Artėjant Šv. Kalėdoms – Alfo Ivanausko šventinis keksas, kuris pavyks iš pirmo karto

Alfo Ivanausko keksas/Asmeninio archyvo nuotr. / Asmeninio archyvo nuotr.
Alfo Ivanausko keksas/Asmeninio archyvo nuotr. / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2018-12-01 15:09
AA

Artėjant šventėms, vis dairomės, ką čia gardaus padėjus ant vaišių stalo. Turime gerų naujienų – šis keksas ne tik itin kalėdiškas, bet ir... nereikalaujantis repeticijų, nes tiesiog pavyksta iš pirmo karto.

„Šis keksas ypač patiks tiems, kurie mėgsta cinamoną bei riešutus. Nesibaiminkite improvizuoti – naudokite juos skirtingų rūšių, dėkite įvairius prieskonius – kalėdinius ar skirtus meduoliams – nebūtinai vien cinamoną. Šis kepinys yra netipinis, nes jo traški apačia. Puikiai tinka šį keksą valgyti dar šiltą su ledais. Jei mėgstate džiovintus vaisius, naudokite juos arba dar papildomai cukruočius“, – sako virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas, sekmadienio rytais vedantis laidą „Kulinarinis detektyvas“.

Alfo Ivanausko keksas/Asmeninio archyvo nuotr. / Asmeninio archyvo nuotr.

Alfo Ivanausko kekso receptas

Jums reikės:

250 g miltų

150 g cukraus

2 šaukštelių kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

1 šaukšto vanilinio cukraus su natūralia vanile arba vanilės ankšties

100 g sviesto

220 ml pieno

2 kiaušinių

1 šaukšto sviesto (skardai patepti)

Pabarstams:

80 g graikinių riešutų

30 g rudojo cukraus

1 šaukšto cinamono

Sirupui:

1 apelsino

1 šaukšto medaus

1 šaukšto rudojo cukraus

Kaip gaminti:

1. Visus birius produktus sumaišykite, išskobkite vanilės ankštį ir sudėkite jos sėklytes.

2. Po to ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su pienu ir kiaušiniais.

3. Birias ir skystas dalis sumaišykite kartu.

4. Pabarstams susmulkinkite riešutus, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.

5. Formą išklokite kepimo popieriumi, patepkite šaukštu sviesto ir suberkite riešutų mišinį. Ant viršaus supilkite tešlą. Kepkite 50 min. iki 165 °C įkaitintoje orkaitėje.

6. Sirupui išspauskite apelsino sultis ir nutarkuokite jo žievelę. Sultyse ištirpdykite medų ir cukrų. Įberkite žievelės. Gautu sirupu gausiai sudrėkinkite keksą.

Daugiau šventinių kepinių receptų pamatysite jau sekmadienį, 9 val., laidoje „Kulinarinis detektyvas“.