Beatos Nicholson receptas Velykų stalui: itališkas pyragas „Torta pasqualina“

Beata Nicholson/ „Beatos Virtuvės“ nuotr.
Autorius: „Beatos virtuvė"
Publikuota: 2020-04-11 20:48
Itališkas špinatų pyragas „Torta Pasqualina“ – tai lengvas, žalias ir sotus velykinis pyragas, kilęs iš Ligūrijos, dažnai kepamas šiuo periodu, tačiau jis toks skanus, kad juo galima mėgautis tikrai dažniau.

Reikės:

  • 400 g sluoksniuotos bemielės tešlos
  • alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno ar saujelės svogūno laiškų
  • 1 česnako skiltelės
  • 2 saliero lapkočių
  • 400 g šviežių ar šaldytų špinatų
  • Žiupsnio muskato
  • 1 šaukšto petražolių
  • 360 g varškės
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 4 kiaušinių, plius 1 pyrago aptepimui
  • druskos ir pipirų
Pyragas „Torta pasqualina“/ „Beatos Virtuvės“ nuotr.
Pyragas „Torta pasqualina“/ „Beatos Virtuvės“ nuotr.
  1. Susmulkiname česnaką ir svogūnus. Jei naudojate šaldytus špinatus, tai juos atšildykite, o jei šviežius – perliekite karštu vandeniu, palaikykite kelias minutes, nukoškite ir pasmulkinkite lapelius peiliu. Saliero lapkočius taip pat supjaustome riekelėmis.
  2. Įkaitiname keptuvę su šlakeliu aliejaus, suberiame česnaką ir svogūnus. Pakepiname kelias minutes, kol suminkštės svogūnas. Suberiame saliero lapkočius ir pakepina porą minčių. Dabar jau suverčiame ir špinatus, pagardiname druska, pipirais, muskatu ir pakepiname 5 minutes.
  3. Nukeliame keptuvę nuo ugnies. Petražoles susmulkiname. Kai pravėsta špinatai, įmaišome petražoles, varškę ir tarkuotą sūrį. Paragaujame ar netrūksta druskos.
  4. Pasiruošiame apvalią, atsegamą kepimo formą (22-24 cm skersmens). Išklojame dugną kepimo popieriumi.
  5. Ant miltuoto paviršiaus, du tešlos lakštus pakočiojame, kad būtų plonesni ir tilptų į kepimo formą. Dedame tešlą į kepimo formą, kraštai turi būti iki formos viršaus arba geriau net nutysti. Lengvai patepame tešlą alyvuogių aliejumi. Subadome šakute dugną.
  6. Kitus du lakštus taip pat iškočiojame plonai, jie bus pyrago viršui.
  7. Suverčiame įdarą ir išlyginame. Su šaukštu padarome keturias duobutes ir įmušame kiaušinius į duobutes.
  8. Uždengiame įdarą su iškočiotais lakštais. Jei matote, kad tešlos per daug, perviršį nupjauname peiliu ir užspaudžiame/užlenkiame dugno lakštus į vidų. Suspaudžiame šonus lengvai šakute ir subadome kelis kartus, kad keptų tolygiai.
  9. Kiaušinį paplakame su druska ir aptepame pyrago viršų ir šonus kiaušinio plakiniu. Šauname į įkaitintą orkaitę iki 180C ir kepame 35 minutes arba kol gražiai apskrunda. Atvėsiname ir supjaustome.

Naujausi straipsniai