Aktorė Nijolė Narmontaitė Paukščių dienai siūlo išsikepti „Septynių grūdų pyragą“

Nijolė Narmontaitė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Nijolė Narmontaitė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2013-04-03 11:02
AA

Tenka pripažinti, kad ne visi yra gimę suktis virtuvėje ir kol vieniems gaminti yra palaima, kitiems – nesibaigianti kančia. Šarmingoji aktorė Nijolė Narmontaitė, tikina, kad dėl gaminimo ji yra pamišusi, o prijuostės ir keptuvės savo namuose ji nepatikėtų beveik niekam.

Antradienio vakarą vykęs naujos, pavasariškos ir paukščių įkvėptos papuošalų kūrėjos Jurgos Lago kolekcijos pristatymas pritraukė ir ne vieną žinomą moterį. Su didžiuliu savos gamybos pyragu rankose pasirodė ir aktorė N.Narmontaitė. Ji portalui Žmonės.lt pasakojo, kad grūdų pyragą  ji dizainerei atnešė ne šiaip sau.

„Anksčiau aš tą pyragą vadinau „Septynių grūdų“, bet laikui bėgant jų padaugėjo ir aš dedu apie 12-13 sėklų rūšių. O  jį atnešiau Jurgai, nes mes švenčiame Pasaulinę paukščių dieną ir grūdai, manau, į temą“, – sakė aktorė.

Pasirodo, pyrago receptą ponia Nijolė sužinojo maždaug prieš 28-erius metus, gimus sūnui Simonui.

„Šitą receptą man davė gydytoja, pas kurią aš gimdžiau sūnų. Mes likome geros draugės. Tiesa, ji man tąsyk pasiguodė, kad šio pyrago pirmasis sluoksnis lieka kietas ir miltuotas. Taigi aš jai pasakiau, kad receptą patobulinau“, – juokėsi N.Narmontaitė.

Ji pripažino, kad itin mėgsta gaminti. Pradedant pyragu ir baigiant šviežia žuvimi. „Aš esu pamišusi dėl gaminimo ir man tai tikrai labai patinka. Juk visuomet gali parduotuvėje nusipirkti paruoštos silkės Velykoms ar Kalėdoms, bet man patinka pačiai nusipirkti dar neišdorotą, su galvą ir ją paruošti. Kuomet žaismingai į tai pasižiūri, viskas labai lengvai pavyksta“, – sakė aktorė.

O dabar visų smagurių dėmesiui – Nijolės Narmontaitės Grūdų pyrago receptas!

Pyragui pagaminti reiks:

Nijolė Narmontaitė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Pagrindui:
Pakelis dribsnių
Miltų per pusę tiek, kiek dribsnių (netgi mažiau)
Porą šaukštų manų
0,5 stiklinės cukraus, pagardinto vaniliniu cukrumi

Sluoksniavimui:
5-6 obuoliai (tarkuoti), cinamono
Dar vienam sluoksniui  (tinka visokios uogienės – vyšnių be kauliukų, serbentų, braškių)
Sirupo pašlakstymui (tinka svarainiai ir kitoks)
200 g sviesto (tiesiai iš šaldytuvo)
Riešutų (pora saujų), moliūgų sėklų

Paruošimas:

Sumaišyti pagrindą: dribsnius, miltus, manus, cukrų.
I sluoksnis: dribsnių mišiniu iškloti skardą (per pirštą)
II sluoksnis: tarkuotų obuolių, truputį cukrum ir cinamonu pabarstyti
III sluoksnis: patarkuoti sviesto pusę pakelio
IV sluoksnis: dribsniai
V sluoksnis: uogienė (tinka mangai patarkuoti, džiovinti vaisiai), dar apšlakstyti sirupu, kad būtų drėgnesnis
VI sluoksnis: dribsniai
VII sluoksnis: sutarkuoti likusį sviestą

Kepti, kol gražiai paskrus (Nijolė kepa apie valandą, 180 laipsnių karštyje)
Po 45min. pabarstyti riešutais (geriausiai žemės), moliūgų sėklomis - ir jie per likusį kepimo laiką paskrunda.
Pjaustyti atšalusį (kitaip subyra).
Skanaus!

Vieversių įkvėpta Jurgos Lago papuošalų kolekcija sudomino ir garsias moteris (42 nuotr.)
+36