Degustacija: išklausę Vaidos Kurpienės patarimus, garsūs sveikuoliai ragavo avižų duoną

Šiuolaikinio meno centre surengta paskaita apie sveiką mitybą / Organizatorių nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2018-05-22 15:27
Sveikos mitybos pamatas – avižos, todėl jas reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, o paprastas būdas paskanauti avižų ir pasisemti organizmui būtinų maistinių medžiagų – valgyti avižų duoną, įsitikinusi Vaida Kurpienė. Avižų ir avižų duonos naudą organizmui mitybos specialistė plačiai aptarė Vilniaus Šiuolaikinio meno centre vykusioje paskaitoje, į kurią susirinko visas būrys garsių sveikos mitybos šalininkų.

Pasikalbėti apie avižas ir avižų duoną su V. Kurpiene antradienio rytą susitiko kelios dešimtys sveikos mitybos šalininkų. Tarp jų – kulinarė, televizijos laidų vedėja Beata Nicholson, keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius, televizijos laidų vedėja Rimantė Kulvinskytė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė, tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė, modelis Ieva Greičiūnaitė ir kiti.

Nauda sveikatai – įvairiapusė

Paskaitos metu V. Kurpienė susirinkusiems paaiškino, kokią didelę naudą avižos teikia žmogaus organizmui: ne tik suteikia sotumo jausmą, bet ir padeda šalinti kenksmingas medžiagas, slopina uždegimus, mažina krešulių susidarymo riziką ir cholesterolio sintezę, taip pat skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne, stiprina imunitetą ir reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

„Avižų sandūroje apstu skaidulų, kurios smarkiai pasitarnauja virškinimo sistemai ir sudaro itin palankią terpę gerosioms bakterijoms daugintis. Taip pat labai gausu beta gliukanų, kurie laikomi veiksmingais kovoje su vėžinėmis ląstelėmis, slopina alergines reakcijas bei uždegimus. Ką jau kalbėti apie visą eilę vertingųjų mineralų, organizmui būtinų vitaminų ir antioksidantų, kurių dalis randama tik avižose, ir niekur kitur“, – sakė V. Kurpienė.

Idealus variantas – avižų duona

Mitybos specialistė atkreipė dėmesį, kad patogus būdas paskanauti avižų – valgyti avižų duoną. Tokia duona tinka pusryčių paįvairinimui, greitiems pietums, pasiimti užkandžiams į kelionę ar iškylą, o lyderiaujanti šalyje kepykla „Vilniaus duona“ vartotojams pristatė itin patrauklią naujieną: duoną „Laba aviža“, pagamintą iš tikrų avižų.

„Avižos – labai sena, tačiau iki šiol nepelnytai primiršta kultūra, maisto industrijoje atgimusi visai neseniai. Tai tikras sveikatos šaltinis, todėl savo ruožtu pasiryžome avižas perkelti į naują – duonos – lygą. Tiesą sakant, nesame pirmieji, pasauliui pristatę avižinę duoną – ji jau kelerius metus ypač populiari Skandinavijoje. Tačiau dabar Lietuvoje ypač populiaru stengtis gyventi sveikiau ir skaniau, todėl tikime, kad pristatyti tokią naujovę šiandien – pats metas“, – sakė „Vilniaus duonos“ komercijos direktorius Gražvydas Jukna.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

Prekės ženklu „Laba Aviža“ Vilniaus duona paženklino tris naujus, rinkoje ką tik pasirodžiusius gaminius – 100 proc. avižines porcijines duoneles be pridėtinio cukraus, sumuštinių duoną, kurios 51 proc. sudėties sudaro avižos, ir batoną, kurio sudėtyje avižų – 25 proc.

Visi „Laba Aviža“ gaminiai išsiskiria itin subalansuota sudėtimi: 100 g porcijinių duonelių yra net 15 g organizmui būtinų baltymų, 10 g skaidulų ir jokio pridėtinio cukraus, sumuštinių duonoje baltymų – net 13 g / 100 g produkto, 6 g / 100 g skaidulų ir vos 2,6 g cukraus, tuo tarpu batonų sudėtyje 100 g produkto baltymų – net 11 g, skaidulų – 3,5 g.

Kūrybiškas požiūris į sumuštinius

Pasak V. Kurpienės, kalbant apie avižas ir avižų duoną, nereikėtų skubėti nurašyti sumuštinių. Nors įprasta manyti, kad tai – greitas ir anaiptol ne sveikuoliškas pasirinkimas, mitybos specialistė tikina priešingai – tik reikia pasirinkti tinkamus ingredientus.

„Pavyzdžiui, tobulas variantas yra duonos sumuštinis su daržovėmis. Vienas mėgstamiausių mano variantų – duona, sviestas, ridikėliai ir krapai, arba avižų duonos sumuštinis su avokadu, pomidoru ar paprikomis. Nepamainomas rudeniškas sumuštinis pietums – duona su svieste lengvai pakepintais baravykais. Be to, gardinti sumuštinius visad galima ir įvairiausiomis užtepėlėmis, o ribotais kiekiais sviestas ar sūris taip pat puikiai tinka, kaip ir sumuštinis su silke, ar su linų sėmenų užtepėle“, – sakė V. Kurpienė.

Sveikų, organizmui naudingų ir nesunkiai paruošiamų sumuštinių idėjų renginio svečiai galėjo pasisemti ir paskaitą vainikavusios degustacijos metu, ragaudami virtuvės šefo Donato Dabrovolsko paruoštų duonos „Laba Aviža“ sumuštinių su kalakutiena ir ridikėliais, su kreminiu sūriu, ikrais ir šiaurinėmis krevetėmis ar su avokadu, burokėliuose marinuotais putpelių kiaušiniais ir salierais.

Žmonės.lt

Naujausi straipsniai