8 dietos ir elgesio taisyklės, kurias reikėtų pamiršti sulaukus 40–ties

Laiminga moteris / Vida Press nuotr.
Laiminga moteris / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-05-09 21:00
AA

Sąžiningai sveriatės, atidirbate už kiekvieną nuklydimą, ir, po paraliais, net morkytes valgote taip, tarsi tai būtų bulvių traškučiai. Tačiau, kažkodėl svarstyklės staiga sustojo, arba blogiau – skaičiai kinta ne ta linkme. Kodėl?

Pasirodo, kad svorio reguliavimo ir dietų taisyklės, kurios tiko, kai jums buvo 20 ar 30 metų, gali veikti neigiamai, kai jums 40. Pabandykite pakeisti šiuos 8 pasenusius įsitikinimus į tuos, kurie padės jums dabar, siūlo prevention.com.

Pamirškite:

...kasdienį svėrimąsi

Nors tyrimai parodė, kad kasdienis svėrimasis kai kuriems žmonėms padeda kontroliuoti svorį, peržengus 40 metų slenkstį kasdienis svėrimasis gali erzinti.

„Tokiame amžiuje hormonų svyravimai veikia skysčių judėjimą, o tai kasdien gali paveikti jūsų svorį, – sako Amy Goodson, tiksliųjų mokslų magistrė, registruota dietologė, patvirtinta sporto dietologijos specialistė ir „Dallas Cowboys“ sporto dietologė. – Iš tiesų, reikia apie 3500 kcal deficito, kad atsikratytum beveik puskilogramio, o pernakt to padaryti neįmanoma.“

Sverkitės kartą per savaitę, geriausiai – tuo pačiu paros metu, tą pačią savaitės dieną; taip rezultatai bus tikslesni.

...atidirbinėjimą už suvalgytą sausainį papildomais kardio pratimais

Po 40–ties nebe taip paprasta ištrinti tą papildomą torto gabaliuką pusvalandžio treniruote ant eliptinio treniruoklio.

Praleisdamos valgį, sudarote visas sąlygas persivalgymui kito valgio metu.

„Mums reikia mažiau kalorijų, kadangi medžiagų apykaita su kiekvienu dešimtmečiu mažėja 2–3 proc., – teigia A. Goodson. – Amžiui bėgant, norėdamos numesti ar palaikyti svorį, turite daugiau dirbti, todėl nebėra taip paprasta atidirbti už tas papildomas kalorijas.“

Norėdamos sudeginti kalorijas, gautas iš vidutinio dydžio spurgos (250 kcal), turite eiti beveik valandą arba 30 minučių užsiimti aerobika. Geriau lepinkite save saikingai ir venkite kaloringų skanėstų.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 sveiki maisto produktai, kurie turi daugiau riebalų nei spurga

...maisto praleidimą, jei norite atsikratyti kelių kilogramų

Praleisti maistą nėra protinga, tačiau 30–ties lengviau išsisukdavote. Dabar nebėra taip paprasta.

„Praleisdamos valgį, sudarote visas sąlygas persivalgymui kito valgio metu. Valgydamos dažniau ir mažiau to išvengsite, – sako A. Gordon. – Po 40–ties taip pat didėja tikimybė, kad labai norėsite saldumynų, jei dienos metu pakankamai nepavalgysite.“

Daug geresnis požiūris: daugiau valgykite ryte ir dienos metu, kai daugiau judate, mankštinatės, o vakare ir naktį valgykite mažiau, kadangi deginate mažiau kalorijų.

...apsipirkimą slampinėjant palei parduotuvės pakraščius

Paprastai apsipirkimas „palei parduotuvės sienas“ yra nebloga taisyklė, nes ten dažniausiai randame vaisius, daržoves, liesą mėsą, pieno produktus, bei mažai apdorotus maisto produktus, teigia Elisa Zied, tiksliųjų mokslų magistrė, registruota dietologė, knygos „Younger Next Week: Your Ultimate Rx to Reverse the Clock, Boost Energy and Look and Feel Younger in 7 Days“ autorė.

„Tačiau kai kurie produktai, be galo svarbūs 40–metėms moterims, yra viduryje parduotuvės esančiose lentynose, – teigia ji. – Jose yra daug skaidulinių medžiagų turinčių pilno grūdo produktų, tokių kaip avižos, bolivinė balanda bei kuskusas. Tirpiųjų skaidulinių medžiagų vartojimas (daugumai moterų per dieną reikia suvartoti 25–30 g skaidulinių medžiagų) padeda sumažinti cholesterolį, kurio kiekis su amžiumi didėja, bei padeda greičiau pajusti sotumą.“

...požiūrį, kad kai trūksta laiko, tiks ir greitas maistas

Tai yra ta vieta, kai „gyvenimas šia akimirka“ jums pakenks. Nors daug lengviau yra užsisakyti ir pasiimti maistą per langelį, nei pasigaminti maistą pačiai, greitame maiste esančių kalorijų, riebalų ir natrio perteklius jus persekios, teigia E.Zied.

Dėl pokyčių hormonų veikloje po 40–ties ir svorio augimo pilvo srityje tendencijos bei maisto, turinčio daug natrio, valgymo – vandens susilaikymas tampa didele problema. „Tai nekokia mintis dar ir dėl to, kad natris ir per didelis vartojamų riebalų kiekis gali pakenkti širdžiai, prisidėti prie aukšto kraujospūdžio ir insulto rizikos, sumažinti kaulų mineralų tankį ir sukelti kaulų retėjimą“, – teigia E.Zied. Čiupkite pilno grūdo javainį ar kitą nešiojamą užkandį vietoje greito maisto.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pamirškite majonezo marinatą: 5 gudrybės, kurias privalote žinoti grilio sezonu

...taurę ar dvi vyno

Papildomos 100–200 kcal nuo kelių vyno taurių gali lengvai prisidėti prie svorio augimo – tai taikoma visiems. Tačiau bėgant laikui viskas tampa daug sudėtingiau: neskaitant kalorijų, su amžiumi mūsų kūnas sunkiau metabolizuoja alkoholį, dėl to jo poveikis daug nuodingesnis, teigia E.Zied. Rinkitės mažiau kaloringus gėrimus, tokius kaip gazuotą mineralinį vandenį su šlakeliu vaisių sulčių, ir neviršykite 7 tokių gėrimų per savaitę, sako dietologė.

...atidumą, kai valgote

Neriebus arba graikiškas jogurtas, sūrio lazdelės, džiovinti (nesaldinti) vaisiai bei pilno grūdo košės tinka tada, kai neturite daug laiko.

Nors valgyti atidžiai (susitelkti į valgymą ir nesiblaškyti) yra visai nebloga mintis, tai ne visada praktiška. „40 metų yra tas laikas, kai galite sau leisti šiek tiek atsipalaiduoti ir nespausti savęs visada elgtis teisingai“, – sako E.Zied. Kai neturite laiko prisėsti ir pavalgyti sveiko maisto, planavimas tampa esminiu dalyku, sako moteris. Turėkite negendančių užkandžių arba lengvai transportuojamų gendančių maisto produktų (laikykite juos ant ledukų), kai darote savo kasdienius darbus. Neriebus arba graikiškas jogurtas, sūrio lazdelės, džiovinti (nesaldinti) vaisiai bei pilno grūdo košės tinka tada, kai neturite daug laiko.

...balto maisto vengimą

Pilno grūdo produktai, ne taip kaip „baltas“ maistas, padarytas iš rafinuoto cukraus ir grūdų, užtikrina, kad gausite daugiausia maistinių medžiagų. Tačiau ne visas baltas maistas yra nesveikas, teigia E.Zied. Pavyzdžiui, spraginti kukurūzai. „Jie 100 proc. pilno grūdo ir turi sudėtinių (gerųjų) angliavandenių, skaidulinių medžiagų ir šiek tiek baltymų. Juose taip pat yra mangano ir 12 kitų maistinių medžiagų“, – sako dietologė.

Neverta pamiršti ir bulvių, kadangi jose mažai riebalų ir natrio, o yra sudėtinių angliavandenių ir skaidulinių medžiagų (odelėje). „Bulvės yra atspariojo krakmolo, į skaidulines medžiagas panašių sudėtinių angliavandenių šaltinis, padedantis reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, bei sukelia sotumo pojūti, kas labai svarbu reguliuojant svorį“, – teigia E.Zied. Žinoma, kontroliuokite porcijas valgydami kitą baltą maistą, tokį kaip ryžiai ir makaronai.