5 šalių šaltosios sriubos

Šalta migdolų sriuba / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-05-05 17:00
Daugelis, vos pašvietus kaitriai saulutei, jau spėjome paskanauti tradicinių šaltibarščių. Dabar metas pabandyti kitokių šaltų sriubų.

Ispanija: šalta migdolų sriuba su česnakais Ajoblanco

Jums reikės: 200 g migdolų, 2 skiltelių česnako, 250 ml alyvuogių aliejaus, acto ir druskos pagal skonį, saldžių vynuogių be kauliukų.

  • Migdolus sumeskite į verdantį vandenį kelioms sekundėms, nukoškite ir perliekite šaltu. Nulupkite. Sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su česnakais, įberkite žiupsnį druskos ir gerai sutrinkite.
  • Migdolų masę perdėkite į elektrinį plaktuvą ir plakite mažiausiu greičiu. Po truputį dalimis nenustodama plakti pilkite aliejų – tai turi trukti apie 20 minučių ir daugiau. Sriuba po truputį bals ir tirštės.
  • Įpilkite truputėlį šalto vandens, acto ir gerai išmaišykite. Paragaukite. Jei reikia, įberkite šiek tiek druskos. Pilkite į dubenėlius ir įmeskite vynuogių puselių.

Prancūzija: šalta bulvių ir porų sriuba Vichyssoise

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 15 g sviesto, 3 porų baltosios dalių, svogūno, 5 bulvių, druskos ir pipirų pagal skonį, žiupsnelio džiovintų čiobrelių, žiupsnio džiovinto mairūno, lauro lapelio, 5 puodelių vištienos sultinio, 60 ml riebios grietinėlės, šviežių petražolių lapelių.

  • Svogūną susmulkinkite, porą supjaustykite žiedeliais. Dideliame puode ištirpdykite sviestą, suberkite svogūnus ir porus, uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.
  • Bulves nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite į puodą su porais ir svogūnais, įberkite druskos ir pipirų. Įberkite mairūno, čiobrelių, įmeskite lauro lapą ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir troškinkite 12 minučių. Supilkite vištienos sultinį, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 30 minučių.
  • Elektriniu trintuvu sutrinkite sriubą ir atvėsinkite. Tiekite šaltą pagardinę grietinėle ir užbėrę petražolių lapelių.

Bulgarija: šalta agurkų sriuba su riešutais Tarator

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 2–4 skiltelių česnako, 2 puodelių natūralaus jogurto, 2 šaukštų graikinių riešutų aliejaus (gali būti ir alyvuogių), 2/3 puodelio traiškytų graikinių riešutų, 3 agurkų, 0,5 puodelio šalto vandens, 2 šaukštų citrinos sulčių, druskos ir maltų pipirų pagal skonį, kapotų šviežių krapų arba mėtų ir traiškytų riešutų papuošti.

  • Česnako skilteles užpilkite 0,5 šaukštelio druskos ir sutrinkite košelę. Jogurtą supilkite į didelį dubenį, įmaišykite aliejų, česnaką ir 2/3 puodelio traiškytų riešutų.
  • Supilkite vandenį ir citrinos sultis. Įberkite druskos ir pipirų, išmaišykite ir mažiausiai valandai statykite į šaldytuvą.
  • Agurkus stambiai sutarkuokite arba labai smulkiai supjaustykite kubeliais. Sudėkite į koštuvą, pabarstykite druska, išmaišykite ir palikite nuvarvėti maždaug 15 minučių.
  • Sudėkite į jogurtą ir gerai išmaišykite. Pilkite į dubenėlius, užberkite traiškytų riešutų, kapotų krapų ar mėtų ir pašlakstykite aliejumi.

Italija: Gazpazho sriuba

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 5 raudonų saldžiųjų paprikų, 400 g agurkų, 3 skiltelių česnako, ¼ svogūno, šaukšto citrinos sulčių, 70 ml aliejaus, 100 g kvietinės duonos, šaukštelio druskos, 100 g džiūvėsėlių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo skardą ištepkite aliejumi. Paprikas perpjaukite išilgai pusiau, pašalinkite sėklas ir sudėkite į skardą žievele į viršų. Šaukite į orkaitę ir kepkite 15–20 minučių, kol žievelė šiek tiek patamsės ir ims pūslėtis (jei įjungsite grilio kepimo funkciją, kepkite trumpiau). Karštą papriką sudėkite į sandariai uždaromą indą ir palikite 10 minučių. Paskui nulupkite žievelę.
  • Agurkus supjaustykite gabalėliais, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su saldžiąja paprika ir sutrinkite. Jei masė per tiršta, įpilkite truputį šalto vandens. Supilkite į dubenį.
  • Į trintuvą sudėkite duoną, česnaką, supilkite aliejų, truputį vandens ir įberkite druskos. Sutrinkite iki vientisos masės ir sukrėskite į paprikų tyrę. Išmaišykite, supilkite citrinos sultis, jei dar reikia, įpilkite šalto vandens. Tiekite su džiūvėsėliais.

Vengrija: šalta vyšnių sriuba Meggyleves

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 1 kg prinokusių vyšnių, 2 puodelių saldaus raudonojo vyno, 1,5 puodelio vyšnių sulčių, druskos pagal skonį, citrinos žievelės, pagal skonį citrinos sulčių ir cukraus, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų (nebūtinai), apie 3 šaukštus kukurūzų krakmolo, 0,5–1 puodelis jogurto, mėtų lapelių puošti.

  • Pašalinkite vyšnių kauliukus. Saują uogų pasilikite puošti.
  • Vyšnias suberkite į puodą, supilkite vyną, vyšnių sultis ir įberkite druskos. Užvirkite. Nulupkite citriną ir žievelę įmeskite į puodą. Užvirkite ir kaitinkite 2 minutes. Paragaukite: jei reikia, įberkite dar druskos, jei labai rūgštu, įberkite cukraus, jei per saldu, įpilkite citrinos sulčių. Sriuba turi būti lengvai saldi. Virkite dar 8 minutes, maišykite. Įberkite pipirų, jei naudojate, paragaukite. Jei reikia, įberkite dar druskos, cukraus ar įpilkite citrinos sulčių. Nukelkite nuo ugnies.
  • Elektriniu trintuvu sutrinkite sriubą. Į atskirą dubenėlį dėkite 3 šaukštus krakmolo, įpilkite 4 šaukštus šalto vandens arba raudonojo vyno. Išmaišykite ir supilkite į sriubą. Maišykite, kol ji sutirštės (jei sriuba ir taip pakankamai tiršta, tokio mišinio galite neruošti). Atvėsinkite.
  • Kai sriuba bus kambario temperatūros, įmaišykite jogurtą. Dėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms.
  • Pilkite į lėkštes, berkite uogų, dėkite mėtų lapelių ir tiekite.
{recipe|156}{recipe|3400}{recipe|3457}{recipe|4637}{recipe|4731}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai