Atsisakyti pieno produktų ar ne – kaip apsispręsti?

Moteris geria pieną / Vida Press nuotr.
Moteris geria pieną / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2016-07-07 18:10
AA

Dabar išgyvename tokį sveikos mitybos kultą – valgyk tą, nevalgyk ano – ir teorijos taip prieštarauja vienai kitai, kad tikrai sunku atsirinkti, kas mums reikalinga, o kas – nebūtina. Kad ir pieno produktai – anksčiau visi juos vartojo ir, rodės, jautėsi neblogai, o dabar tik ir kalbama apie jų netoleravimą. Kaip apsispręsti, ką vartoti? Galbūt padės mūsų patarimai.

Ekologiškas pienas vs. paprastas

Jeigu norite vartoti pieną, tačiau nesate tikri, ar tai bus naudinga, galite rinktis ekologišką pieną. Jame bus mažiau konservantų, antibiotikų ir hormonų, kurie, be abejo, nėra naudingi mūsų organizmui.

Tyrimai rodo, kad įvairūs augimo hormonai, kuriais yra šeriamos karvės dideliuose neekologiniuose ūkiuose, yra susiję su padidėjusia rizika susirgti vėžiu.

Tradicinio riebumo vs. liesi produktai

Nors reklaminės pakuotės ant įvairių pieno produktų pakelių vilioja rinktis liesus produktus, t. y. turinčius mažiau kalorijų ir riebalų, iš tiesų reikėtų tuo nesusigundyti ir rinktis tradicinio riebumo pieno produktus, o ne liesus. Pastarieji didina riziką susirgti II tipo cukriniu diabetu, kraujotakos ligomis ir priaugti svorio. Juose yra mažiau riebalų, bet daugiau angliavandenių, į kuriuos organizmas reaguoja kaip į cukrų. Dėl to staigiai šokteli energijos pliūpsnis, o vėliau jaučiatės pavargę, nuotaika irgi svyruoja. Tradicinio riebumo pieno produktai palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje.

Pienas / Vida Press nuotr.

Kalcis iš pieno vs. iš kitų produktų

Subalansavus mitybą, kalcio galima gauti ir iš kitų šaltinių.

Pieno produktai mums labai reikalingi dėl kalcio, kuris svarbus kaulams ir apsaugo nuo įvairių ligų ateityje. Viena jų – osteoporozė. Kalcis sudaro apie 2 proc. mūsų kūno masės ir yra reikalingas ne tik kaulams ar širdžiai, bet ir kiekvienai organizmo ląstelei ir jų tarpusavio sąveikai.

Vis tik subalansavus mitybą, kalcio galima gauti ir iš kitų šaltinių, kaip tai daro, pavyzdžiui, veganai. Dauguma grūdinių kultūrų turi kalcio, taip pat įvairiausios žalios spalvos daržovės, ankštinės daržovės (kad ir pupos), petražolės, migdolai, lašiša, sezamo sėklos, sardinės, apelsinai, džiovinti abrikosai, kiaušiniai, saulėgrąžos ir t. t.

Pienas / Vida Press nuotr.

Netoleravimas

Pieno produktai turėtų sudaryti 10–20 proc. mūsų mitybos – ir ne daugiau.

Pieno produktai turėtų sudaryti 10–20 proc. mūsų mitybos – ir ne daugiau. Pieno produktuose yra dviejų rūšių baltymų: išrūgų ir kazeino, ir nemažai žmonių reaguoja į kurį nors iš šių baltymų. Tai paskatina tam tikrus imuninio pobūdžio susirgimus: šienligę, reumatoidinį artritą, egzemą, žvynelinę. Arba sukelia diskomfortą: pučia pilvą, sunkiai virškina, blogai jaučiamasi.

Jei jaučiate tokių simptomų, geriau nevartokite karvės pieno. Kaip viena iš alternatyvų galėtų būti ožkos pieno produktai – jie lengviau virškinami ir dažniausiai nesukelia problemų net alergiškiems žmonėms. Taip pat variantas – rinktis ne pieną, o, tarkime, graikišką jogurtą. Arba fermentuotus pieno produktuos – juos organizmas lengviau pasisavina.