu