Apkepas visada pavyks!

Jūrų gėrybių apkepas / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-05-03 17:00
Ko gero, nėra geresnio ir ekonomiškesnio patiekalo nei įvairiausi apkepai. Galite sunaudoti vakar gamintą maistą, bet kada sumaišyti apkepą iš turimų produktų, nes tinka kone viskas.

Su krevetėmis ir saulėje džiovintais pomidorais

Jums reikės: pakuotės įdaryti tinkamų makaronų, 10 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, 300 g rikotos, 2 česnako skiltelių, pagal skonį druskos, pipirų, džiovintų bazilikų, norimo dydžio pakuotės šaldytų krevečių arba jūrų gėrybių mišinio, 200 ml grietinėlės, nedidelio indelio koncentruotos pomidorų pastos, 200 g mocarelos, didelės saujos tarkuoto parmezano.

  • Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite, atvėsinkite, į kiekvieną krėskite po truputį pomidorų pastos.
  • Saulėje džiovintus pomidorus nuvarvinkite, sukapokite, sumaišykite su rikota, traiškytais česnakais, druska, pipirais ir raudonėliais.
  • Gauta mase įdarykite makaronus ir išdėliokite juos riebalais pateptoje skardoje.
  • Mocarelą sutarkuokite smulkia trintuve, iki vientisumo išplakite trintuvu su grietinėle, pagal skonį berkite bazilikų, dar žiupsnelį druskos ir užpilkite plakinį ant makaronų.
  • Galiausiai išdėliokite atšildytas ir gerai nuvarvintas krevetes.
  • Kepkite apkepą iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  • Prieš baigdami kepti, suberkite parmezaną.

Klasikinis su pomidorais ir bazilikais

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 400 g nedidelių forminių makaronų, 5 pomidorų, 125 ml pieno, svogūno, 4 šaukštų tarkuoto parmezano, didelės raudonos paprikos, 2 šaukštų sviesto, šaukšto aliejaus, šaukšto miltų, 2 česnako skiltelių, pagal skonį druskos ir pipirų, kelių šviežių bazilikų lapelių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
  • Česnakus ir svogūnus smulkiai sukapokite.
  • Papriką perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes, apšlakstykite aliejumi, iškepkite orkaitėje, nulupkite ir sutrinkite.
  • Pomidorų galus įpjaukite, nuplikykite vaisius verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
  • Į keptuvę įdėkite šaukštą sviesto ir pakepinkite svogūnus ir česnakus. Kai šie apskrus, suberkite pomidorus ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol dalis skysčio išgaruos. Įmaišykite trintą papriką, druską ir pipirus.
  • Keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą, pakepinkite miltus, įmaišykite pieną ir druską.
  • Makaronus išvirkite keliomis minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, sumaišykite su paruoštu baltuoju padažu.
  • Paruoštą masę krėskite į riebalais pateptą kepimo formą, ant viršaus paskirstykite pomidorų masę ir apibarstykite parmezanu.
  • Kepkite 15–20 min.
  • Tiekite su bazilikų lapeliais.

Su mėsos ir daržovių padažu

Jums reikės: 400 g nedidelių forminių makaronų, 400 g mėgstamo faršo, vidutinio dydžio cukinijos, 250 g tarkuoto sūrio, 400 g (skardinės) konservuotų pomidorų savo sultyse, 240 g pievagrybių, didelio svogūno, 4 šaukštų sviesto, po šaukštelį džiovintų bazilikų ir raudonėlių, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros.
  • Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės arba keliomis minutėmis trumpiau.
  • Cukiniją sutarkuokite stambia trintuve arba supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
  • Svogūną nulupkite, sukapokite.
  • Pievagrybius nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
  • Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite svogūną, suberkite šakute trintą faršą ir kepinkite, kol jis patamsės. Pagal skonį berkite druskos, pipirų.
  • Galiausiai suberkite cukinijas, grybus ir kepkite maždaug 10 min., kol daržovės suminkštės.
  • Viską apibarstykite raudonėliais ir bazilikais, paskaninkite pipirais, pasūdykite, suberkite virtus makaronus, sūrį (dalį sūrio atidėkite) ir dar kartą viską išmaišykite.
  • Didelę kepimo skardą patepkite riebalais, krėskite makaronų ir faršo masę, uždenkite folija ir kepkite maždaug 20 min., kol viršus gražiai parus.
  • Nuėmę foliją, suberkite likusį tarkuotą sūrį ir kepkite dar 5 min.
  • Palikite atvėsti 10–15 minučių, tik tada pjaustykite.

Vamzdeliai su daržovėmis

Neringos Kalasauskaitės nuotr.
Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: 400 g mėgstamų makaronų vamzdelių, didelio brokolio, 2 nemažų morkų, vidutinio dydžio cukinijos, 250 ml riebios grietinėlės, 250 g brandinto sūrio, 3 šaukštų sviesto, svogūno, pusės šaukštelio maltų muskatų, 4 šaukštų aliejaus, pagal skonį druskos ir pipirų, riebalų ir džiūvėsėlių (formai patepti ir pabarstyti).

  • Makaronus virkite 2 min. trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės.
  • Cukiniją sutarkuokite smulkia trintuve.
  • Brokolių žiedynėlius atskirkite nuo koto, išskirstykite kąsnio dydžio gabalėliais.
  • Svogūną sukapokite, morkas nulupkite, susmulkinkite.
  • Sūrį stambia trintuve sutarkuokite.
  • Į gerai įkaitintą aliejų suberkite svogūnus, kepinkite iki suminkštės. Tada berkite smulkintas morkas, kepinkite apie 10 min., kol ir jos suminkštės, viską pagal skonį pasūdykite, suberkite cukinijas, vos minutę pakaitinkite, išmaišykite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.
  • Brokolius trumpai, kad nepakeistų spalvos, pakaitinkite garų puode.
  • Į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą berkite dalį makaronų, sukrėskite pusę troškintų daržovių, berkite dalį sūrio.
  • Vėl berkite makaronų, krėskite daržovių, išdėliokite brokolius ir užbarstykite likusį sūrį.
  • Atskirame inde grietinėlę sumaišykite su druska, pipirais ir muskatais.
  • Paruoštu užpilu tolygiai apliekite apkepą, ant viršaus dėkite sviesto drožlių.
  • Uždenkite apkepą folija ir kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
{recipe|2078}{recipe|2122}{recipe|2123}{recipe|2124}{recipe|2174}{recipe|2529}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai