Alfas Ivanauskas pristatė sveikus ir nesudėtingus pusryčius, tarp jų – ir ledus

Alfas Ivanauskas pristatė sveikus pusryčius / Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2018-04-25 13:11
Siekdami prisidėti prie organizmo stiprinimo atšilus orams, virtuvės šefas Alfas Ivanauskas, kartu su naujosios kartos maisto papildais „SmartHit IV“, remdamasis specialistų rekomendacijomis, sukūrė 5 sveikus, maistingus ir greitai paruošiamus pavyzdinių pusryčių receptus, kurie bus pagalbininkai skubantiems ir pritrūkstantiems idėjų, kaip sveikai maitintis.

„Panama Food Garden“ oranžerijoje trečiadienį vyko pavyzdinių pusryčių pristatymas. Čia susirinko sveika mityba besirūpinantys žinomi žmonės: Viktorija Šaulytė, Dileta Meškaitė, Simona Burbaitė, Žygimantas Stakėnas, Kristina Pišniukaitė bei Anžela Adamovič su vyru Žygimantu.

„Ne visi galime skirti daug laiko kas rytą gamintis maistingus ir gardžius pusryčius. Dažnas net nespėja ryte pavalgyti. Man pačiam pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas, nesvarbu, laukia lengva ar sunki diena. Todėl nusprendėme palengvinti skubantiems žmonėms gyvenimą ir sukūrėme 5 greitus receptus“, – pristatymo metu kalbėjo A. Ivanauskas, pats kiekvieną dieną pusryčiams skiriantis 30 minučių.

Alfas visus prajuokino, parodydamas, kaip atrodo šviežia ciberžolė, kuri primena sudžiūvusią morką. Šviežiai malta ja siūlo gardinti pusryčių patiekalus.

Kulinaras atskleidė, kad neseniai Londonas į savo meniu pradėjo įtraukinėti grikius, ko anksčiau nebūdavo. Tai sveikas, maistingas produktas. Netgi galima juos valgyti su bananais ar mangu.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.

Šeimos gydytoja Aušra Tomkutė pasakojo apie pusryčių produktų maistines savybes.

„Valgant subalansuotą maistą organizmas pasisavina įvairių vitaminų ir mikroelementų. Nepaisant to, dažniausiai jų kiekis yra nepakankamas – norint pasiekti vitaminų dienos normą, per dieną žmogui reikėtų suvalgyti iki pusės kilogramo vaisių ir daržovių. Pastebima, jog po žiemos jų biologinė vertė pastebimai sumažėja, tad svarbu organizmą stiprinti papildomomis priemonėmis.“

Kaip sakė A. Tomkutė, tam, kad būtų užtikrintas pakankamas vitaminų kiekis organizme, žmogui reikėtų suvalgyti milžinišką kiekį daržovių. Tai pasiekti galima pasitelkiant technologijas, padedančias organizmui pasisavinti jam reikalingas maistines medžiagas. Taikant patentuotą efektyvaus pasisavinimo technologiją (EPT) vitaminai, mineralai ar augaliniai ekstraktai suskaidomi į mažas daleles ir įkapsuliuojami į mikrokapsules. Jos padeda įsisavinti maistines medžiagas ląsteliniame lygmenyje. Pritaikę naująją technologiją specialistai sukūrė „SmartHit IV“ maisto papildų liniją, užtikrinančią iki 6 kartų efektyvesnį vitaminų, mineralų ar augalinių ekstraktų įsisavinimą organizme.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.

Gydytoja patarė pirmiausia išsitirti kraują ir sužinoti, kokių elementų konkrečiam organizmui trūksta, o tuomet nuspręsti, kokių maisto papildų ir kuriam laikui reikėtų vartoti.

Grikių, porų ir brokolių rizotas su sūdyta lašiša

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.

Reikės:

  • 100 g poro;
  • 100 g grikių;
  • 200 g daržovių sultinio;
  • 100 g brokolio;;
  • 50 g rikotos;
  • 20 g citrinos žievelės;
  • 100 g sūdytos lašišos;
  • 20 g česnako laiškų;
  • druskos, pipirų, šlakelio aliejaus.

Keptuvėje apkepkite kubeliais pjaustytą porą, sudėkite grikius, šiek tiek paskrudinkite ir supilkite daržovių sultinį. Sudėkite pjaustytą brokolį ir pagardinkite druska bei pipirais. Kai sultinys nugaruos ir ryžiai išvirs, sudėkite rikotą ir citrinos žievelę. Lėkštėje serviruokite su sūdyta lašiša ir puoškite česnako laiškais.

Kruopos yra vieni pagrindinių skaidulų šaltinių, o valgyti košę ryte tiesiog privalu. Skaidulos suteikia sotumo jausmą ir reguliuoją cukraus kiekį organizme. Vienas geriausių kruopų pasirinkimų – grikiai – juose randama daugiau geležies nei kitose kruopose, vitaminų B1, B2, baltymų – tai ypač aktualu vegetarams. Košė pagardinama lašiša, kurios maistinė vertė itin turtinga – joje randama baltymų, gerųjų riebalų ir omega-3 rūgščių. Brokoliai taip pat puikus skaidulų šaltinis, bet juose gausu vitaminų K ir C, kurie dalyvauja kraujodaros ir antioksidaciniuose procesuose.

Žalių žirnelių salotos su skrudinta jautiena

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.

Reikės:

  • 200 g žalių žirnelių;
  • 100 g mėlynojo svogūno (pamarinuoto);
  • 50 g acto;
  • 50 g cukraus;
  • 50 g vandens;
  • 100 g majonezo;
  • 1 g ciberžolės;
  • 10 g česnako;
  • 200 g jautienos;
  • 10 g žirnių daigų;
  • druskos, pipirų;
  • šlakelio aliejaus.

Žalius žirnelius nuplikykite verdančiu vandeniu. Mėlynąjį svogūną pamarinuokite su actu, cukrumi ir vandeniu. Majonezą sumaišykite su ciberžole ir traiškytu česnaku, pagardinkite druska ir pipirais. Jautieną apkepkite keptuvėje, pagardinkite druska ir pipirais. Lėkštėje dėkite žalius žirnelius ir marinuotą svogūną. Uždėkite ciberžolės majonezo. Ant viršaus uždėkite keptą jautieną ir žirnių daigus.

Šis patiekalas – gausus baltymų, kurie yra mūsų organizmo statybinė medžiaga. Be to, jautienoje galima rasti geležies, vitaminų A, C, K. Patiekalas pagardintas cirberžole, kuri padeda palaikyti mūsų organizmo imunitetą, išvengti širdies kraujagyslių ligų bei gerina kepenų veiklą. Ciberžolėje gausu mangano, kuris būtinas antioksidaciniuose procesuose.

Tuno „ceviche“ su avokadų salsa

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.

Reikės:

  • 100 g mėlynojo svogūno;
  • 100 g avokado;
  • 50 g mango;
  • 50 g pasifloros;
  • 20 g žaliosios citrinos sulčių;
  • 10 g imbiero;
  • 200 g šviežio tuno;
  • druskos, pipirų, cukraus;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus.

Svogūną, avokadą ir mangą supjaustykite mažais kubeliais, išimkite iš pasifloros sėklas ir sudėkite. Ant viršaus užpilkite citrinos sulčių ir užtarkuokite imbiero. Įdėkite cukraus, pipirų ir druskos pagal skonį. Šviežią tuną supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sumaišykite su avokadų ir pasiflorų salsa. Pagardinkite alyvuogių aliejumi.

Avokadai – nesočiųjų, taip vadinamų gerųjų, riebalų šaltinis. Į maisto racioną įtraukdami avokadus bei mangus, praturtinsite organizmą vitaminais A, E ir folatais. Tune esantys baltymai suteiks tvirtumo raumenims, o avokadai – sotumo jausmą. O mangai, kuriuose gausu angliavandenių, kūną praturtins energija.

Jogurto kokteilis su špinatais ir šviežiomis braškėmis

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.

Reikės:

  • 300 g jogurto;
  • 50 g špinatų;
  • 100 g braškių;
  • 50 g medaus;
  • 100 g bananų.

Į virtuvinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus ir sumalkite.

Šis kokteilis – kalcio ir vitamino K dozė visai dienai. Kalcis reikalingas mūsų skeleto formavimuisi, dantims, osteoporozės profilaktikai. Tiek bananuose, tiek špinatuose gausu vitamino K, kuris dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose. Braškės – ne tik cukraus, bet ir vitamino C šaltinis.

Mangų ir burokėlių ledai

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.

Reikės:

  • 100 g pieno;
  • 50 g rudojo cukraus;
  • 100 g burokėlių sulčių;
  • 300 g mangų tyrės;
  • 100 g aviečių tyrės;
  • 200 g grietinėlės.

Pieną pakaitinkite su ruduoju cukrumi. Burokėlių sultis, mangų ir aviečių tyres sumaišykite. Kai atvės, pieną sumaišykite su mangų ir burokėlių mase. Išplakite grietinėlę ir atsargiai sumaišykite su mangais ir burokėliais. Supilkite į indelį ir padėkite į šaldiklį.

Vartodami burokėlius, praturtinsite organizmą geležimi, kuri reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi. Tokiu būdu užkirsite kelią anemijai. Manguose rasite taip reikalingų vitaminų A, K ir C.

Žmonės.lt

Naujausi straipsniai