5 produktai, kuriuose yra daugiau geležies nei mėsoje

Geležies turintys maisto produktai / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-04-26 10:00
Visada girdime sakant, kad jei norime, jog organizme netrūktų geležies, turime valgyti pakankamai mėsos. Tačiau yra produktų, kuriuose geležies nei mėsoje. Kokie jie?

Jei organizmui trūksta geležies, kraujyje sumažėja hemoglobino – organizmas pradeda jausti deguonies trūkumą, gali prasidėti mažakraujystė.

Kai trūksta geležies, gali svaigsti galva, imti mieguistumas, sumažėti fizinis aktyvumas ir pan. Nustatyta, jog vyras per dieną turi suvartoti 30–38 g geležies, o suaugusi moteris – 21–25 g. Geležies yra ne tik mėsoje, bet daugybėje daržovių bei kruopų, kurių turėtume valgyti daugiau.

Špinatai

Šiuose žaliuose lapeliuose, kuriuos taip mėgo Papajus, gausu geležies. Matyt, dėl to jis ir buvo toks stiprus, kad valgė daug špinatų. Tad jei valgote mažai mėsos ar visai jos atsisakėte, įtraukite į savo racioną špinatų. Dėkite jų į salotas, gamindami žaliuosius kokteilius, kurie dėl špinatų ne tik taps geležies gausiu rytiniu gėrimu, bet ir įgaus nuostabiai žalią spalvą.

TAIP PAT SKAITYKITE Spalvingas špinatų vyniotinis su lašiša

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Brokoliai

Brokolius būtų galima pavadinti superdaržove. Tamsiai žalia spalva reiškia, kad juose gausu vitamino C ir geležies. Be to, juose yra daug vitamino A ir kalcio, priešingai nei kitose kopūstinėse daržovės. Brokoliai dar nuostabūs ir dėl to, kad turi mažai kalorijų, o naudos suteikia didelė. Drąsiai valgykite juos prie žuvies, pupelių patiekalų. Galite dėti ir į žaliuosius kokteilius arba kramsnokite vienus.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Lęšiai

Iš lęšių gaminami troškiniai – dieviško skonio ir labai sotūs. O jei žinotumėte, kad jie labai naudingi sveikatai ir turi daug geležies, gamintumėte juos dažniau. Be to, lęšiai gali būti puiki alternatyva, jie nevalgote mėsos.

Avinžirniai

Avinžirniuose gausu geležies, o būtent ši medžiaga padeda kovoti su diabetu. Tyrimai rodo, jog tie žmonės, kurie suvartoja pakankamai geležies, sumažina ir gliukozės kiekį kraujyje, o taip mažina tikimybę susirgti diabetu. Vienas puodelis avinžirnių turi 13 gramų geležies. Tad suskubkite pasigaminti avinžirnių troškinio ar sriubos – net sveika, bet ir labai skanu.

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Juodasis šokoladas

Mėgstate smaližiauti ir nuolat dėl to griaužiatės? Nustokite ir leiskite sau kasdien bent po gabalėlį suvalgyti juodojo šokolado. Jame itin daug geležies. Mėgaukitės juo prie gardžios kavos puodelio. O jei norite deserto, pasigaminkite juodojo šokolado ir braškių skanėstą. Ištirpinkite šokoladą ir apliekite juo braškes. Arba pasigaminkite braškių fondiu – karštas šokoladas su sultingomis braškėmis ne tik pamalonins gomurį, bet ir papildys jūsų organizmą taip reikalingos geležies.

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Ji24.lt

Naujausi straipsniai