Angliavandeniai, kurie padeda mesti svorį

Bolivinės balandos / Fotolia nuotr.
Bolivinės balandos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-03-29 10:00
AA

Angliavandeniai, daugeliui atrodo, labiausiai skatina svorio augimą. Tačiau be gerųjų angliavandenių niekaip neišgyventume, todėl rinkimės kokybiškus ir naudingus sveikatai pilno grūdo produktus.

Kokios kruopos, kupinos gerųjų angliavandenių, labiausiai pasotina ir padeda mesti svorį?

Rudieji ryžiai

Rinkitės tokius ryžius, kurie yra kokybiški, o jų paruošimas užtrunka ilgiau nei įprastų baltųjų, t. y., rudieji verda apie 50–60 minučių. Labai svarbu kruopų nepervirti, kad jos būtų kramtomos konsistencijos. Ruduosiuose ryžiuose gausu mineralų ir vitaminų, kurie itin naudingi mūsų sveikatai.

Viename puodelyje virtų ryžių (apie 195 g) yra 218 kcal, 5 g baltymų, 2 g riebalų, 46 g angliavandenių, mangano, magnio, vitamino B6.

Bolivinės balandos

Jose dukart daugiau baltymų nei ruduosiuose ryžiuose, taip pat bolivinės balandos yra labai gardžios, lengvai paruošiamos, tinka sportuojantiems, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Viename puodelyje virtų bolivinių balandų (apie 185 g) yra 222 kcal, 8 g baltymų, 4 riebalų, 39 g angliavandenių, mangano, magnio.

{recipe|4732}

Avižos

Tai puikus pasirinkimas – ne veltui avižos vadinamos tikromis grožio puoselėtojoms. Šios kruopos mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, mažina aukštą kraujo spaudimą, saugo nuo antrojo tipo diabeto, padeda auginti raumenis. Itin skani tokia košė su žiupsneliu cinamono.

Viename puodelyje virtų avižinių kruopų (apie 234 g) yra 166 kcal, 6 g baltymų, 4 g riebalų, 32 g angliavandenių, mangano, seleno.

{recipe|136}

Perlinės kruopos

Jos tinka ne tik sriuboms. Švedų mokslininkai tikina, kad jeigu perlines kruopas valgysime pusryčiams, tuomet jos padės sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mes jausimės kur kas geriau, t. y., mūsų nekamuos cukraus šuoliai, dėl kurių jaučiame energijos stygių ir alkį.

Viename puodelyje virtų perlinių kruopų (157 g) yra 193 kcal, 4 g baltymų, 1 g riebalų, 44 g angliavandenių, mangano, seleno, niacino.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mokslininkai įspėja: populiarioji dieta gali sukelti atvirkštinį efektą – skatinti svorio augimą

{recipe|3290}

Kamut grūdai

Šiose kruopose, kurios puikus rudųjų ryžių pakaitalas, gausu mums naudingų mineralų. Pavyzdžiui, itin daug širdžiai naudingų riebalų rūgščių palyginti su kitomis kruopomis bei baltymų.

Viename puodelyje virtų kamut grūdų (172 g) yra 251 kcal, 11 g baltymų, 2 g riebalų, 52 g angliavandenių, niacino.

Abisininė posmilgė

Šios kruopos vadinamos naujuoju supermaistu, be to, jos puikiai tinka sergantiems celiakija, kadangi jose nėra glitimo.

Viename puodelyje virtų abisininių posmilgių (252 g) yra 255 kcal, 10 g baltymų, 50 g angliavandenių.

Grikiai

Apie grikius kalbama tik gerai – daug geležies, lengvai virškinami, puikiai tiks ir pusryčiams, ir pietums.

100 g sausų grikių rasite 350 kcal, 12 g baltymų, 3 g riebalų, 70 g angliavandenių, mangano, magnio, geležies.

TAIP PAT SKAITYKITE: Grikių dieta: svoris krinta greitai ir lengvai

{recipe|2144}

Sorų kruopos

Jose taip pat nėra glitimo, gausu B grupės vitaminų, kalcio, naudingo dantims ir kaulams, geležies.

100 g virtų sorų kruopų rasite 370 kcal, 10 g baltymų, 3 g riebalų, 70 g angliavandenių, vario, mangano.

{recipe|365}