Bulviniai blynai – ir sau, ir svečiams pavaišinti

Bulviniai blynai / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2018-01-13 12:00
Neretai bulviniai blynai asocijuojasi su kasdieniu, itin paprastu, bet sočiu maistu. Tačiau šį ūkišką patiekalą galima paversti net labai prašmatniu, tokiu, kad net svečiai nustebs ir pirštus apsilaižys.

Tarkuotų bulvių su lašiša

5 bulvės, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 200 g rūkytos lašišos, citrina, raudonasis svogūnas, 200 g varškės, šaukštelis grietinės, pagal skonį druskos, mėgstamų prieskoninių žolelių, kaparėlių, aliejaus kepti.

Neretai bulviniai blynai asocijuojasi su kasdieniu, itin paprastu, bet sočiu maistu. Tačiau šį ūkišką patiekalą galima paversti net labai prašmatniu, tokiu, kad net svečiai nustebs.

Elektriniu trintuvu sutrinkite varškę su grietine. Pagardinkite masę žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų.

Bulves nuskuskite ir sutarkuokite stambia trintuve. Sukrėskite į kiaurapuodį ir perliekite šaltu vandeniu.

Tarkius tolygiai paskleiskite ant popierinio rankšluosčio lakštų ir nusausinkite.

Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, kiaušinius, miltus, druską ir juoduosius pipirus.

Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių masę, nuspauskite kiek įmanoma daugiau skysčio. Keptuvėje formuokite nedidelius blynelius. Kepkite 2 min., kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar 2 min.

Blynelius perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės. Ant šiek tiek atvėsusių krėskite varškės masės, ant viršaus – gabalėlį lašišos. Berkite svogūno gabalėlių, kaparėlių, puoškite citrinos griežinėliu.

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Su žaliaisiais žirneliais

4–5 didelės bulvės, svogūnas, skiltelė česnako, kiaušinis, 4 šaukštai miltų, ½ stiklinės šaldytų žaliųjų žirnelių, žiupsnis druskos, pagal skonį juodųjų pipirų, aliejaus kepti.

Bulves nuskuskite ir sutarkuokite smulkia trintuve.

Taip pat sutarkuokite ir svogūną bei česnako skiltelę. Sumaišykite su bulvių tarkiais iki vientisos masės.

Į ją įmuškite kiaušinį, berkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų. Gerai išmaišykite.

Galiausiai į blynų tešlą suberkite žirnelius ir vėl permaišykite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Tešlą kabinkite šaukštu ir formuokite blynus. Apkepusi iš vienos pusės, apverskite ir apskrudinkite iš kitos.

Iškepusius blynus nusausinkite ir tiekite su salotomis. Tinka ir kaip pusryčių patiekalas su kiaušiniene.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką pasigaminti iš lašišos?

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Su moliūgais ir špinatais

6 bulvės, 200 g moliūgo, 3–4 stiklinės pieno, 4–5 šaukštai miltų, 2 šaukštai krakmolo, 4 šaukštai sviesto, svogūnas, pluoštelis špinatų, moliūgo, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus kepti.

Bulves su lupena (odelę įpjaukite, kad būtų lengviau nulupti) išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.

Moliūgo minkštimą kiek pasmulkinkite ir išvirkite atskirame prikaistuvyje.

Svogūną supjaustykite ir pakepinkite šaukšte aliejaus.

Minkštas daržoves sutrinkite su pienu elektriniu trintuvu ar bulvių grūstuvu iki vientisos masės.

Į ją sumeskite smulkintą sviestą, sukrėskite svogūnus, supilkite miltus, berkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

Špinatų lapelius nuplaukite, kiek pasmulkinkite ir įsukite į tešlą.

Šaukštu krėskite tešlos į keptuvę, blynelius apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.

Jei blynai išėjo skystoki, į tešlą berkite dar miltų.

Gardu tiekti su jogurtiniu, grybų padažu, grietine.

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Žemaičių blynai su mėsa

10–15 bulvių, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai krakmolo, žiupsnis druskos, aliejaus kepti.

Įdarui: 250–300 g kalakutienos faršo, svogūnas, pagal skonį druskos, juodųjų pipirų, kitų mėgstamų mėsos prieskonių, šaukštas aliejaus, aliejaus.

Išvirkite bulves su lupena. Nulupusi sumalkite mėsmale ar sutrinkite elektriniu trintuvu.

Į bulves įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, krakmolą, pagardinkite druska ir gerai išminkykite.

Faršą pagardinkite druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais, išmaišykite.

Svogūną nulupkite ir sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūno gabalėlius, sukrėskite mėsą ir paskrudinkite.

Rankomis imkite bulvių masės, formuokite delno dydžio paplotį, į vidų šaukštu krėskite mėsos įdaro ir visus kraštelius kruopščiai suspauskite ir užlyginkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, apkepkite paplotėlius iš abiejų pusių.

Galite puošti petražolėmis ar kitais žalumynais. Gardu su grietine ar kitu mėgstamu padažu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Švari mityba. Madinga ar naudinga?

Naujausi straipsniai