5 įdomūs faktai apie mėlynes ir patiekalų pasiūlymai

Mėlynės / „Shuterstock“ nuotr.
Mėlynės / „Shuterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-07-17 07:15
AA

Kartais saldžios, kartais kiek rūgštokos mėlynosios uogos vasarą gali tapti išties sveiku ir daug naudingųjų medžiagų turinčiu užkandžiu.

Jos puikiai tinka vietoj pusryčių, kaip priedas gardiems keksiukams ar pyragams ir puikiai dera netgi su mėsos patiekalais.

Šiose miško uogose yra vitaminų A, E, B1, B2 ir PP, kalio, fosforo, kalcio. Mėlynėse esančios veikliosios medžiagos stiprina regėjimą, mažina akių nuovargį, stabdo kataraktos vystymąsi, gerina kraujotaką. Šios uogos yra natūralus antioksidantas, jose yra medžiagų, saugančių mūsų organizmo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Mėlynės labai tinka ūmioms ir lėtinėms virškinamojo trakto ligoms, ypač viduriavimui, gydyti. Negana to, mėlynėse išties nedaug kalorijų – 100 gramų šių uogų turi tik 56 kcal.

Vis dėlto daugelis žmonių net nežino, ką dar jų organizmui gali pasiūlyti šios superuogos ir kaip jas galima panaudoti buityje. Pateikiame jums keletą įdomybių:

Mėlynės padeda užmarštuoliams. 2012 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad viena porcija mėlynių bent kartą per savaitę žmonėms atminties sutrikimus atidėjo bent keletui metų. Paaiškinimą šiam efektui suteikė 2013 metais atliktas tyrimas su graužikais, kurio metu pastebėta, kad mėlynės apsaugo smegenis nuo toksiškų jose besikaupiančių ir jas žalojančių baltymų.

Daugiausia mėlynių užauginama Meine. Bent jau taip nurodo Meino universitetas. Šioje JAV valstijoje plyti net 600 akrų nusitęsę mėlynių laukai.

Iš mėlynių galima pasigaminti natūralius maistinius dažus. Juk pastebėjote, koks mėlynas ar tamsiai raudonas tampa liežuvis suvalgius saujelę mėlynių? Taigi kodėl manote, kad šiomis uogomis nebūtų galima nudažyti ir maisto... Receptas čia itin paprastas: uogos sutrinamos, tuomet per sietelį nuspaudžiamas skystis – štai ir naminiai maistiniai dažai! Beje, legendos byloja, kad ankstyvieji Amerikos kolonistai mėlynes virindavo piene, kad išgautų pilką spalvą. Ar tai tiesa, sužinosite tik atlikę keletą bandymų savo virtuvėje.

Mėlynes plauti patartina tik prieš vartojimą. Neretai galima pastebėti, kad mėlynės atrodo kiek apdulkėjusios, nemanykite, kad jos purvinos, tokia kiek priblukusi spalva tik įrodo, kad mėlynės gerai užaugintos ir yra pačios sveikiausios. Tiesa, uogas plauti vis tiek reikia, tačiau darykite tai tik prieš pat berdamiesi jas sau į burną, mat šiltas vanduo suminkština mėlynių odelę ir jos greitai gali sugesti.

Daugelyje mėlynių skonio maisto produktų nėra nė gramo tikrų mėlynių. Įvairiose bandelėse, dribsniuose ar parduotuvėje pirktuose keksiukuose vietoj tikrų uogų dedamas cukrus, kukurūzų sirupas, krakmolas, aliejus ir maistiniai dažai, kuiantys mėlynių skonio iliuziją, rašo huffingtonpost.com. Taigi, jei norite tikrų mėlynių skonio keksiukų ar kitų įdomių patiekalų, geriausia juos pasidaryti namuose.

Portalas Ji24.lt pateikia jums keletą receptų pasiūlymų su mėlynėmis:

{recipe|3360}
{recipe|3903}
{recipe|4041}
{recipe|4060}
{recipe|2850}
{recipe|2406}
{recipe|3379}
{recipe|2379}
{recipe|4299}