Artėjant šaltajam sezonui: imunitetą stiprinančios prieskoninės žolelės

Prieskoninės žolelės / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2015-09-21 09:00
Kiekvienas, mėgstantis sukiotis virtuvėje žino, kad prieskoniai bet kokį patiekalą padaro skanesnį ir kvapnesnį. Tačiau tai dar ne viskas. Dėl naudingų kai kurių prieskonių savybių, jie turėtų būti vartojami saikingai, bet reguliariai.

Net žiupsnelis prieskonių padeda stiprinti imunitetą, mažina uždegiminius procesus, valo organizmą ar netgi padeda sulieknėti.

Štai imunitetą stiprinantys prieskoniai, kurie turėtų būti jūsų virtuvėje.

Raudonėliai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Be raudonėlių neįmanoma įsivaizduoti italų virtuvės. Be aromatinių savybių, šis prieskoninis augalas pasižymi ir gydomosiomis savybėmis:

  • ramina nervų sistemą;
  • turi didelį antibakterinį poveikį;
  • normalizuoja virškinimą;
  • turi diuretinį poveikį;
  • stiprina imunitetą;
  • lengvina atsikosėjimą.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • kiaušinienę;
  • daržovių sriubas;
  • picą;
  • salotas;
  • naminius padažus;
  • antruosius patiekalus.

Rozmarinai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Taip pat skaitykite: Įdomūs būdai paruošti prieskoninių žolelių atsargas

Senovėje šis augalas buvo laikomas gausos, klestėjimo ir ilgaamžiškumo simboliu. Net ir dabar kai kuriuose šalyse jauniesiems, linkėdami jiems laimės ir klestėjimo, dovanoja rozmarinų šakelę.

Naudingosios savybės:

  • mažina stresą ir nervinę įtampą;
  • gerina potenciją;
  • gydo peršalimo ligas;
  • turi priešuždegiminį, tonizuojantį, diuretinį poveikį;
  • skatina žaizdų gijimą ir mažina blogą nuotaiką.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • mėsos patiekalus;
  • žuvies patiekalus;
  • marinatus;
  • žolelių arbatas.

Čiobreliai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Labai naudingas augalas, kuris pasižymi antioksdacinėmis savybėmis, nenusileidžiančiomis vitaminui E.

Naudingosios savybės:

  • turi priešuždegiminį ir antimikrobinį poveikį;
  • stiprina imunitetą;
  • didina darbingumą;
  • gerina potenciją.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • salotas;
  • sriubas;
  • troškinius;
  • karštus patiekalus;
  • patiekalus iš kiaušinių;
  • naminius padažus ir užpilus.

Ciberžolė

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Taip pat skaitykite: Imbiero galia: padeda lieknėti ir stiprina sveikatą

Šio imbierinių šeimos augalo savybes sunku būtų ir išvardinti. Pagal naujausius tyrimus, ciberžolės prieskoniai padeda slopinti vėžinių ląstelių vystymąsi.

Kitos naudingosios savybės:

  • valo organizmą;
  • turi teigiamą poveikį virškinimui;
  • mažina uždegimą;
  • turi detoksikuojantį poveikį;
  • yra galingas antioksidantas;
  • gerina odos būklę;
  • padeda sulieknėti;
  • atstato apsauginę organizmo funkciją.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • sriubas;
  • mėsos troškinius;
  • plovą ir kitus patiekalus iš ryžių.

Šalavijai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Prieskonis, kuris padeda kovoti su peršalimo ligomis ir gerklės skausmu. Kitos naudingosios savybės:

  • valo žarnyną;
  • šalina toksinus ir šlakus;
  • padeda sulieknėti;
  • turi antioksidacinių savybių;
  • stiprina imunitetą;
  • padeda gydyti kosulį ir slogą.

Labiausiai tinka pagardinti:

  • keptas ir troškintas daržoves;
  • mėsos patiekalus;
  • žuvies patiekalus;
  • naminius padažus;
  • sriubas.

Taip pat skaitykite:  Burokėlių dieta: per savaitę galima netekti iki 7 kg svorio

Ji24.lt

Naujausi straipsniai