Ateities maistas: mėsą pakeisime bakterijomis?

Cecile Poignant / Organizatorių nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2018-06-07 18:02
Ateities maistas, kaip jis atrodys? Į šį klausimą bandė atsakyti viena iš inovacijų festivalio „Login“ pranešėjų Celine Poignant. Pasak jos, skaitmeninės maisto technologijos ateityje bus ypatingai sėkminga sritis. 

„Turbūt esate pastebėję, kad kuo toliau, tuo labiau populiarėja fotogeniškas maistas. Avokadas išpopuliarėjo būtent dėl, to kad blogeriai pradėjo intensyviai jį fotografuoti. Todėl įvairūs restoranai prisitaikė prie šios tendencijos ir į savo meniu įtraukė įvairiausius avokado skrebučius ir kitus patiekalus“, – pasakojo moteris.

Anot inovacijų festivalio „Login“ pranešėjos, nors dar visai neseniai buvo išpopuliarėjusi greito maisto mada – šį trendą jau senokai keičia ne pirktinis, o naminis maistas.

„Nors toks maistas yra kur kas brangesnis – žmonės vis labiau renkasi ekologiškus produktus ir ši tendencija tik augs“, – pasakojo ji. – 2008 metais įvyko lūžis, kuomet miesto gyventojų ženkliai padaugėjo. Pasaulyje apie 20 proc. maisto šiuo metu yra užauginama miestuose ir bėgant laikui – ši tendencija augs. Todėl miestai turės prisitaikyti ūkininkavimui. Vis daugiau miestiečių savo balkonuose augina daržoves. O ateityje – ūkininkai miestuose augins netgi gyvulius“, – kalbėjo C. Poignant.

Kuo toliau, tuo labiau žmonės stengiasi gyventi sveikai, vartoti organišką, sezoninį maistą ir kaip sako pati Celine, vyksta įnirtinga kova prieš makdonaldus.

„Mane labai žavi nauji restoranai, kurių politika yra nieko neišmesti. Gamindami maistą jie sunaudoja netgi kavos tirščius ir įvairias vaisių ar daržovių žieveles. Tai vadinama „zero waste“ politika ir ateityje ji taps vis populiaresnė“, – pasakojo pranešėja.

Anot jos, veganizmas ateityje pasieks populiarumo aukštumas, o žmonės savo namuose turės miniatiūrinius maisto fabrikėlius.

„Žmonėms visada buvo įdomu tai, kas yra uždrausta ar labai sunku gauti, todėl ateityje išpopuliarės juodos spalvos maistas, o kanapės pasieks reitingų aukštumas – iš jų bus gaminamas netgi vynas. Kalifornijoje ši naujovė yra pradėdama jau dabar ir po kelių metų tai taps milijardine industrija“, – sakė ji.

Celine atskleidė, kad mėsos mes valgysime vis mažiau, o ateityje baltymų gausime iš įvairiausių gaminių padarytų iš bakterijų,

„Mėsos vartojimas turėtų sumažėti beveik per pusę“, – pasakojo C. Poignant.

Žmonės.lt primena, kad inovacijų festivalis „Login“ Vilniuje vyksta jau 12-ąjį kartą. Per dvi festivalio dienas čia bus perskaityti 120 pranešimų ir apsilankys apie 6 tūkst. žmonių. Naujienų portalas Žmonės.lt taip pat dalyvauja šiame inovacijų festivalyje ir kviečia apsilankyti specialioje, festivalio erdvėje įrengtoje poilsio zonoje.

Žmonės.lt

Naujausi straipsniai