5 priežastys maistą kepti garuose

Kepimas garuose / Projekto partnerio nuotr.
Kepimas garuose / Projekto partnerio nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2016-04-18 22:58
AA

Nors rytų šalių virtuvėse garuose kepti patiekalai – ne naujiena jau daugiau nei 3000 metų, mūsų kraštuose iki šiolei paplitusi nuomonė, kad tai – tik profesionalių kulinarų ir virtuvės šefų reikalas.

„Electrolux“ atstovas Petras Gendvilis ir kulinarinio žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė bei profesionali kulinarė Elžbieta Monkevič pastebi, kad kepimas garuose pamažu įsilieja ir į mūsų kasdienybę – neretai atsiranda mėgėjų, kurie seka profesionalų pėdomis ir eksperimentuoja namuose norėdami save ir namiškius pradžiuginti sveikesniais ir naujais įprastų patiekalų skoniais. Tad kodėl verta maistą kepti garuose?

1. Garuose keptas maistas – naudingas sveikatai

Jeigu manote, kad nusipirkus sveiką daržovę ji išlaikys savo maistines medžiagas gaminant ją bet kokiu būdu – klystate. Net ir pati sveikiausia daržovė netinkamai ruošiama gali prarasti galią tapti jūsų sveikatos ir puikios savijautos šaltiniu.

„Garuose keptas maistas – žymiai sveikesnis visų pirma dėl to, kad viskas puikiai iškepa be riebalų. Nors gali atrodyti, kad gaminant be riebalų patiekalas išsausės, tačiau tai netiesa. Garuose maistas kepa savo sultyse, o tai užtikrina patiekalo sultingumą ir naudą mūsų sveikatai. Toks maistas lengviau virškinamas, mažiau kaloringas, ypatingai tinka sergantiems virškinamojo trakto ligomis ar vaikams“, – patirtimi dalinosi E. Monkevič.

Profesionali kulinarė pastebėjo, kad ruošiant garuose galima nesibaiminti sugadinti maisto kokybės ar prarasti jo maistingąsias savybes, nes visas virimo procesas – paprastesnis, kyla mažesnė tikimybė, kad maistas pervirs, perkeps ar praras savo konsistenciją.

2. Garuose keptas maistas – vitaminų ir mineralų šaltinis

E. Monkevič įsitikinimu, garuose keptas maistas – neatsiejama pilnavertės mitybos raciono dalis tiems, kurie stengiasi su maistu gauti kuo daugiau vitaminų ir mineralų.

„Garų orkaitėje keptas maistas geriau išsaugo jame esančias maistines medžiagas, nes apdorojant nėra tiesioginio kontakto su vandeniu, mažiau pakinta mikro bei makroelementai, mineralai“, – sakė „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė.

Išlikę maistinės medžiagos yra svarbios mūsų organizmo stiprinimui. Ypatingai reikalingos patiriant stresą ar esant miego trūkumui, dideliam darbo krūviui. Vis dažniau į savo mitybos racioną įtraukiant garuose keptą maistą didėja galimybė pagerinti odos, plaukų ar nagų būklę, sustiprinti imunitetą bei atsiginti nuo virusų ar įvairių ligų.

3. Garuose keptas maistas – tikresnis skonis, kvapas ir spalva

Vyrauja nuomonė, kad garuose paruoštas maistas – nors ir naudingas sveikatai, tačiau beskonis. E. Monkevič teigimu, garintas maistas pasižymi ne tik subtilesniu skoniu, bet ir intensyvesniu kvapu bei išlikusia produkto spalva.

„Dažnai susiduriame su šia problema – mėsa suyra ir ištyžta, o daržovės tampa bespalvės ir beformės. Tačiau maistas gamintas garuose – netgi savotiška stalo puošmena, nes patiekalas išlaiko savo konsistenciją, o svarbiausia – daržovės tokios pat ryškios, kaip ir buvo kai pirkome, – pastebėjo profesionali kulinarė E. Monkevič. – Beje, gurmanai gali mėgautis tikru ir neužgožtu patiekalo skoniu, nes nereikia naudoti daug prieskonių – vos žiupsnelį druskos ar kokią žolelę“.

4. Garuose keptas maistas – laisvė eksperimentuoti

Klaidinga manyti, kad garai – tik sultingos mėsos ar gardžių jūros gėrybių gamybai. Orkaitėje su garų programa galima kepti net ir kiaušinius, gardžias mielines bandeles, puikią minkštą ir purią duoną, o dėl garų poveikio – ir su ypatingai traškia plutele.

E. Monkevič teigimu, gaminimas garuose žadina fantaziją: „Galima pasigaminti ir pusryčius, ir pietus, ir vakarienę. Prireikus galima atšildyti užšaldytus produktus, pašildyti maistą neardant jo struktūros, o užsimanius deserto – pasigaminti puikaus jogurto.“

„Electrolux“ buitinių prietaisų ekspertas P. Gendvilis taip pat pastebėjo, kad skirtingų patiekalų – skirtingi poreikiai. „Ruošiant daržoves arba žuvį galima naudoti kepimą tik garuose, gaminant patiekalus ar kitus konditerijos skanėstus, net pašildant maistą – pravers pusės garo kiekio programa derinama kartu su karštu oru, o tuo tarpu kepant bandeles ar duoną – tik ¼ garų programa“, – teigė ekspertas.

Kiauliena / Fotolia nuotr.

5. Garuose keptas maistas – sutaupytas brangus laikas

Specialistų manymu, maisto ruošimas garuose – išeitis ne tik sveikuoliams, bet ir tiems, kurie neturi laiko ilgai sukiotis virtuvėje.

„Kepant garuose galima pasigaminti ne tik sveikesnį ir gardesnį maistą, tačiau tai galima padaryti ir greičiau. Gaminant orkaitėje su garų programa drėgnas karštas oras kelis kartus greičiau perduoda šilumą ir neleidžia patiekalui išdžiūti. Tuo tarpu nuolat skubantiems garai padės dar kartą pasimėgauti puikiu jau pagamintu patiekalu“, – įžvalgomis dalinosi P. Gendvilis. Eksperto patarimu, maistą reikėtų šildyti tiesiog lėkštėje – taip bus ne tik patogiau, bet ir padės išvengti maisto džiovinimo šildant įprastiniu būdu.