Aštrus maistas padeda sulieknėti bei užmigti. Patiekalų receptai

Sūrio spurgos su jalapenu. / Recepto autorės nuotr.
Sūrio spurgos su jalapenu. / Recepto autorės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-11-21 17:05
AA

Nemažai tyrimų atlikta ir įrodyta, kad tam tikri prieskoniai suteikia patiekalams ne tik aštrų skonį, bet ir padaro juos sveikesniais. O kuo gi jie naudingi?

Privalumai

Padeda sulieknėti. Aštrus pipiras turi kapsaicino, kuris greitina medžiagų apykaitą. Jokio stebuklo: šis prieskonis stimuliuoja kūno temperatūrą ir greitina širdies darbą. Be to, žmonės mėgstantys aštrų maistą, retai valgo didelėmis porcijomis ir ryja – tai leidžia kontroliuoti suvartojamas kalorijas.

Gerina kraujotaką. Aštrus maistas suteikia kūnui šilumos, o išsiplėtusios kraujagyslės ir adrenalino išsiskyrimas mažina kraujo spaudimą. Be to, aštrus pipiras stiprina kraujagyslių sieneles, nes jame gausu A ir C vitaminų.

Gerina virškinimą. Bet kokie prieskoniai stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą. O tai skatina kraujo tekėjimą į skrandžio sieneles – taip greičiau atstatoma skrandžio gleivinė.

Minėtas kapsaicinas kovoja su bakterijomis, patenkančiomis su maistu į virškinimo traktą.

Padeda kovoti su peršalimu. Aštrūs prieskoniai stimuliuoja prakaitavimą, mažina diskomfortą, sukelktą aukštos temperatūros. Be to, prieskoniai valo nosies gleivinę sloguojant ir gleives iš bronchų.

Padeda užmigti. Šildomosios prieskonių savybės leidžia atsipalaiduoti ir ramiai miegoti. Kadangi valgant aštriai skrandis nebūna perpildytas, žmogus gerai išsimiega ir ryte žvaliai keliasi pusryčiauti.

Kovoja su stresu. Aštrus maistas aktyvina malonumo hormonus – endorfiną ir serotoniną. O tai ramina, šalina streso pasekmes ir netgi mažina nestiprų skausmą.

Trūkumai

Nepaisant aštraus maisto naudos mūsų sveikatai, dauguma specialistų rekomenduoja aštrius prieskonius naudoti ypač atsargiai, o kartais ir iš viso jų atsisakyti. Kodėl?

Gastritas. Per daug aštraus maisto gali sąlygoti gastrito atsiradimą – skrandžio gleivinės uždegimą. Jis atsiranda dėl infekcijos, tačiau reguliarus skrandžio sienelių dirginimas aštriais produktais gali sumažinti apsauginį sluoksnį.

Rėmuo. Aštrūs patiekalai stimuliuoja skrandžio sulčių atsiradimą ir gali iššaukti rėmenį – skrandžio turinio išmetimą į stemplę.

Nemalonus kvapas iš burnos. Aštrūs prieskoniai, taip pat svogūnas ir česnakas, ilgam palieka negerą kvapą iš burnos.

Skonio receptorių pažeidimas. Reguliariai valgant aštrų maistą galima pažeisti skonio receptorius. Dažniausiai tai nulemia deginančių prieskonių vartojimas, tuomet bet kokių patiekalų ragavimas tampa beskoniu.

Žodžiu, siūlome mėgautis saikingai!

{recipe|135}
{recipe|1862}
{recipe|396}
{recipe|1958}
{recipe|219}
{recipe|2286}
{recipe|407}
{recipe|3010}
{recipe|2908}
{recipe|4046}
{recipe|3092}
{recipe|3682}
{recipe|4200}
{recipe|2467}
{recipe|1881}
{recipe|3059}
{recipe|2548}
{recipe|4152}
{recipe|4130}
{recipe|2564}
{recipe|4170}
{recipe|4171}
{recipe|4145}