Agurkų auginimo paslaptys: ką verta žinoti?

Agurkai / Fotolia nuotr.
Agurkai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-05-23 07:15
AA

Agurkai ir pomidorai – tai bene lietuviškiausios daržovės, be kurių retas įsivaizduoja savo valgiaraštį. Na, o šiandien pakalbėsime apie tai, kaip sulaukti gausaus agurkėlių derliaus ir kaip juos prižiūrėti, kad šie vešėtų.

Nuo ko pradėti? 
 
Agurkai sėjami į atvirą gruntą arba sodinami jau paaugę gegužės ir birželio mėnesiais. Atkreipkite dėmesį – šios daržovės prastai „sutaria“ su bulvėmis, todėl nesodinkite jų šalia vienas kito. Kiekvienais metais patariama agurkus sodinti vis kitoje vietoje, geriausia, jeigu prieš tai lysvėje augo įvairių rūšių kopūstai, pomidorai, žirneliai, burokėliai. Agurkėliai labai sunkiai išgyvena persodinimą, todėl juos geriausia auginti ar pirkti atskiruose vazonuose, kad persodinti būtų lengviau ir paprasčiau. 
 
Kur auginti? 
 
Rinkitės šiltą, saulėtą vietą, apsaugotą nuo vėjų. Tam padės pasodinti aukšti augalai, tarkim, saulėgrąžos, tačiau žiūrėkite, kad jie nemestų šešėlio, tad neauginkite per daug arti pačių agurkų. Geriausia, kad lysvė būtų suformuota nuo šiaurės link pietų, tuomet agurkėliai gaus pakankamai šviesos ir šilumos. Beje, pati dirva turėtų būti itin kokybiška, kadangi šios daržovės ganėtinai reiklios. Pagrindiniai reikalavimai: derlinga, puri, nerūgšti (pH 6,0–7,0).
 
Agurkai taip pat nemėgsta, kai vanduo užsistovi, todėl jų „kojos“ mirksta. Šiuo atveju patariama dirvą perkasti bent kelis kartus dar prieš ruošiantis juos sodinti. Beje, sodindami palikite tarp agurkų bent 20 cm tarpus, kad augdami jie netrukdytų vienas kitam ir nekovotų dėl vietos po saule. 
 
Ar reikia tręšti? 
 
Rūpinkitės dirva, ir praėjus kelioms savaitėms po to, kai pasodinote agurkus, ją švelniai supurenkite. Tręšti patariama kelis kartus: pirmąjį tuomet, kai agurkai tik pradeda žydėti, antrąjį, kai pradeda megzti vaisius, o po to dar du kartus kas dvi savaites nuo paskutiniojo karto. 
 
Kaip laistyti?
 
Greičiausiai kiekvienam mūsų teko perkąsti dailiai atrodantį agurkėlį, nuo kurio kartumo norisi spjaudytis. Mūsų mamos visuomet sakydavo, kad jeigu nelaistysi agurkų, tuomet sulauksi kartaus derliaus. Ir tame, beje, slypi dalelė tiesos. Pasirodo, kad plieskianti saulė skatina agurkuose gamintis medžiagą kukurbitaciną, kuris ir yra kartumo kaltininkas. Vadinasi, kuo kaitresnė saulė, tuo didesnė tikimybė, kad dirvoje liks vis mažiau drėgmės, o agurkai praras savo skonį.
 
Išvada: sausu oru, kai šilta – liekite agurkus dažniau (įprastai kas 3–5 dienas) ir tam pasitelkite šiltą vandenį. Beje, kartūs agurkai nėra tokie jau blogi, kaip gali pasirodyti, - jų kartumas dingsta, kai jie apdorojami termiškai, tad rauginti ir marinuoti tokius galite be jokios rizikos. 
 
 
O jeigu įprastiniai agurkai jau atsibodo, kviečiame pasidomėti įdomiomis ir egzotiškomis veislėmis. Daugiau informacijos rasite straipsnyje „Daržo egzotika: neįprastos agurkų veislės“.