5 salotų ruošimo klaidos

Salotos / Fotolia nuotr.
Salotos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-02-18 09:00
AA

Salotos jau savaime asocijuojasi su sveiku ir lengvu maistu. Sveikos mitybos puoselėtojus šis patiekalas labiausiai žavi todėl, kad įtinka kiekvieno skoniui – juk ingredientus galime keisti savo nuožiūra.

Ir jeigu jums kyla klausimas, ar išvis įmanoma sugadinti salotas, atsakysime – tikrai taip. Štai dažniausiai pasitaikančios klaidos.

Tik nuplautus ingredientus išmaišote dubenyje

Ne veltui buvo išrastos salotų džiovyklės, padedančios pašalinti vandens perteklių. Kitu atveju salotos atrodys nepatraukliai, praras skonį, bus pavandenijusios, sutęžusios. Jeigu virtuvėje nerasite salotų džiovyklei vietos, tuomet pabandykite daržoves nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

 Svarbiausia – padažas

Ne visai taip. Patarsime – pirmiausia salotas pagardinkite mėgstamais prieskoniais, o tik tada apšlakstykite padažu. Tiesa, padažą geriau gaminti patiems, o ne naudoti pirktinį, kadangi pastarajame atrasite pernelyg daug netinkamų maisto priedų, cukraus, druskos. O juk salotos turėtų būti sveikos, ar ne?

Taip pat skaitykite: 6 priedai salotoms, kurie padės sulieknėti

Salotoms tiks bet koks padažas

Tikrai ne. Juk padažas turi ne užgožti, o pabrėžti produktų skonį. Todėl venkite pernelyg riebių padažų ir jų verčiau nepadauginkite. Kai salotos skęsta sunkiame ir tirštame majonezo padaže, kažin ar galime tai vadinti sveika mityba.

Kitas dalykas atkreipkite dėmesį į salotų ingredientus ir derinius, pavyzdžiui, tai, kas tinka „Cezario“ salotoms, nebūtinai tiks paprastoms daržovių salotoms, tarkime, su gražgarstėmis. Taigi, neįpraskite vienu padažu šlakstyti visų įmanomų salotų. Sakoma, kad geriausia sunkesnius ingredientus derinti su sunkesniais, o lengvesnius – su lengvesniais padažais.

Visus ingredientus išmaišote vienu kartu

Kai kuriuos produktus reikia į salotas įmaišyti tik pačioje gaminimo proceso pabaigoje ar tik prieš patiekiant ant stalo. Pavyzdžiui, pupelės, pomidorai, žirniai ar riešutai bei kiti sunkesni ingredientai atsiranda salotų dugne. Todėl juos stenkitės įmaišyti tik prieš valgant, tarkime, riešutais ar sėklomis galite apibarstatyti salotas ir daugiau nemaišyti. Tas pats galioja ir įvairiems traškiems ingredientams, tačiau čia iškyla kita bėda. Traškios salotos – daugiau kalorijų. Tikrai taip: įvairūs priedai, kaip duonos traškučiai, skrebučiai ir panašiai, prideda sotumo, tačiau ne sveikumo jūsų mitybai. Verčiau juos keisti riešutais ar sėklomis. 

Taip pat skaitykite: Kokie produktai sukelia galvos skausmą

Visada renkatės tuos pačius produktus

Pavyzdžiui, tą patį kopūstą, pomidorus ar alyvuoges. Visų pirma, salotų rūšių – gyva galybė, todėl maišykite, derinkite, ragaukite, atraskite ir išbandykite to, ko anksčiau neragavote. Kartais itin skirtingi ingredientai visiškai „nesuskamba“, tačiau eksperimentuojant galima atrasti netikėtų skonių derinių. Tuo labiau, būtinai atsižvelkite į sezoniškumą!

Pridedame įdomesnių salotų sąrašą: