Ant grotelių keptos bulvės: nauji paruošimo būdai atskleis karališką skonį

Bulvės su druska / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2018-06-22 10:10
Vasarą ant grotelių lietuviai kepa tiek daržoves ir mėsą, tiek gurmaniškus maisto produktus, tačiau pats populiariausias pasirinkimas gana paprastas – bulvės. Pasirodo, kad jos puikiai tinka ne tik kaip garnyras ruošiant vakarienę namuose, bet ir kepant ant grotelių. Maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, norint bulves paruošti skaniai ir originaliai, tereikia į šalį nustumti bulvių prieskonių mišinį ir pasiruošti saviems eksperimentams.

Anot V. Juodkazienės, maisto kepimas ant grotelių turi daug privalumų – visų pirma, toks gaminimo būdas išsaugo maisto produktų naudingas ypatybes, antra, kepant ant grotelių nereikia naudoti prieskonių ir riebalų – visi produktai iškepa patys, neprarasdami savo skonio ir aromato.

„Galėčiau išskirti bent tris pagrindinius bulvių ruošimo kepsninėje būdus. Pirmasis – bulvių apvirimas dar prieš pradedant kepti ant grotelių, antrasis, visiems įprastas būdas – ant grotelių bulvės kepa nuo pradžios iki pabaigos. Pasirinkus trečiąjį būdą, prireiks aliuminio folijos, kuria apdengsite bulves. Šį variantą ypač mėgsta iškylautojai, daržoves kepantys žarijose. Gera naujiena jiems ir kitiems bulves ant grotelių mėgstantiems kepti gyventojams yra ta, kad šie metai buvo kaip niekad dėkingi, todėl mūsų šalies ūkininkų užaugintas bulvių derlius – ypač ankstyvas. Be to, bulvės šiais metais yra pigesnės nei praėjusiais metais“, – sako prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Prieš kepimą – apvirti

V. Juodkazienės teigimu, prieš kepimą apvirti bulves naudinga dėl kelių priežasčių – tai sutrumpina kepimo laiką, palengvina patį kepimo procesą bei suteikia prancūziškų bulvyčių skonį.

„Jeigu bulvės yra iš anksto supjaustytos ir apvirtos, ant grotelių jas reikės tik apskrudinti – tai užtruks vos keletą minučių. Tai reiškia, kad greta galėsite kepti ir pagrindinį patiekalą, pavyzdžiui, jautienos didkepsnį. Be to, taip paruoštos bulvės išlieka minkštos ir purios viduje, bet traškios išorėje – visai kaip prancūziškos bulvytės, kurias mėgsta ir vaikai, ir suaugę,“ – sako maisto ekspertė.

Pasirinkusiems šį gaminimo būdą, V. Juodkazienė, pataria bulves supjaustyti maždaug 1 cm griežinėliais ir jas apvirus apšlakstyti aliejumi ir žolelėmis – taip bulvės neišsausės bei geriau apskrus kepimo metu.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Kepsninėje – nuo pradžios iki pabaigos

Bene populiariausias bulvių ruošimo būdas – visiškas jų iškepimas ant grotelių. V. Juodkazienės teigimu, šis būdas labiausiai tinka, kai bulvės patiekiamos kaip užkandis arba kaip pagrindinis patiekalas.

„Vienoje kepsninėje kepti mėsą, paukštieną ar žuvį nėra labai patogu, nes skiriasi jų kepimo laikas ir temperatūra. Taigi, jeigu ant grotelių dedate žalias bulves, turėkite omenyje, kad kepsninę reikės uždengti, o kepimo procesas truks ilgiau. Pasirinkus šį kepimo būdą, bulves patariu supjaustyti plonomis skiltelėmis – tuomet jos iškeps greičiau ir prieš kepimą bulves apšlakstyti alyvuogių aliejumi bei apibarstyti prieskoniais“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė.

Kepimas aliuminio folijoje

Dar vienas būdas skaniai iškepti bulves ant laužo ar kepsninėje – įvynioti jas į aliuminio foliją. Taip gaminamos bulvės, anot V. Juodkazienės, išlaiko minkštą, tačiau pakankamai tvirtą tekstūrą bei puikiai sugeria prieskonių ar kitų priedų aromatą.

„Šis būdas nereikalauja itin didelės priežiūros, todėl kol bulvės susuktos į foliją kepa, galite bendrauti su draugais, užkandžiauti ar ruošti pagrindinį patiekalą. Tiesa, tokiu būdu gaminamos bulvės kepa ilgiau – nuo 20 minučių iki valandos, priklausomai nuo to, supjaustėte jas, ar ne,“ – atskleidžia V. Juodkazienė.

Pasirinkusiems šį gaminimo būdą, maisto ekspertė pataria nelupti bulvių odelės, nes ji apsaugo bulves nuo kaitros ir suteikia išskirtinį aromatą bei skonį. Nusprendusiems bulves kepti folijoje, V. Juodkazienė pataria jas supjaustyti ir folijoje paskirstykite tolygiai, kad visos bulvės iškeptų vienu metu.

„Eksperimentuokite su prieskoniais ir rinkitės ne tik klasikinius gardinimo elementus – druską ar pipirus, bet ir česnaką, svogūną ar papriką. Sandariai folijoje kepamos bulvės su papildomais ingredientais atskleis nuostabų skonių derinį“, – sako V. Juodkazienė ir pateikia keletą receptų, kuriuos galėsite išbandyti pritaikydami bet kurį aprašytą kepimo būdą.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Naminės bulvės su česnaku

Jums reikės:

1 kg bulvių

100 g tirpinto sviesto

1 v. š. druskos

1 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų

1 a. š. česnako miltelių

Gaminimas:

Įkaitinkite kepsninę. Bulves supjaustykite maždaug 1,5 cm griežinėliais bei trumpai apvirkite, geriausia – nuo 3 iki 6 minučių. Tuomet nukoškite vandenį, suberkite bulves į atskirą indą ir palikite atvėsti. Vėliau bulves apšlakstykite sviestu bei prieskoniais ir dėkite ant grotelių. Kepkite apie penkias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus ir įgaus auksinę spalvą. Skanaus!

Saldžiosios bulvės su medumi

Jums reikės:

5 didelių saldžiųjų bulvių

150 g tirpinto sviesto

90 g skysto medaus

4 a. š. kario prieskonių

Gaminimas:

Įkaitinkite kepsninę. Bulves nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Sviestą, medų ir kario prieskonius išmaišykite atskirame inde. Vieną bulvių pusę ištepkite medaus, sviesto ir kario mišiniu. Bulves dėkite ant grotelių taip, kad ištepta pusė būtų apačioje bei kitą bulvių pusę pagardinkite norimais prieskoniais. Uždenkite kepsninę ir palikite kepti, retkarčiais apversdami, kad bulvės nesudegtų. Kepkite apie 20 minučių, bet nepamirškite paragauti – tai geriausias būdas patikrinti, ar bulvės iškepusios. Skanaus!

Trijų sūrių bulvės keptos folijoje

Jums reikės:

3 didelių, nuluptų ir kubeliais supjaustytų, bulvių

1 nedidelio svogūno

3 v. š. tarkuoto parmezano sūrio

1 v. š. smulkintų svogūno laiškų

1 a. š. druskos

1 a. š. juodųjų pipirų

2 v. š. tirpinto sviesto

125 g keptos šoninės

125 g tarkuoto mocarela sūrio

125 g tarkuoto čederio sūrio

Gaminimas:

Įkaitinkite kepsninę. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių kubelius, smulkintą svogūną, parmezano sūrį, svogūnų laiškus, druską ir pipirus. Visą mišinį perdėkite ant plataus folijos lakšto ir apšlakstykite sviestu. Bulves visiškai uždenkite folija ir patikrinkite ar sandariai užlenkėte kraštus. Taip paruoštas bulves perkelkite ant grotelių ir kepkite apie 20 minučių iš abiejų pusių, kol bulvės suminkštės. Vėliau atsargiai atidenkite foliją ir apibarstykite karštas bulves šonine bei sūriais. Uždenkite ir dar kartą perkelkite į kepsninę, kepkite apie 3–5 min, kol ištirps sūriai. Tuomet bulves atidenkite, leiskite išeiti garams ir ragaukite. Skanaus!

Žmonės.lt

Naujausi straipsniai