Austrių gliaudymo čempionate – kviestinė publika ir gurmaniškas stilius

Žmonės.lt fotomontažas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Žmonės.lt fotomontažas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2017-09-20 18:26
AA

Gurmanai sukluso – austrių sezonas skelbiamas pradėtu. Sostinės viešbutyje ir restorane „Imperial Hotel & Restaurant“rugsėjo 20 d. kviestinė publika susėdo prie apvalių stalų ir stebėjo smagų šou – austrių gliaudymo čempionatą.

Penktus metus iš eilės organizuojamame austrių gliaudymo čempionate virtuvės šefai iš geriausių Lietuvos restoranų demonstravo savo įgūdžius atidarinėjant ir patiekiant austres, o autoritetinga komisija: etiketo žinovas Arminas Lydeka, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė ir žurnalistas Andrius Užkalnis vertino tris dalyvių faktorius – greitį, vaizdą ir skonį.

Kviestiniai svečiai mėgavosi išskirtiniu vakaru / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Čempionatui pasibaigus kviestiniai svečiai susėdo nuo krištolo sietynų žėrinčioje restorano „Imperial“ salėje.

Turbūt kiekvienas čia nors kartą apsilankęs įsiminė, kad patiekalai restorane patiekiami porceliano induose, skirtuose tik viešbučiams ir restoranams. Pagrindinis vakaro herojus – per amžius garbinamas delikatesas – austrė, kuriam ir bus skiriamas didžiausias dėmesys. Susirinkusieji skanavo pagal skirtingus receptus paruoštas austres: austrių sriubą, austrių ir šukučių užkepėlę, austrėmis įdarytus pyragaičius.

Kviestiniai svečiai mėgavosi išskirtiniu vakaru / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Svečius džiugino jaunieji muzikos talentai, kuriuos globoja Mstislavo Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondas – pagalba Lietuvos vaikams.

Kviestinė publika šįmet, kaip ir praėjusiais metais, buvo raginama prisidėti prie talentingų ir kūrybingų šalies vaikų gerovės ir galimybės save parodyti pasauliui bei šitaip garsinti Lietuvos vardą.

Įdomūs faktai apie austres:

  • Austrių yra daugiau kaip 50 rūšių. Vienos auga jūrose, kitos – vandenynuose ir nuo to priklauso jų skonis. Jis gali būti saldesnis, aštresnis, gali dvelkti net riešutų užuomina.
  • Skiriasi austrių dydžiai, skoniai, klasifikacija, kiekvienas ragautojas turi savo legendą, susijusią su austrėmis – kalbos šventinį vakarą netrūks. Nes visuomet yra ką papasakoti apie amžinąsias vertybes. Ar austres galima priskirti prie tokių?! Kodėl gi ne – juk jos gyvuoja jau 250 milijonų metų
  • Gardžiausių austrių metas tęsis iki balandžio mėnesio
  • Praverti geldelę nėra paprasta – reikia įgudimo, meistriškumo ir specialių įrankių. Vien ką reiškia speciali, iš metalinių narelių nunerta, pirštinė
  • Šios vandenų gyventojos apipintos legendomis. Manoma, kad austrės – stebuklingas afrodiziakas.
Austrių gliaudymo čempionatas Vilniuje (48 nuotr.)
+42