Blogi įpročiai virtuvėje. Ko verta atsikratyti?

Moteris virtuvėje / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2013-10-21 13:08
Gamindamos ne visuomet mėgaujamės šiuo procesu. Juk būna, kad skubame ir nėra laiko įspūdingiems kulinariniams viražams. Gal todėl, sukdamosi virtuvėje, pasiduodame blogiems įpročiams. Tačiau jei atsikratysime jų, mėgausimės ne tik skanesniu, bet ir sveikesniu maistu. Kokie jie? Pasitikrinkime!

♦ Perkaitinate aliejų. Būkite atidžios ir nepersistenkite, nes perkaitintas aliejus, kaip ir neįkaitintas, tik sugadina patiekalo skonį. Tad nelaukite, kol jis pradės dūmyti. Pastaruoju atveju pradeda gamintis nuodingosios medžiagos, vėliau patenkančios ant maisto produktų. Be to, genda aliejaus skonis, jis kartėja. Geriausia kepinti maistą, kai aliejus pradeda pamažėle čirškėti.

♦ Per dažnai kišatės į gamybos procesą. Nuolatos maišote atidengusios puodą, varstote orkaitės dureles – taip elgdamosi tik apsunkinate sau gyvenimą ir neleidžiate patiekalui normaliai iškepti, apkepti ar išvirti arba paprasčiausiai sutraiškote jį ir gaunate košę. Na, nebent reikalavimas kas minutę tikrinti, ar viskas gerai, įrašytas į receptą…

♦ Keptuvę arba puodą prikraunate iki pat viršaus. Tai ir nepatogu, ir sugrūsti produktai vėlgi gali susitraiškyti. Be to, iš jų nevienodai garuoja drėgmė. Vadinasi, sutrinka gamybos procesas. Norite greičiau džiaugtis rezultatu? Tuomet geriau naudokitės keliais indais.

♦ Atšildote produktus šiltame vandenyje. Taip, tai pagreitina maisto atšilimo procesą, tačiau pats produktas praranda skonines ir organizmui naudingas savybes. Geriausia, jei stengtumėtės atšildyti jį kambario temperatūroje. Užtruksite ilgiau, bet patiekalo skoniu džiaugsitės labiau.

♦ Naudojate metalinius įrankius keptuvėms su nesvylančia danga. Verta atminti, kad tokioms keptuvėms tinkamiausi mediniai įrankiai. Jie nebraižo paviršių, todėl indas tarnauja ilgiau ir į maistą nepatenka nuodingųjų medžiagų.

♦ Salotas paruošiate iš anksto. Stovėdamos jos pavandenija, praranda estetinį vaizdą, netenka vitaminų. Padažu, ypač jeigu jo sudėtyje yra majonezo ar grietinės, salotas geriau apliekite tik prieš tiekdamos į stalą.

♦ Paliekate laurų lapelius patiekale. Į sriubas dėti jų patariama likus 5 min. iki virimo pabaigos, o į kitus valgius – likus 10 min., kol patiekalas bus paruoštas. Ištraukite laurų lapus prieš skanaudamos, antraip valgis įgaus kartumo.

♦ Plaunate lapines daržoves po tekančiu vandeniu. Labai dažnai tokiose būna tarsi nematomo purvo, smėlio ir kitų nešvarumų. Kad jis negirgždėtų tarp dantų, geriausia žalius lapus plauti dideliame dubenyje, o vėliau perskalauti švariu vėsiu vandeniu.

Ji24.lt

Naujausi straipsniai