Daiginame sėklas namuose – naudingi patarimai

Saulėgrąžų daigai / Fotolia nuotr.
Saulėgrąžų daigai / Fotolia nuotr.
2016-02-07 17:00
AA

Ankstyvą pavasarį prasideda sėklų sėjos ir daigų auginimo metas. Pasak specialistų, vasarį daigams labai svarbu sudaryti palankias sąlygas augti.

Kaip daiginti sėklas namuose

Sėklas perrinkite (išmeskite nekokybiškas, pakeitusias spalvą). Gerai nuplaukite, suberkite į daiginti skirtą indą ir užpilkite vandeniu – jo turi būti 3–4 kartus daugiau nei sėklų. Mirkykite 4–12 val. (atsižvelgdami į dydį), kol išbrinks.

Paskui vandenį nupilkite. Išbrinkusias sėklas laikykite be vandens uždengtame inde (kad neperdžiūtų), kol sudygs. Daiginkite nuo 2 iki 10 dienų (atsižvelgdami į rūšį). Dygstančias sėklas reikia bent porą kartų per dieną sudrėkinti, t. y. užpilti vandeniu ir vėl jį nupilti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Žaliavalgystės puoselėtojas P. Jaruševičius pataria, kaip sudaiginti sėklas ir kviečių želmenis

Paprasčiausia daiginti kambario temperatūroje (18–20 °C), tamsoje, moliniame inde ar lėkštelėje. Sudygusioms sėkloms leiskite paaugti kelias dienas, kol daigeliai pasieks 6–25 mm (nelygu augalo rūšis) – tokius daigelius vartokite maistui.

Peraugusias daigintas sėklas toliau galite auginti šviesoje ant sudrėkintos marlės, vatos. Kai daigeliai pasiekia 15–20 cm aukštį, nupjaukite ir išspauskite želmenų sultis.

Naudinga žinoti

  • Ar žinote, kad daigintos sėklos suteikia ypač daug sveikatai naudingų mineralų ir vitaminų? Pasak specialistų, dygstant kinta grūdų cheminė sandara: juose buvusios pasyviosios medžiagos tampa biologiškai aktyvios. Grūdų daiguose susikaupia organizmą stiprinančios ir žvalinančios energijos.
  • Vartoti daigintus grūdus tinka sergant įvairiomis ligomis ir jų profilaktikai. Ištirta, kad daigintuose kviečiuose vitamino B12 padaugėja 4 kartus, kitų B grupės vitaminų – nuo 3 iki 12 kartų, vitamino E – 3 kartus, geležies – 3–4 kartus. Taigi verta namuose ant palangės įsitaisyti neįkainojamą vitaminų šaltinį.
  • Jaunuose želmenyse, daigintose sėklose gausu virškinimo fermentų enzimų. Mokslininkų nustatyta, kad dygstančiose sėklose vitaminų kiekis padidėja nuo 50 iki 200 proc. Pavyzdžiui, žaliuosiuose nedaigintuose žirneliuose yra 0,36 mg/g vitamino B12, dvi dienas daigintuose jo kiekis padidėja iki 1,27 mg/g, o keturias dienas daigintuose – pasiekia 2,36 mg/g.
  • Angliavandeniai virsta maltoze – ją organizmas lengviau įsisavina ir greičiau paverčia energija.
  • Liucernose gausu vitaminų C, A, ir D, chlorofilo bei aminorūgščių (jų yra net aštuonios).
  • Vaistinės ožragės turi vitaminų B1, B2, B3, B5, A, D, taip pat geležies, fosforo ir cholino.
  • Lęšiai turi vitaminų A, B1, B2, B3, B6, B12, C, ir E, taip pat fosforo, geležies, cinko, magnio ir natrio.
  • Daigintomis, pavyzdžiui, liucernų ar saulėgrąžų sėklomis galite gardinti salotas ir kitus patiekalus. Energijos teikiantis užkandis ir desertas – įvairios sėklos (lęšių, kviečių, avižų, miežių, grikių, sojų), sumaišytos su medumi.

Plačiau apie tai, kaip sėti, daiginti ir išsirinkti sėklas, skaitykite 5-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Žurnalas „Ji“ (5 Nr.) / Redakcijos archyvo nuotr.