5 patarimai, kaip tinkamai laikyti duoną

Duona / Fotolia nuotr.
Duona / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-09-28 09:00
AA

Šviežia, skani ir maistinga – taip turėtų skambėti patinkančios duonos apibūdinimas. Nuo seno žinoma, jog netinkamai laikomas duonos kepalas praranda savo gerąsias savybes. Ką daryti, kad duona kuo ilgiau išliktų šviežia ir skani?

„Fazer Lietuva“ kepyklos vadovė Zita Petkevičienė dalinasi penkiais patarimais, apie kuriuos galbūt net nesusimąstėte.

Taip pat skaitykite: Testas: ką apie jus atskleidžia pasirinktas paveikslėlis?

1. Pirmiausia, pirkdami duoną parduotuvėje atkreipkite dėmesį į jos galiojimo datą, nurodytą ant pakuotės. Rinkitės šviežiausią arba ilgiausiai galiojantį duonos kepalą. Duonos galiojimo laikas yra ganėtinai trumpas – nuo 3 iki 5 dienų, todėl svarbu atkreipti į tai dėmesį.

2. Greičiausiai pastebėjote, kad skirtingų formų duonos kepalai yra supakuoti įvairiausių dydžių ir spalvų maišeliuose. Tai leidžia patogiai laikyti ją namuose. Polietileno arba popierinis maišelis apsaugo duoną nuo džiūvimo ir kitos žalos.

3. Greičiausiai jūsų virtuvėje yra speciali dėžė arba vieta, kuri atlieka duonos laikymo funkciją. Duonos gaminius rekomenduojama laikyti sausoje vietoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kambario temperatūroje (+ 18 laipsnių) ir suvartoti per 4 dienas. Geriausia duoną laikyti duoninėje, kurią būtina tinkamai prižiūrėti, dažnai plauti, gerai išdžiovinti. Tokiu būdu duona galės išlaikyti daugiau vertingų medžiagų.

Taip pat skaitykite: Produktų glikemijos indeksas (GI): kaip galite sureguliuoti savo svorį?

Duonos laikymas šaldytuve suteikia jai kitas savybes – keičiasi jos tekstūra, ji praranda turimą skonį ir greičiau išdžiūsta.

4. Svarbu atkreipti dėmesį, jog į duonos laikymo vietą negali patekti drėgmė, tai skatina pelėsių vystymąsi. Duona turi būti apsaugota ir nuo drėgmės ir nuo galimo kondensato susidarymo. Ruginė duona gali būti laikoma šaldytuve, ypač šiltomis dienomis, kai visas maistas genda greičiau. Tačiau duonos laikymas šaldytuve suteikia jai kitas savybes – keičiasi jos tekstūra, ji praranda turimą skonį ir greičiau išdžiūsta. Šviežioje duonoje yra apie 40–50 proc. drėgmės, kuri labiausiai garuoja 0– +2 laipsnių temperatūroje. Taip pat įsitikinkite, kad duona yra apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių.

5. Ankstyvą rudenį, kuomet galime mėgautis naujojo derliaus vaisiais, daugelis vabzdžių yra aktyvesni ir linkę judėti bei įsikurti ant įvairių maisto produktų, tame tarpe ir ant duonos. Būkite atidūs ir stenkitės vienoje vietoje kartu nelaikyti daržovių, vaisių, uogų ir duonos. Sekite, kokius produktus pirkinių krepšyje dedate šalia.