Astos Muralytės diena prasideda taure pušų spyglių limonado: dalijasi receptu

Asta Muralytė pasidalijo pušų spyglių limonado receptu / Gretos Skaraitienės ir asmeninio albumo nuotr.
Autorius: Remigija Paulikaitė
Publikuota: 2021-03-21 11:29
„Maistas man visada buvo daugiau nei priemonė numalšinti alkį. Seniai domiuosi, kaip jis veikia žmogaus organizmą, nuotaiką. Žinau, kad mityboje reikia naudoti kuo daugiau gamtos gėrybių“, – sako grožio konkursų nugalėtoja, modelis, „Mados terapijos butiko“ įkūrėja Asta Muralytė.

Šiuos metus Asta pradėjo kasdienėmis sporto treniruotėmis. Žiemą, po stipraus snygio, sostinės Vingio parke bėgdama krosą, ji pastebėjo ant žemės gulinčių daug nulūžusių pušų šakų.

„Tai stebint intuityviai atėjo mintis, kad spygliai, žalia jų spalva turėtų būti kas nors labai gero organizmui“, – prisimena. Paieškojo informacijos internete ir liko sužavėta, kokie sveikatos lobiai slypi tose pusnyse gulinčiose pušų šakelėse.

Pušų spyglių limonadas / Astos Muralytės nuotr.
Pušų spyglių limonadas / Astos Muralytės nuotr.

„Pušų spygliai – tai chlorofilas, karotinas, vitaminai C, K, P, E, PP, B1, B2, B3, B6, kobaltas, magnis, aliuminis, varis, fitohormonai, – vardija. – Spygliuose esančios medžiagos slopina bakterijų dauginimąsi, turi antialerginių savybių, nervus raminančių, nuskausminamųjų, antiseptinių, antivirusinių savybių. O pašalę spygliai gerųjų savybių ir vitamino C turi pustrečio karto daugiau.“

Tai sužinojusi, kitą dieną Asta po treniruotės gryname lauke namo grįžo su glėbiu pušų šakų. Iš pradžių jas nuplovusi tiesiog nuskynė spyglius ir juos sutrynė kokteilių plaktuvu. Prisipažįsta, kad gerti pušų sultis nebuvo labai skanu. Tuomet ir prasidėjo kūrybinis procesas. Dabar jos ruošiamo kokteilio neatsisako ir dukra.

Asta pasakoja pušų spyglius naudojanti ne tik kokteiliams. Taip pat pliko arbatai, jų nuoviro pasiruošia voniai. Pasakoja skaičiusi, kad eglių spygliai turi dar daugiau naudingųjų medžiagų, bet kol kas jų maistui neišbandė.

Na, o pušys Astą žavi seniai. Jai labai skanūs pavasarį jų išleidžiami pumpurai. Tuo laiku visad stengiasi paviešėti Palangoje, pasiskinti pumpurų ir jais gardinti maistą. Taip natūraliomis medžiagomis ji stiprina organizmo imunitetą.

Asta Muralytė su dukra / Gretos Skaraitienės nuotr.
Asta Muralytė su dukra / Gretos Skaraitienės nuotr.

Pušų spyglių kokteilius Asta kiekvieną rytą geria maždaug du mėnesius. Pasakoja, jaučianti, kad jie suteikia jėgų. „Tie spygliai – išties stebuklingi, – džiaugiasi sveiku atradimu. – Pasirodo, juos labai vertina japonai – Lietuvoje augančių pušų spygliai eksportuojami net į Tekančios Saulės šalį!“

„Kaip mados pasaulio atstovė pastebiu, kad kartais net gražiausia suknelė neuždegs moters akių, jei viduje nėra laimės pojūčio. Anksčiau domėjausi vadinamojo laimės hormono seratonino gaminimusi organizme. Sužinojau, kad aštuoniasdešimt penki procentai to hormono susikuria mūsų žarnyne, – pasakoja. – Todėl kai ką nors gaminu, noriu, kad tai būtų ir skanu, ir naudinga organizmui.“

Asta pasakoja, tik praėjusią vasarą sužinojusi, kad jos prosenelė buvo žiniuonė: pas ją traukdavo gydytis visa Žemaitija. Daili moteris svarsto, kad gal ta trauka gamtai, noras domėtis augalų nauda organizmui – jos genuose.   

Pušų spyglių limonadas. Receptas:

2 porcijoms reikės:

  • Saujos pušų spyglių
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 apelsino sulčių
  • vandens
  • po 1 lašą citrinų ir apelsinų eterinio aliejaus („Young Living“ arba kito, tinkamo naudoti maistui)
  • mažo griežinėlio imbiero
  • 1 šaukšto medaus
  • gazuoto mineralinio vandens

 

Pušų spyglių limonado ingredientai / Astos Muralytės nuotr.
Pušų spyglių limonado ingredientai / Astos Muralytės nuotr.

Pušų spyglius Asta iš pradžių nuplauna šiltu, paskui – šaltu vandeniu. Beria į kokteilių plaktuvą.

Ten pila citrinų ir apelsinų sultis, vandens, įlašina po lašelį citrinų ir apelsinų eterinio aliejaus.  

Įdeda imbiero, medaus. Gerai išplaka ir per sietelį nukošia. „Kad būtų dar panašesnis į limonadą, galima įpilti gazuoto mineralinio vandens“, – rekomenduoja.

Naujausi straipsniai