8 maisto produktai, kurių nerekomenduojama pakartotinai šildyti

Virtos bulvės su lupenomis / „Fotolia“ nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-11-30 21:00
Turbūt niekas nesiginčys, kad skaniausias ir sveikatai naudingiausias yra ką tik pagamintas maistas.

Deja, šiuolaikinis gyvenimo tempas neleidžia nuolat stovėti prie viryklės. Dažnas iš mūsų net nesusimąstydamas ištraukia maisto likučius iš šaldytuvo ir pašildo juos mikrobangų krosnelėje ar ant viryklės.

Tačiau kai kurių produktų šildymas gali sukelti rimtų virškinimo problemų ar netgi apsinuodijimą.

Štai maisto produktai, kurių nerekomenduojama šildyti:

1. Salierai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Salierai – puikus prieskonis, ypač tinkantis sriuboms, bet iki tol, kol įkišite sriubos lėkštę į mikrobangų krosnelę. Reikėtų žinoti, kad salieruose yra gana saugių sveikatai nitratų, tačiau pakartotinai šildant patiekalą, nitratai virsta toksiškais nitritais ir kancerogeniškais nitrozaminais.

Išeitis: pamėginkite pasigaminti kreminę salierų sriubą, kuri yra skani ir šalta.

2. Kiaušiniai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Mažai tikėtina, kad jums dažnai tenka šildyti kiaušinienę arba jau virtą kiaušinį. Tačiau jeigu kiltų tokia mintis, žinokite: šildomuose kiaušiniuose gaminasi toksinai.

Išeitis: jeigu liko virtų kiaušinių, pagaminkite mišrainę arba sumuštinį su kiaušiniu.

3. Špinatai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Špinatuose gausu sveikatai naudingų vitaminų ir mineralų. Tačiau, panašiai kaip su salierais, juose yra nitratų, kurie, šildant patiekalą su šiomis lapinėmis daržovėmis, pavirsta į kenksmingus nitritus ir kancerogeniškus nitrozaminus.

Išeitis: jeigu turite daug špinatų, panaudokite juos salotoms, sumuštiniams arba pasigaminkite trintą kokteilį.

4. Grybai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Grybuose gausu baltymų, vitaminų ir amino rūgščių. Tačiau šildomų grybų baltymai keičia savo struktūrą, dėl ko gali skaudėti ar pūsti pilvą.

Išeitis: jeigu liko nemažai grybų patiekalo ir jums gaila jį išmesti, būtinai įdėkite jį į šaldytuvą ir suvartokite kitą dieną. Tiesa, patiekalą reikėtų šildyti ne aukštesnėje negu 70 ºC temperatūroje.

5. Bulvės

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Pašildytos bulvės praranda ne tik savo skonines ir maistingąsias savybes. Šildomose bulvėse gaminasi bakterijos, kurios gali sukelti pykinimą, pilvo pūtimą ar vidurių užkietėjimą.

Išeitis: jeigu liko virtų bulvių, nelaikykite jų kambario temperatūroje (net ir apdengtų maistine folija), o iš karto (kai kiek atvės) dėkite į šaldytuvą. Bulvių košę, apkepą ar keptas bulves rekomenduojama suvalgyti iš karto, o virtų bulvių likučius verčiau panaudoti mišrainėms.

6. Vištiena

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Šildant patiekalus iš vištienos, keičiasi šios mėsos baltymų struktūra, o tai gali sukelti virškinimo problemų.

Išeitis: jeigu liko virtos vištienos filė, panaudokite ją salotoms, o iš likusių vištienos kotletų pamėginkite pagaminti mėsainius.

7. Burokėliai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Šildant patiekalą iš burokėlių, juose gaminasi kenksmingi nitratai.

Išeitis: jeigu rūsyje turite daug burokėlių, pamėginkite dažniau gaminti trintus burokėlių kokteilius – žali burokėliai taip pat labai naudingi sveikatai.

8. Ryžiai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Ryžiuose yra ne tik vitaminų, mikroelementų ir amino rūgščių, bet ir bakterijų sporų, kurios gali išgyventi netgi po terminio apdorojimo. Jeigu pagamintus ryžius paliksite kambario temperatūroje, šios bakterijos pradės daugintis, o tai gali sukelti rimtą apsinuodijimą. Ryžių šildymas šių bakterijų nesumažins, netgi atvirkščiai.

Išeitis: paruoštą ryžių patiekalą suvalgyti iškart arba laikyti šaldytuve ir suvartoti per parą laiko.

Ji24.lt

Naujausi straipsniai