Argentinietiškas Kalėdų stalas: būtinas kepamos mėsos kvapas. 6 receptai

Kalėdinis argentinietiškų patiekalų stalas  / Martynos Jovaišaitės nuotr.
Kalėdinis argentinietiškų patiekalų stalas / Martynos Jovaišaitės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-12-23 10:00
AA

Projektą „Borjomi Kalėdų stalai“ vainikuoja pažintis su Kalėdine argentinietiška virtuve. Ją pristatę keliautojas Vytaras Radzevičius ir restorano „Panama Food Garden“ šefas Paulius Bartkevičius teigia, kad Argentina išsiskiria savo mėsos kultūra.

Ji šioje Pietų Amerikos šalyje itin vertinama, todėl ir ant „Borjomi Kalėdų stalo“ svarbiausią vietą užims patiekalai iš mėsos.

Kaip pastebi žymus keliautojas V. Radzevičius, Kalėdos Argentinoje pasižymi kiek kitokia nuotaika nei Lietuvoje. Kadangi ši šalis yra Pietų pusrutulyje, didžiosios šventės čia ateina ne žiemą, o vasarą. Kalėdas argentiniečių šeimos pasitinka sėdėdamos prie stalo lauke, ore tvyrant kepamos mėsos kvapui.

Keliautojas Vytaras Radzevičius ir restorano „Panama Food Garden“ šefas Paulius Bartkevičius / Martynos Jovaišaitės nuotr.

„Argentinietiškoje virtuvėje persipina skirtingų Pietų Europos šalių skoniai, kurie palaipsniui įgavo tam tikrą argentinietišką spalvingumą. Todėl ir šios šalies kalėdiniai patiekalai kažkuo primena kai kurias Europos virtuves, tik su išskirtiniu Lotynų Amerikos prieskoniu“, – sako jis.

„Panama Food Garden“ šefas P. Bartkevičius teigia, jog argentinietiškas Kalėdų stalas itin patiks prisiekusiems mėsos mėgėjams. Argentiniečiai jai kelia itin didelius reikalavimus, todėl šefas ragina patiekalams rinktis tik aukščiausios kokybės produktus.

„Argentiniečiai turi begalę būdų, kaip paruošti mėsą ir atskleisti jos tikrąjį skonį. Šiek tiek keista, nes mes, lietuviai, įpratę, kad prie mėsos turi būti bulvių ar kito garnyro, o argentiniečiams užtenka geros mėsos ir tradicinio chimichurri padažo“, – sako P. Bartkevičius.

„Panama Food Garden“ šefas pabrėžia, jog maisto gaminimas yra labai svarbi Argentinos kultūros dalis. Mėsos gaminiai paprastai ruošiami kelias valandas, todėl laukiant, kol maistas bus patiektas, laikas leidžiamas bendraujant.

„Susirinkti lauke prie kepsninės – tai tikrų tikriausias argentinietiškas ritualas. Šiltai bendraudami jie laukia kol vakarienė bus paruošta. Argentiniečių įsitikinę, jog reikia mėgautis ne tik pačiu maistu, bet ir jo gamyba“, – teigia P. Bartkevičius.

Jis ir V. Radzevičius rekomenduoja šventinius pietus pradėti nuo pyragėlių su aviena, kuriuos argentiniečiai vadina „Empanado“. Šis orkaitėje kepamas patiekalas šiek tiek primena lietuviams puikiai pažįstamus kibinus.

{recipe|5334}

„Kiekvienas Argentinos regionas turi savo unikalų „Empanado“ įdaro receptą. Jam naudojama mėsa, bulvės, pupelės. Šių pyragėlių visada gali įsigyti vietos užkandinėse ir greitai papietauti. Mes siūlome šalių jų patiekti ir užkandžių rinkinį „Picada“. Tai ant grilio kepamos pikantiškos paprikos bei kitos daržovės“, – pasakoja keliautojas.

{recipe|5336}

Per Kalėdas argentiniečiai mėgsta skanauti jautienos vyniotinį „Matambre“. Jis įdaromas morkomis, virtais kiaušiniais, juodaisiais pipirais, ir patiekiamas supjaustytas, su majonezu arba chimichurri padažu.

{recipe|5338}

Ypatingai svarbią vietą ant šventinio stalo užima ir keptas pieninis paršiukas „Lechon“. Tai bene pagrindinis Kalėdų patiekalas. Jis paplitęs ne tik pačioje Argentinoje, bet ir kitose Lotynų Amerikos šalyse. Prieš kepimą paršelis ilgai ir kruopščiai marinuojamas, o, kaip sako V. Radzevičius, tobulai paruoštas „Lechon“ – tai pasiekimas, kuriuo didžiuojasi kiekvienas virėjas, o kad neatsirastų sunkumo jausmas rekomenduoja „Borjomi“.

{recipe|5340}

„Dėl to, kad vyksta vasarą, Kalėdų šventės Argentinoje neatsiejamos nuo buvimo lauke. Argentiniečiai itin mėgsta ant žarijų arba ugnies kepamą mėsą. Itin populiarūs vadinamieji „Asado“ rinkiniai. Tai aukščiausios kokybės mėsos kepsneliai, valgomi su chimichurri padažu. Po šio aštraus patiekalo tikrai pravers „Borjomi. „Asado“ Argentinoje tokie mėgiami, kad „galėtų būti antrasis šalies vardas“, – juokauja žinomas keliautojas.

{recipe|5342}

Desertui per Kalėdas argantiniečiai dažniausiai patiekia pudingą „Dulce“. Tai tiesiog privalomas šventinio laikotarpio skanumynas, turintis itin gilią istoriją.

„Mes siūlome per šias Kalėdas skanauti „Dulce“ iš flano. Jis itin populiarus Lotynų Amerikoje. Tačiau jo kilmė atsekama netgi iki Senovės Romos“, – teigia V. Radzevičius.

{recipe|5344}

Kaip sako „Borjomi Kalėdų stalų“ organizatoriaus „IDS Borjomi Europe“ marketingo vadovė Tatjana Rudienė, pažintis su argentinietiška virtuve turėtų itin nudžiuginti mėsą mėgstančius lietuvius.

„Labai simboliška, kad argentiniečiai Kalėdas švenčia vasarą. Tikiu, kad įkvėpdami gardaus šių patiekalų aromato, lietuviai trumpam prisimins ir šiltąjį metų laiką bei pobūvius lauke. O mineralinis vanduo „Borjomi“ pasirūpins, kad net ir šiek tiek daugiau suvalgius pavyktų akimirksniu susigrąžinti gerą savijautą. Visi argentinietiški receptai bus publikuojami specialiai sukurtoje interneto svetainėje”, – sako T.Rudienė.

Visus šiais metais „Borjomi Kalėdų stalų“ projekte pristatytų patiekalų receptus rasite internetiniame puslapyje www.kaledos.borjomi.lt.

Argentinos kalėdinius patiekalus restorane „Panama Food Garden“ pristatė šefas Paulius Bartkevičius ir garsus keliautojas, žurnalistas Vytaras Radzevičius. Ne kartą po Argentiną keliavęs Vytaras pasidalino ne tik savo kelionių įspūdžiais, bet pasakojo apie argentiniečių kulinarines tradicijas.

Kaip sakė Kalėdų stalų projekto iniciatoriaus natūralaus mineralinio vandens „Borjomi“ rinkodaros vadovė Tatjana Rudienė, pristatant tradicinius skirtingų šalių kalėdinius patiekalus norima ne tik praplėsti lietuvių akiratį, bet ir pasiūlyti naujų idėjų jų šventiniam stalui.

Visų restorane „Panama Food Garden“ pristatytų patiekalų receptai jau ateinančią savaitę bus patalpinti ir internetiniame puslapyje www.kaledos.borjomi.lt.