Alyvuogių aliejus: kiek ir kada jo vartoti?

Viduržemio dietos pagrindas – alyvuogių aliejus / „Shutterstock“ nuotr.
Viduržemio dietos pagrindas – alyvuogių aliejus / „Shutterstock“ nuotr.
Šaltinis: vlmedicina.lt
2015-09-08 09:00
AA

Vienu metu Viduržemio jūros dieta buvo dietų populiarumo viršūnėje. Tiesą sakant, populiarumo ji nepraranda ir dabar. Aktoriai, dainininkai, politikai ir kiti veikėjai noriai laikosi šio įvairiapusio ir sveiko mitybos režimo. Ypač įvairių šalių moterys.

Jos pavydžiai nužiūri itales ir ieško jų grožio paslapčių. Gal tai šviežių daržovių įvairovė? Vaisių asortimentas? Jūrų gėrybės? Ko gero, ir viena, ir antra, ir trečia. Tačiau į Viduržemio jūros mitybą įeina ir dar vienas „slaptas“ ingredientas – alyvuogių aliejus.

Daugiau skaitykite: Viduržemio jūros dieta

Patys italai atliko tyrimą, kurio metu nustatė štai ką – šaltai spaustas alyvuogių aliejus gali būti sveikatai naudingesnis nei kiti aliejai. Tyrimas atliktas Sapienza universitete Romoje. Jo metu pastebėta, kad šaltai spaustas alyvuogių aliejus mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Ypač jei šio aliejaus šlakelis bus vartojamas po maisto.

Tai netgi gali būti pagrindinė priežastis, kodėl Viduržemio jūros dieta ne tik pagražina figūrą, bet ir sumažina kardiovaskulinių ligų riziką. Juk padidėjęs cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje sukelia nemažai širdies ir kraujagyslių sistemos problemų.

Tyrimas buvo atliekamas pasitelkiant tą pačią Viduržemio jūros dietą. Tačiau labiau akcentuojamas buvo alyvuogių aliejus. Saikingai pridedama jo buvo visur, kur tik galima: į daržoves, mėsą, grūdus, žuvį, net vaisius.

Tiksliau, ne pridedama, o po kiekvieno didesnio valgymo dalyviai 10 ml aliejaus tiesiog suvartodavo.

Dalis tyrimo dalyvių gaudavo Viduržemio jūros dietos produktus kartu su alyvuogių, dalis – su kukurūzų aliejumi.

Na ir ką, pora arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus po valgymo padėjo sumažinti įprastinį tyrimo dalyvių cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje. To nepadarė kukurūzų aliejus.

Taip pat skaitykite: Alyvuogių aliejus: 5 klaidos, kurios pablogina jo kokybę

Kol kas tik neaišku, ar alyvuogių aliejus sumažino mažo tankio lipoproteinų koncentraciją. Mat tai yra „blogasis“ cholesterolis, pridarantis daugiausia žalos. Kad ir kaip būtų, bendra cholesterolio koncentracija sumažėjo.

Tačiau mitybos specialistai skatina į tyrimą pažvelgti protingai. Nebūtina pilti alyvuogių aliejaus ant kiekvieno maisto produkto, kurį valgote. Galbūt labiau verta atkreipti dėmesį į tai, kokius riebalus vartojate apskritai, ir juos pakeisti naudingesniais. Pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi.