Arbata – vienas madingiausių šių metų skonių

Žalioji arbata / Fotolia nuotr.
Žalioji arbata / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-01-23 15:00
AA

Šiemet arbata figūruoja populiariausių ateinančių metų skonių penketuke. Ji nurodoma kaip ingredientas, reikalaujantis minimalių išlaidų, tačiau papildantis patiekalus netikėtais skonio atspalviais. Karštą gėrimą mokame ir mėgstame ruošti, o kur ir kaip dar galime panaudoti arbatą?

Iš arbatos puodelio – į sriubos puodą

Vienu metu arbata jau buvo labai madinga dėl savo gėrimo ceremonijos, tačiau jos populiarumo banga nuslūgo, kai visuomenė pamišo dėl kavos. Panašu, kad atkeliauja nauja! 2014-aisiais arbata iš puodelių netgi peršoks į lėkštes, t. y. arbatos lapelių nuo šiol rasite marinatuose, sriubose ir desertuose. Arbatą naudosime ir kaip skystį produktams virti, o jos lapelius maišysime su kitais prieskoniais, norėdami maistui suteikti neįprastą ir sunkiai nusakomą skonį.

Net garsusis kavinių tinklas Starbucks jau atidarinėja arbatines ir planuoja stipriai išplėsti jų tinklą Šiaurės Amerikoje. Taip tikimasi amerikiečius artimiau supažindinti su arbatos kultūra ir naujomis nežinomomis jos rūšimis.

Gaminame su arbata

Arbata tampa madingu dalyku, ypač žaliosios arbatos milteliai (angl. matcha), kurių dažniausiai randama leduose ir kitokiuose desertuose. O dabar ir kavinių tinklų kavose su pienu (anglų k. latte) ir tirštuose kokteiliuose (anglų k. smoothies). Jau nuo senų laikų žinoma, kad žalioji arbata turi gydomųjų savybių. Jos naudojimas maiste ne tik pridės papildomų skonių, bet ir pagerins virškinimą. Rinkoje yra tokia daugybė arbatos rūšių, jog tikrai rasite patinkantį kvapą, kuris jūsų patiekalui suteiks fantastišką skonį.

Žaliosios arbatos milteliai (angl. matcha) / Shutterstock nuotr.

Gaminimo su arbata idėjos:

  • Keiskite ja vandenį sriubose ir troškiniuose. Arbatoje galite virti netgi kiaušinius arba vaisius desertui. Naudokite arbatą, tarkime, jazminų, rizotui ruošti. Virimui ant garų irgi gali būti naudojamas ne vanduo, o arbata.
  • Piene ar kituose skysčiuose pamirkę arbatą, išgausite specifinį skonį. Toks pienas tiks karštam šokoladui, ledams ir netgi pikantiškiems padažams.
  • Galite ištirpinti kai kuriuos kietus produktus (pvz., sviestą arba šokoladą) ir, papildę norimos arbatos skoniu, vėl sustingdyti.
  • Itin lengvai paruošiamą desertą gausite žaliosios arbatos miltelius (anglų k. matcha) sumaišę su virintu vandeniu, o vėliau kruopščiai įmaišę tyrelę į minkštus ledus. Nepadauginkite miltelių, nes gali būti kartoka.
  • Arbata gali būti naudojama sojų varškei ar mėsai marinuoti, paprasčiausiai užmerkiant jas skystyje. Mirkymas arbatoje pašalintų nemalonų jūrų gėrybių kvapą.
  • Arbatos milteliai gali būti maišomi su prieskoniais, taip pat naudojami įtrinant, marinuojant.
  • Šie milteliai gali būti beriami kaip prieskoniai į daugybę jūsų ruošiamų patiekalų: nuo verdamų ryžių ir makaronų iki gerokai sudėtingesnių šedevrų. Juos netgi galite berti į kepinių miltus arba pagardinti salotų užpilus žaliosios arbatos milteliais.
  • Arbatos lapeliais galite prikimšti kepamą žuvį.

Na, o restoranuose, žinoma, naudojamos ir įdomesnės technikos, pavyzdžiui, karamelizuoti arbatos lapeliai arba verdamas arbatos koncentratas, kuris vėliau dedamas į patiekalus, arbatos lapeliai naudojami mėsos rūkymo procese.

Arbatos someljė?

Ateinančiais metais tiek šalta, tiek karšta arbata nebus mažiau populiari už alkoholinius gėrimus. Tad nieko keista, kad domins galimybės pažinti įdomesnes arbatos rūšis, teisinga paruošimo technika ir net jos derinimas su maistu. Čia taip pat yra ką atrasti ir išmokti. Turtingo skonio juodoji arbata (pvz., Ceilono) labiau tiks tiek ruošiant, tiek valgant jautieną ir kiaulieną. O umami skonio žalioji arbata (pvz., Sencha) labiau derės prie vištienos ar jūrų gėrybių. Arbata su bergamotėmis – puikus derinys desertams.

Arbata dominuos ir kokteiliuose, bet ne tik tiesiog sumaišant arbatą ir alkoholinį gėrimą. Kokteilių ruošimo specialistai randa vis naujų būdų, pavyzdžiui, užpila arbatžoles alkoholiu. Taip kokteilis bereikalingai neskiedžiamas vandeniu, o skonis gaunamas kiek kitoks nei maišant įprastai. Jei užpilsite arbatos pakelius, tuomet trijų jų pakaks maždaug 750 ml alkoholio. Palaikykite ne ilgiau kaip 45 minutes, nes kuo ilgiau skystis bus ant arbatžolių, tuo kartesnis taps. Jei norite lengvo poskonio, palaikykite trumpai.

Alkoholiniai kokteiliai su arbata ruošiami ir įprastu būdu – maišant. Pirmiausia tai visiems puikiai žinomi kokteiliai Hot Todies, ruošiami su karšta arbata, viskiu, medumi ir citrina. Atvėsintą Earl Grey arbatą galite maišyti su džinu, trupučiu cukraus ir šlakeliu citrinų sulčių. Arbata gali būti naudojama gerai žinomiems kokteiliams patobulinti, tarkime, galima paruošti šaltosios Long Ailendo arbatos kokteilį su juodąja arbata (nors tikrojoje kokteilio sudėtyje jos nėra nė kvapo) arba mochitą su žaliąja arbata.

Svarbu rinktis pačios geriausios kokybės arbatą. Atminkite, degtinė ar džinas taip neužgožia jos skonio, kaip, tarkime, tekila. Galima įžvelgti ir žemiškesnę tokių kokteilių prasmę. Užhipnotizavus įdomiais skoniais ir naujovėmis, lengviau parduoti žemesnės klasės alkoholį, pavyzdžiui, nebrangų romą, kuris puikiai tinka su persikų skonio arbata. Dviejų arbatos rūšių maišymas skonį gali ne tik papildyti, bet ir užgožti. Tiesa, nenuvertinkite arbatoje esančio kofeino kiekio, nes jo ten yra pakankamai. Taigi turėkite tai omenyje gerdami kokteilius vėlų vakarą.

Arbata – gyvenimo būdas

Arbatos mėgėjams arbata dažniausiai yra daugiau nei gėrimas, tai – gyvenimo būdas. Išmaniųjų technologijų ir skubėjimo laikais arbatos gėrimo ceremonija yra tai, kas gali trumpam sustabdyti. Arbatos puodelis su draugu gali priversti bent trumpam padėti mobiliuosius „žaisliukus“ ir atsigręžti į realų, one virtualų bendravimą. Angliška arbatėlė grįžta į madą, tad pasinaudokite puikia proga daugiau laiko praleisti su draugais ir artimaisiais!


Tekstas – Linos Tuskėnaitės