7 greipfruto dovanos sveikatai

Greipfrutai / Fotolia nuotr.
Greipfrutai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-10-23 09:00
AA

Greipfrutas kartais nepelnytai pamirštamas, kadangi daugumai skanesni atrodo saldesni citrusiniai vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai ar mandarinai. Tačiau kodėl verta kartkartėmis paskanauti ir greipfrutų? Ogi todėl, jog jie ne tik išskirtinio skonio, suteikia įvairiems patiekalams gurmaniško prieskonio, bet ir yra maistingi bei naudingi mūsų sveikatai. Pasitikrinkite, ar tikrai viską žinote apie šį vaisių.

Stiprina imuninę sistemą

Šalčiai kol kas nagų negalanda, tačiau peršalimo ligos šiuo metu vis tiek paūmėja. Kodėl vienus puola sloga, gerklės skausmas, kosulys, o kitų ne? Susimąstėte? Vadinasi, metas stiprinti imuninę sistemą, o tam kuo puikiausiai pasitarnaus greipfrutai, kuriuose gausu vitamino C, kovojančio ne tik su virusais ir bakterijomis, bet ir su laisvaisiais radikalais, ardančiais mūsų ląsteles. Pridėkime ir antioksidantus, kurie itin naudingi mūsų organizmui. Argi tai ne puiki priežastis skanauti greipfrutų?

Vitaminų gausa                   

Tyrimai atskleidžia, kad jeigu kasdien suvalgysite bent po pusę greipfruto, tuomet patenkinsite net 64 proc. dienos normos vitamino C, 28 proc. vitamino A, 2 proc. kalcio, 2 magnio, poreikių. Taip pat greipfrute aptiksime vitamino E, B grupės vitaminų, kalio, cinko, fosforo, mangano, folio rūgšties, vario.

Užkerta kelią inkstų akmenų susidarymui

Teigiama, kad už akmenis inkstuose atsakingas kalcis, o jų pašalinimas iš organizmo ganėtinai skausminga patirtis. Kai kurie tyrimai atskleidžia, kad sumažinti riziką gali padėti greipfrutai ir jų sultys. Žinoma, padauginti nevertėtų. Be to, būtina atsiminti, kad kai kurie vaistai negali būti vartojami su šiais vaisiais. 

Taip pat skaitykite: Kaip sveiki maisto produktai gali pakenkti? 

Degina riebalus

Greipfrutai dažnai pavadinami natūraliais riebalų degintojais. Kai kurie tyrimai tikina, jog tai ne hipotezė – esą pakanka ryte prieš pusryčius pasimėgauti greipfruto pusele ar greipfrutų sultimis tam, kad suvalgytume mažiau ir džiaugtumėmės dailesnėmis formomis.

Greitina medžiagų apykaitą

Pagelbėdamas virškinimo sistemai, greipfrutas suteikia galimybių sulieknėti. Žinoma, nepamirškime neprisikimšti per daug, sportuoti ar bent jau daugiau judėti. O įtraukę greipfrutus į savo racioną, tikrai nenusivilsite, kadangi jie skatina medžiagų apykaitą, todėl itin tinka dirbantiems sėslius darbus.

Valo kepenis

Greipfrutai iš organizmo pašalina nuodingus toksinus, valo kepenis, tad šie vaisiai mums padeda pasijusti geriau. Verta žinoti, kad kepenų detoksikacija apskritai pagerina bendrą savijautą, gali padėti sumažinti lėtinių ligų simptomus, depresiją, raumenų maudimą, galvos skausmus.

Taip pat skaitykite: Dažniausios priežastys, kodėl moterys atsisako sekso

Kovoja su bloguoju cholesteroliu

Dauguma tyrimų atskleidžia, kad greipfrutai puikiai susidoroja su bloguoju cholesteroliu, tik rinktis patariama šviesesnius, o ne raudonus vaisius. Tikinama, kad cholesterolio kiekis sumažėja 15–17 proc. Labai skanus būdas išmėginti, ar tai tiesa – gardžiuotis greipfrutais į sveikatą!