Daržo karalius – burokėlis. Ką iš jo pasigaminti?

Su medumi marinuoti burokėliai ir svogūnai / Aidos Chlebinskaitės nuotr.
Su medumi marinuoti burokėliai ir svogūnai / Aidos Chlebinskaitės nuotr.
2017-10-24 10:18
AA

Ruduo mums dovanoja įvairiausių vaisių ir daržovių. Vieni iš naudingiausių mūsų daržuose puikiai tarpstančių šakniavaisių – burokėliai.

Kol burokėliai dar visai švieži ir sultingi, skubėkite jų kuo daugiau valgyti šviežių ir spausti vienas vertingiausių ir sveikiausių mūsų organizmui sultis. Žinoma, nereikėtų jų pamiršti visą šaltąjį sezoną, juolab kad ši daržovė išsaugo vertingąsias medžiagas iki pat naujo derliaus. Kuo burokėliai ir jų sultys naudingos?

  • Papildo vitaminų ir mineralų atsargas. Šiose daržovėse gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų. Juose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o štai naudinguosiuose lapuose gausu vitamino A.

Šiose daržovėse gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų.

  • Saugo nuo įvairių negalavimų. Burokėliuose esanti ląsteliena ir organinės rūgštys gerina virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, gydo širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozę, mažina kraujospūdį, stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi. Na, o jų organinės medžiagos didina kepenų ląstelių gyvybingumą ir gerina kepenų veiklą. Šiose daržovėse ir jų sultyse esantys pektinai naikina puvimo bakterijas storojoje žarnoje.
  • Didina hemoglobino kiekį kraujyje. Tad burokėliai ypač rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, moterims menopauzės ar menstruacijų metu.
  • Laisvina vidurius. Tai pirmas veiksmingas natūralus vaistas (ypač veiksmingos sultys) užkietėjus viduriams, mat šiuose šakniavaisiuose ypač daug ląstelienos.
  • Padeda susigrąžinti jėgas. Didžiosios Britanijos Ekseterio universiteto mokslininkai teigia, kad burokėlių sultys yra puikus energinis gėrimas. Gerdami jas, net 16 proc. padidinsite ištvermę.
  • Gerina atmintį. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad dvi stiklinės burokėlių sulčių per dieną gali padėti kovoti su progresuojančia silpnaprotyste.
  • Gražina odą. Šių šakniavaisių reikėtų kuo daugiau vartoti dar ir dėl to, kad jie padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo, suteikia švytėjimo ir elastingumo odai.

Dėmesio! Burokėlių nepatariama valgyti (ir vartoti jų sulčių) sergant šlapimo pūslės ir šlapimtakių akmenlige, esant padidėjusiam kraujo krešumui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas – sočiai vakarienei

Universali daržovė

Tačiau naudos, nors ir mažiau, neabejotinai gausite ir iš raugtų, marinuotų, virtų, keptų orkaitėje ar troškintų burokėlių. Iš jų galima ruošti, ką tik panorėjus: garnyrą prie pagrindinių patiekalų, mišraines, sriubas (labai gardu trinta su krienais), maltinukus, blynus, tiek šiltus, tiek šaltus užkandžius ir net ledus. Burokėliai ypač dera su žuvimi, paukštiena, žvėriena (ypač karamelizuoti), sūriais (feta, mocarela, varškės, ožkų pieno, baltųjų pelėsių), citrusiniais vaisiais (mandarinais, greipfrutais, apelsinais), taip pat savo sultyse arba sirupe konservuotais vaisiais (obuoliais, kriaušėmis, persikais, abrikosais), riešutais (graikiniais, migdolais, pistacijomis), skrudintomis sėklomis (moliūgų, saulėgrąžų) ir kt.

PASKANAUKITE!

Pikantiški traškučiai

REIKĖS: 4 vidutinio dydžio burokėlių, 100 ml aliejaus, žiupsnelio kietojo tarkuoto sūrio, pagal skonį druskos.

  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite skardą. Apipurkškite aliejumi.
  • Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kone perregimais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis.
  • Burokėlių griežinėlius išdėliokite vieną šalia kito ant kepimo skardos. Apšlakstykite trupučiu aliejaus ir apibarstykite druska.
  • Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol burokėliai pasidarys traškūs. Kepimo pabaigoje apibarstykite tarkuotu sūriu. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir patiekite.
Burokėlių traškučiai / Shutterstock nuotr.

Saldžiarūgštė mišrainė

REIKĖS: 1,5 kg virtų burokėlių, 0,5 kg svogūnų, 0,5 kg rūgščių obuolių (labiausiai tinka antaniniai), 0,5 stiklinės aliejaus, ¼ stiklinės obuolių acto ir 1,5 šaukšto druskos.

  • Supilkite aliejų į puodą, kuriame troškinsite mišrainę, įkaitinkite ir sudėkite smulkintus svogūnus. Kepkite, kol svogūnai suminkštės.
  • Obuolius išvalykite, bet nelupkite, ir sutarkuokite burokine trintuve. Smulkintus sudėkite į puodą su svogūnais ir maišydama kaitinkite, kol obuoliai suminkštės.
  • Sutarkuokite burokine trintuve nuluptus burokėlius ir sudėkite į puodą.
  • Įpilkite ¼ stiklinės vandens arba aliejaus, jei mėgstate riebiau, ir troškinkite.
  • Supilkite obuolių actą, įberkite druskos ir permaišykite. Tada dar trumpai pakaitinkite ir sudėkite mišrainę į stiklainius. Tinka valgyti tiek iškart, tiek laikyti žiemai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kepiniai iš sodo kraitės: vaišinkite namiškius kvepiančiais pyragais!