5 Coco Chanel pamokos: kvepalams – taip, svogūnams – ne!

Coco Chanel 1969-aisiais  / „Scanpix“ nuotr.
Coco Chanel 1969-aisiais / „Scanpix“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2012-11-30 22:02
AA

Legendinė madų kūrėja Coco Chanel tapo idealu daugeliui kartų, padovanojusi pasauliui ypatingą drabužių stilių, nepralenkiamus kvepalus ir neįkanojamus šmaikščius patarimus.

Kartą žinomas prancūzų mados dizaineris Paulis Poiret Paryžiaus gatvėje pamatęs Coco Chanel, stabtelėjo, ir įsisteibeilyjęs į paprastą juodą jos sijoną, kuris buvo jos kultinės „mažos juodos suknelės“ pranašas, paniekinamai mestelėjo: „Dėl ko nešiojate gedulą, madam?“ – nes toks šokiruojantis paprastumas menininkui, skandinusiam moteris aksomo klostėse, buvo neįprastas. Coco Chanel neliko skolinga, sviedusi jam atgal: „Dėl jūsų, monsinjore!“

 

1 pamoka: „Sėkmė dažnai aplanko tuos, kurie net neįtaria, jog gali pralaimėti“

Nėra kuo stebėtis, kad Coco Chanel nedūzgė virtuvėje kaip bitelė, neaugino vaikų, nesirūpino buitimi: ji koncentravosi į tai, ką geriausiai mokėjo ir kas jai labiausiai patiko – o buities reikalus bei kulinarinius eksperimentus ramia širdimi paliko tiems, kam jie sekėsi labiau.

 

2 pamoka: „Nemėgstu maisto, kurį gali užuosti net po to, kai jis buvo suvalgytas“

Nepaisant to, kad Coco Chanel dažnai pietaudavo su turtingais ir žinomais žmonėmis, ji mėgo paprastą maistą, kuriuo mėgaudavosi viena, kai leisdavo dienas savo viloje. Pietums dažnai valgydavo keptas bulves arba kaštonų piurė. Jos virėjams buvo kategoriškai uždrausta maistui naudoti svogūnus: vien dėl jų ne itin malonaus kvapo. Lindy Woodhead, išleidusi knygą apie Heleną Rubinštein ir Elizabetą Arden, aprašo jų surengtą pikniką, kuriame dalyvavo ir Coco Chanel: „jos skonis buvo gana ekscentriškas, ir ji negalėjo pakęsti aštraus maisto kvapo. Nuo keptų šonkauliukų, aštraus padažo, svogūnų ar pupelių kvapų jai darydavosi bloga“.

 

3 pamoka: „Prabanga turi būti patogi, kitaip tai – jokia prabanga“

Mažos juodos suknelės kocepcija buvo vertinga jos dovana viso pasaulio moterims. „Madinga ta spalva, kuri jums tinka“ – tikino dizainerė. Iki tol juoda spalva buvo suvokiama tik kaip gedulinga, tačiau Coco Chanel sukurtas siluetas, naudojami audiniai: šilkas, tiulis, mezginiai, ilgis vos už kelių, o taip pat faktas, kad tokia suknelė lieknina bet kokią figūrą, ją padarė nepavaldžią laikui.

 

4 pamoka: „Visada kvepinkitės“

Visi žinome dvi sparnuotas jos frazes: „Moteris, kuri nesikvepina, neturi ateities“ ir „Kurias vietas reikėtų kvepinti? Tas, kurias norėtumėte, kad jums bučiuotų“. Jos legendiniuose kvepaluose „Chanel No. 5“ buvo panaudoti brangūs ir reti ingredientai, o patvarumo ir išskirtinumo suteikė sinetiniai preparatai aldehidai, kurių jos parfumeris pasiūlė panaudoti šiek tiek daugiau, nei buvo įprasta. Originalu buvo ir tai, kad kvepalams parinktas keturkampis  buteliukas – 1921 metais, kai buvo sukurti kvepalai, tokie dažniau buvo naudojami vyriškiems aromatams.

 

5 pamoka: „Vyriškio glėbyje noriu būti lenga kaip plunksnelė“

Chanel nebuvo vegetarė (bet turbūt galėtume tvirtinti, kad, gyvendama dabartiniais laikais, tikrai nesirinktų sumuštinių greito maisto užeigose…) Kaip ir dera elegantiškai damai, ji dievino šampaną, karštą šokoladą, kurį gerdavo Paryžiaus kavinėje „Chez Angelina“, sūrį, trapučius.

Kone kasdien ji stengdavosi pasimėgauti ikrais ir raudonuoju vynu, nes manė, kad jie padeda ilgiau išsaugoti grožį ir jaunystę. Ir, aišku, rūpinosi savo kūno formomis, nes buvo įsitikinusi, kad tikra moteris neturėtų būti apkūni – o tokių pavyzdžių Paryžiuje ji matė daug. „Geriau suvalgyti per mažai negu per daug. Aš negaliu žiūrėti į tuos kiekius maisto, kuriuos sudoroja prancūzai“ – kartą ji nusistebėjo vieno madų žurnalo fotografui.

 

Coco Chanel kokteilis

Ingredientai:

30 g saldaus kapučino skonio likerio, 30 g grietinėlės likerio, 30 g džino.

Kaip gaminti:

Sumaišykite plaktuve visus komponentus su grūstu ledu ir patiekite atšaldytose kokteilių taurėse.
Ir niekuo neužkąskite!

 

Taip pat skaitykite:

5 visada madingi dalykai

Iš kvepalų istorijos