Balčiausia metų vakarienė – „Le Dîner en Blanc“ – sukvietė mylinčius maistą ir grožį

Jubiliejinė „Le Dîner en Blanc“ vakarienė Vilniuje / Irmanto Gelūno nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
AA

Jau penktą kartą Vilniuje, paskutinę vasaros dieną, vyksta viena gražiausių vakarienių visame pasaulyje – „Le Dîner en Blanc“ (liet. „Vakarienė baltai“). Šventės organizatorės Dovilė Butkienė ir Valda Lukošiūtė sako, kad per šiuos kelerius metus renginys sutraukė nemažą būrį ištikimų gerbėjų, kurie kiekvienais metais dalyvauja „Le Dîner en Blanc Vilnius“.

Šį kartą „Vakarienė baltai“ vyko ypatingoje vietoje – Vilniaus Rotušės aikštėje.

Vakarui nesutrukdė ir permainingas oras, kuris nuolat grasino prapliūpsiančiu lietumi, tačiau susirinkę žmonės mėgavosi gardžiu maistu, prancūzišku šampanu, jaukiais pašnekesiais ir išties magiška atmosfera.

Prieš renginį Žmonės.lt pakalbino keletą svečių ir pasiteiravo, kaip jiems sekėsi ruoštis, ar teko ilgai galvoti kuo apsivilkti ir kaip dekoruoti stalą.

Jubiliejinė „Le Dîner en Blanc“ vakarienė Vilniuje / Irmanto Gelūno nuotr.

Viešbučio „Monte Pacis“ įkūrėja, Indra Ramanauskienė, tikina, kad ruošimasis baltai vakarienei – malonumas. Moteriai nebuvo sunku itin sunku rasti, kuo gi vilkėti ypatingą vakarą, priešingai nei jos sutuoktiniui Algirdui, kuris pasak Indros, šį klausimą paliko paskutinei minutei. „Stalo dekoracijomis rūpinasi mūsų partneriai, o mums nurodyta atsivežti baltą nuotaiką. Nors atrodo, kad spintoje turiu baltos spalvos rūbų, visgi iškyla klausimų. Teko ir po savo dukrų spintas pasišniukštinėti. Paauglės man padėjo stiliaus klausimais“, – Žmonės.lt pasakojo Indra Ramanauskienė.

Televizijos laidų vedėja Gintarė Gurevičiūtė tikino, kad jai nebuvo sunku išsirinkti aprangą. „Manau, kad vasaros metu kiekviena mergina savo spintoje turi baltų drabužių. O ir pasiruošimas ilgai neužtruks. Įprastai man pakanka pusantros valandos, kad būčiau pasiruošusi“, – kalbėjo Gintarė.

Jubiliejinė „Le Dîner en Blanc“ vakarienė Vilniuje / Irmanto Gelūno nuotr.

Ne pirmą kartą baltoje vakarienėje dalyvaujanti tinklaraštininkė, restoranų konsultantė bei someljė Urtė Mikelevičiūtė teigė, kad su kiekvienais metais ruoštis darosi vis lengviau.

„Man tai jau penktoji vakarienė. Didžiausias pasiruošimas, turbūt, moralinis – tas smagus laukimas. O su kiekvienais metais ateina ir patirtis, ir krepšelis: kai turi jau ir stalą, ir pikniko krepšį“, – teigė Urtė.

Šiais metais moteris stalą nusprendė dekoruoti žalia ir geltona spalvomis, kurios, pasak jos, puikiai derės prie baltos. „Bus itališka nuotaika. Stilinga vazelė, gražus maistas, šampanas – daugiau nieko ir nereikia“, – pasakojo U. Mikelevičiūtė.

Jubiliejinė „Le Dîner en Blanc“ vakarienė Vilniuje / Irmanto Gelūno nuotr.

Urtė Mikelevičiūtė bus apsivilkusi chalato tipo suknelę ir tikino, kad ir kaip mėgtų baltą spalvą, pasirinkti, kuo pasipuošti, buvo nelengva.

Paklausta, ką jai reiškia ši vakarienė, Urtė pasakojo: „Visų pirma, tai gastronominis renginys, o šiaip, balta vakarienė man reiškia susitikimą su drauge ir ypatingai gražų pasimėgavimą rudenėjančiu Vilniumi.“

Pirmą kartą renginyje dalyvausianti žinomų žmonių atstovė bei jų asistentė Kristina Kalbušauskaitė Žmonės.lt pasakojo, kad jau seniai norėjo sudalyvauti šioje vakarienėje, tačiau planai susidėliodavo netinkamai.

„Džiaugiuosi, kad pagaliau sudalyvausime kartu su draugėmis. Aprangos kodas stipriai negąsdina, nors, prisipažinsiu, baltos spalvos drabužių mano spintoje beveik nėra. Labiau neramina orai – nežinau, ar jau rengtis rudeniškai, nors dar kaip ir norėtųsi pasidžiaugti vasariškomis suknelėmis.“

Mergina tikisi, kad oras bus palankus ir ji galės pasidžiaugti gražia švente bei palydėti vasarą.

Jubiliejinė „Le Dîner en Blanc“ vakarienė Vilniuje / Irmanto Gelūno nuotr.

„Le Dîner en Blanc“ Lietuvoje

Idėja surengti „Le Dîner en Blanc“ Lietuvoje kilo Dovilei Butkienei, kuri daug metų dirbo grožio ir mados srityje. Estetikai neabejinga moteris, pamačiusi nuotraukas iš Paryžiuje surengtos baltosios vakarienės, panoro šiuo elegantišku renginiu papuošti ir Vilnių. Subūrusi komandą jau patį pirmąjį kartą sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir palaikymo. Per penkerius metus, šis renginys tapo viena laukiamiausių Vilniaus vasaros švenčių, suburiančių senus draugus, leidžianti susipažinti naujiems, pasipuošti, pasimėgauti gurmanišku maistu ir užfiksuoti tai kvapą gniaužiančiose nuotraukose. „Le Dîner en Blanc“ organizaciniame komitete nuo pat renginio Lietuvoje pradžios buvo ir Valda Lukošiūtė.

Ši gurmanišką maistą ir estetiką dievinanti moteris po savo pirmojo apsilankymo Paryžiuje pati sau iškėlė užduotį – per metus išmokti prancūzų kalbą. Taip ir padarė. Po metų Valda jau laisvai kalbėjo prancūziškai ir gavusi kvietimą prisijungti prie „Le Dîner en Blanc“ organizavimo mielai sutiko, nes prancūziška kultūra ir tradicijos moteriai buvo labai artimos.

„Le Dîner en Blanc“ pasaulyje

Pirmą kartą vakarienę kartu su bičiulių būriu François Pasquier surengė 1988-aisiais Paryžiuje, o šiuo metu „Le Dîner en Blanc“ kiekvienais metais dalyvauja jau apie 10 000 žmonių. Technologijos keičia renginio organizavimo subtilybes, tačiau šventės esmė išlieka ta pati: elegantiški svečiai buriasi į slaptą pikniko vietą, mėgaujasi gurmanišku maistu ir bendravimu gražiausiose miesto vietose. Šiuo metu „Le Dîner en Blanc“ rengia organizatoriai iš aštuoniasdešimties miestų trisdešimtyje šalių, kuriuos kuruoja tarptautinis „Le Dîner en Blanc“ International komitetas. Visi organizatoriai yra užsidegę baltosios vakarienės idėja ir kiekvienais metais šiuo renginiu puošia savo reprezentuojamą miestą.

Jubiliejinė „Le Dîner en Blanc“ vakarienė Vilniuje (96 nuotr.)
+90
Skaitykite daugiau