Dalios Ibelhauptaitės Kalėdų hitas – ėriuko karka

Dalia Ibelhauptaitė su Deksteriu Flečeriu / Asm. archyvo nuotr.
Dalia Ibelhauptaitė su Deksteriu Flečeriu / Asm. archyvo nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2015-12-20 07:00
AA

Dabar toks metų laikas, kai su kiekviena diena darosi šalčiau, todėl maistas turėtų būti sotesnis ir sušildantis. Gerus penkiolika metų mano „firminis“ patiekalas buvo kepta višta, gelbėjusi mane visais gyvenimo atvejais, bet kai jau net ir pačiai ji nusibodo, teko išmokti kažką naujo.

Naują patiekalą – ėriuko karką – išmokau daryti iš mūsų artimo šeimos draugo Jamie Oliverio, nes labai jau mėgstu ėriuką, tačiau be Dexterio pagalbos nedažnai ryžtuosi šį receptą išbandyti. Dviese saugiau – ir visada yra ką apkaltinti, jeigu kažkas nepavyksta!

Anglijoje žmonės labai mėgsta ėriuko karką. Ją reikia virti tol, kol mėsa atsiskiria nuo kaulo, o visi namai prisipildo įspūdingo aromato. Recepto esmė yra tamsus tirštas padažas ir minkšta mėsa. Na, ir, aišku, alus! Nors aš žmogus ir negeriantis, bet čia mažumėlę galima ir nusidėti. Šiais laikais yra didelis tamsaus alaus pasirinkimas, o svogūnų derinys su juo sukuria puikų skonį. Tamsaus tiršto padažo čia užtektų net dešimčiai karkų, bet Jūs galite gaminti jų kiek norite – dvi ar keturias. Svarbiausia – pabaigoje nepamirškite mėtų aliejaus ir žalių svogūnų laiškų. Šiam patiekalui tai išties prideda tikro „cinkelio“.

Prie ėriuko karkos galima patiekti vadinamuosius žiemos žalumynus: lapinius burokus, brokolius, briuselinius bei lapinius kopūstus – jie visi puikūs ir labai sveiki, bet jeigu jau nusidėti tai nusidėti – aš norėčiau pasiūlyti superdaržovių rinkinį, labai tinkantį artėjančių Kalėdų šventiniam stalui. Šis orkaitėje keptų daržovių rinkinys puikiai pakeis keptas bulves, kurių, kaip žinia, man negalima valgyti. Tai tik pavyzdys, kaip galima paruošti įvairių skonių daržoves vienu metu, o mėgstamus daržovių derinius išsirinksite patys.

Ėriuko karka aluje

Ėriuko karka / 123rf.com nuotr.

Ingredientai​:

  • Raudonieji svogūnai 3 vnt.
  • Alyvuogių aliejus
  • Jūros druska
  • Malti pipirai
  • Razinos 2 saujelės
  • Apelsinų marmeladas 3 valg. š.
  • Pomidorų padažas 1 valg. š.
  • Vorčesterio padažas 2 valg. š.
  • Tamsus alaus, pvz. porteris, 200 ml
  • Ėriuko karka 6 vnt., maždaug po 350 g
  • Šviežias rozmarinas 8 šakelės
  • Vištienos sultinys 1 l

Serviruoti: poros kuokštelių šviežios mėtos lapelių, kelių valgomųjų šaukštų rapsų aliejaus, svogūnų laiškų, obuolių acto.

Kaip gaminti:

  1. Smulkiai supjaustykite raudonus svogūnus ir sudėkite juos į didelį puodą (maždaug 26 cm skersmens ir 12 cm gylio), geriausiai tinka ketaus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, įberkite druskos ir pipirų. Kepinkite ant vidutinės ugnies pamaišydami, kol svogūnai paruduos. Tada įdėkite razinas, marmeladą, pomidorų ir Vorčesterio padažus ir supilkite alų. Gerai viską išmaišykite ir palikite virti ant lėtos ugnies. 
  2. Įkaitinkite didelę keptuvę su trupučiu alyvuogių aliejaus, sudėkite ėriuko karkas ir apkepkite ant didelės ugnies, kas kelias minutes apversdami, kol lengvai apskrus. Tada sumeskite šviežio rozmarino lapelius ir skrudinkite, kol susidarys traški plutelė. Svarbiausia – nesudeginkite!
  3. Perkelkite apkepintas karkas į puodą su svogūnais ir kartu supilkite visą keptuvės turinį su traškiais rozmarinais. Taip pat į puodą supilkite vištienos sultinį ir uždengę dangtį ant silpnos ugnies troškinkite 3 valandas, kol mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulo. Po pusantros valandos pabandykite apversti karkas, kad jos tolygiai troškintųsi.
  4. Kai ėriuko karkos bus paruoštos, atsargiai perkelkite jas į lėkštę taip, kad mėsa nenukristų nuo kaulo. Troškinio skystį elektriniu smulkintuvu paverskite vientisa mase ir toliau virkite tol, kol sutirštės.
  5. Kol skystis verda, paruoškite mėtų aliejų – atskirai grūstuvėje sugrūskite beveik visus mėtų lapus, su rapsų aliejumi ir trupučiutį druskos. Galiausiai pasiruoškite ir smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus kartu su likusiais mėtų lapeliais – apšlakstykite juos obuolių actu.
  6. Į sutirštėjusį puodo turinį įpilkite šlakelį Vorčesterio padažo ir obuolių acto. Pagamintą karštą padažą samčiu liekite ant karkų, o likusią jo dalį supilkite į ąsotėlį, kad svečiai patys galėtų jo įsilieti pagal skonį. Ant viršaus barstykite smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir mėtas, pašlakstę mėtų aliejumi patiekite į stalą! Skanaus!

Orkaitėje keptų daržovių rinkinys

Ėriuko karka / 123rf.com nuotr.

Ingredientai:

Visoms daržovėms: alyvuogių aliejus, jūros druskos ir šviežių maltų juodųjų pipirų.

  • Morkos: 500 g nuskustų morkų, 1 mandarino sulčių, kuokštelio šviežių rozmarinų (naudosime tik lapelius).
  • Pankoliai: 2 pankolių gumbų, nuluptų ir padalytų į keturias dalis, kelių šakelių šviežių čiobrelių (naudosime tik lapelius), pusės citrinos sulčių.
  • Pastarnokai: 400 g nuluptų pastarnokų, šlakelio baltojo vyno acto, kelių šakelių šviežių šalavijo lapų, arbatinio šaukštelio medaus.
  • Burokai: 350 g didelių burokų, balzaminio acto, kelių šakelių šviežio raudonėlio arba mairūno.
  • Ropės: 350 g mažų ropių, raudonojo vyno acto, 5 laurų lapų.

Kaip gaminti:

  1. Kol orkaitė kaista iki 190 °C temperatūros, paruoškite daržoves. Jeigu morkos, pastarnokai, burokai ir ropės labai dideli – supjaustykite per pusę. Prieš kepant visas daržoves reikia apvirti. Galite virti visas kartu, išskyrus burokus, nes jie viską nudažys raudonai. 
  2. Burokus virkite 20–25min., o likusias daržoves sudėkite į didelį puodą su šaltu vandeniu, įberkite druskos ir pipirų ir užvirus dar virkite 6–7 min., kol daržovės suminkštės. Tada sukrėskite į kiaurasamtį ir palikite daržoves jame, kad garuotų ir džiūtų.
  3. Paimkite nedidelį dubenį – jame iš eilės ruoškite visas skirtingas daržoves atskirai tik su joms skirtais puikiais priedais: alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Paruošę vienas daržoves, perkelkite jas į didelę kepimo skardą ir tik tada ruoškite kitas.
  4. Pirmiausia morkas sumaišykite su mandarino sultimis ir rozmarinu, pakratykite ir perkelkite į didelę skardą. Tada imkitės pankolių, sumaišykite juos su prieskoniais ir dėkite šalia morkų. Kada ruošite pastarnokus, nenaudokite medaus, palikite jį vėlesniam laikui. Būtina sėkmės sąlyga: daržovės negali susimaišyti didelėje kepimo skardoje! Kepamas daržoves galite ruošti iš vakaro, tik svarbu jas laikyti šaltai kepimo skardoje, atskiromis krūvelėmis ir nesumaišyti. Actas ir aliejus joms neleis pakeisti spalvos.
  5. Orkaitei įkaitus iki 190 °C temperatūros skardą su daržovėmis pašaukite uždengę folija ir kepkite maždaug 50–60 min., kol jos pasidarys auksinės, traškios ir gražios. Nepatingėkite kas 15 min. apsukti skardą ir pažiūrėti, ar daržovės nesvyla. Likus 5 min. iki daržovės iškeps, nuimkite foliją ir ant pastarnokų tolygiai užtepkite medų. Grąžinkite skardą atgal į orkaitę ir dar pakepkite.
  6. Prieš patiekdami sudėkite visas daržoves į vieną didelę lėkštę – kiekvienas kąsnis turės skirtingą skonį. Garantuotas hitas!

Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite ČIA.